Dikte leidingen cv

Iris999

  • #1
Hallo,

Wij hebben een huis gekocht uit 1924 waar nog geen cv in zit. Nu hebben we de radiatoren opgehangen en hebben we wat vragen over de dikte van de leidingen.

We gebruiken flex pijp (tigrisbuis van wavin). De radiatoren hebben we aangesloten op 16 en nu is de vraag welke dikte we de hoofdleidingen (aanvoer en retour) vanaf de cv moeten maken. Het idee was 25. Ik heb een tekening bijgevoegd van ons idee. Is dit goed?

We hebben een nefit compact HRC30 CW5 gekocht en het aantal watt per radiator staat op de tekening.

alvast heel erg bedankt voor de reacties.

Groetjes Iris
 

Xr8

  • #2
Tekening??? Wat de aanvoer moet zijn is afhankelijk van het vermogen wat over deze leiding moet. Bij een gewoon woonhuis is 25/26 als hoofdleiding gebruikelijk. Groter komt in dat geval niet vaak voor. Tenzij je te maken krijgt met een grote woning.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Om maar eens een idee te geven: ik heb zelf een behoorlijk grote vrijstaande woning met veel m3. De CV standleidingen heb ik uitgevoerd in 32mm en per verdieping 25mm aan verdiepingshoofdleiding afgetakt. Van daar 16mm naar de radiatoren afgetakt waarbij er ook eventueel (max) 2 op 16mm kunnen. Of je moet met verdelers werken die 20/25 aftakken van de standleiding, bijv. per verdieping eentje (achteraf had ik dat beter kunnen doen).

Misschien iets overgedimensioneerd maar ik speel liever op safe en omdat je het zelf doet maakt die paar euro extra aan materiaal meestal niet uit.
 

Iris999

  • #4
Excuus, het was denk ik niet gelukt met uploaden. Het is een benedenwoning, dus het is maar 1 verdieping. Voor wat betreft de radiatoren is het duidelijk dus: 25 standleiding is voldoende en dan max per 2 radiatoren aftakken met 16 toch?


Nu hebben we een fout gemaakt vwb de warmwaterleiding, we hebben die met 25 gelegd vanuit de cv naar het bad en bij de douche en wastafel en keuken afgetakt naar 16. Dat duurt tel lang voordat je warm water krijgt (vooral bij de keuken en wastafel, dus nu willen we een 16 vanaf de cv laten lopen naar de keuken en daarop ook gewoon aftakken naar 16 naar de wastafel en douche. We blijven dan echter met het bad zitten (25 leiding) want die zit al in de muur en de badkamer is al getegeld. Wat kunnen we nu het beste doen? De 25 leiding naar het bad ook aftakken van de 16 leiding? dus eerst een tstuk van 16/16/16 en vervolgens een verloop van 16/25 naar het bad? Een tstuk van 16/25/16 hadden ze namelijk niet. Dan ga je dus van 16 naar 25,..lijkt me niet de bedoeling, maar gezien de omstandigheden de enige oplossing? Gaat dat wel goed? Of hebben jullie een ander idee?

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu