Cv leidingen lengte/dikte

Klustaz

  • #1
Even een vraag over de lengte/dikte van cv leidingen naar mijn vloerverwarming. De ketel is een valliant VHR combi 24/28.

De leiding waar ik de vloerverwarming op ga aansluiten is ca 12 m 22 mm, dan ca 12m 15mm. onderweg voedt hij 4 radiatoren, 1 kleine in slaapkamer, 2 flinke in de woonkamer, 1 kleine in de hal.

Daarachter zou dus de vloerverwarming komen (3 groepen van ca 100 m)Is dit mogelijk of moet ik mijn leiding verzwaren?

H. Gr.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zal waarschijnlijk iets duidelijker aan moeten geven waar de aftakkingen zitten en wanneer je over gaat naar 15 mm.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik neem aan dat het bijverwarming is, verzwaren kan nooit geen kwaad.

Wanneer het als bijverwarming word gebruikt, dan kunnen de radiatoren waar de vloer verwarming ligt enigszins ingeregeld worden, zodat er genoeg water over blijft voor de vloer verwarming.
 

Chathanky

  • #4
Als bijverwarming zal je vloerverwarming ongeveer 80 watt per m2 van je ketel vragen, als hoofd verwarming 100 tot 120 watt. Bij hoofdverwarming vervallen je radiatoren en is verzwaring ook niet nodig.

Reken je vloeroppervlak dan weet je het vermogen van je vloerverwarming. reken je met een temperatuursverschil van 20 graden over je ketelcircuit dan moet er per 1000 watt vermogen 42 liter water over je verdeler lopen. dit is meestal met 15 mm wel te realiseren, tenzij je een heel groot vermogen hebt.

Je vloerverwarmingsverdeler zorgt voor de doorstroming van de vloerverwarming van de vloerbuizen en die moet je niet mee rekenen op je ketelcircuit.

Het is mogelijk om de aanvoer retourtemperatuur verrschil van je ketel circuit groter te maken, dit heeft als voordeel dat er minder water over de verdeler hoeft te stromen voor het zelfde resultaat, zolang deze niet onder de aanvoertemperatuur van de vloerverdeler komt.

Het eenvoudigste is om het te vergelijken met een radiator. Een 3000 radiator is goed op een 15 mm leiding aan te sluiten.
Je hebt nu een x vermogen aan radiatoren die of vervallen of minder dienst hoeven te doen, dus verzwaren is eigenlijk nooit nodig.
 

Klustaz

  • #5
De vloerverwarming is van een voormalige werkplaats op de benedenverdieping van de woning, de radiatoren blijven dus aangesloten.

Van deze ruimte wil ik een appartement maken. Totale oppervlak is 45 m², verdeeld in 3 groepen van ca. 15 m²2 voornamelijk te gebruiken als hoofdverwarming.
Eventueel kan ik nog een of twee radiatoren van een andere groep erbij zetten maar als dat niet nodig is liever niet.

Wat vindt je hiervan?
Ik vind dit forum heel handig en leerzaam, nogmaals bedankt.
 

Chathanky

  • #6
Waar bevinden zich de aftakkingen en de daarbij behorende radiatoren?
De vermogens of de maten of type radiatoren is wel van belang voor een goed beeld of het wel of niet gaat.

De bestaande 15 mm voor 22 mm van de bestaande leiding is nooit verkeerd. De resterende meters voor de vloerverwarming is 15 mm voldoende, mits deze aan het einde van het systeem wordt aangeknoopt.
De aftakkingen (naar bestaande radiatoren) kunnen gewoon dezelfde diameter behouden.

Wel is het zaak als alles klaar is dat het systeem opnieuw wordt ingeregeld of dat de pompcapaciteit wordt verhoogd zodat het drukverschil over het systeem gelijk is met wat het voor de uitbreiding was.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nu het hoofdverwarming wordt/is kunt u niet volstaan om op de bestaande leiding aan de sluiten,of zodanig verzwaren.

Maar dan nog heeft u kans dat de vloerverwarming bij warmte vraag alles weg trekt en er niets over blijft voor de radiatoren.
Inregelen van de radiatoren zal enigszins helpen

Het beste is een nieuwe 22 mm leiding vanaf de ketel trekken.
 

Chathanky

  • #8
Als ik nog wat mag aanmerken, als de vloerverwarming alle warmte tot zich vraagt heeft dit te maken met of dat er onvoldoende geleverd wordt door de pomp of dat de hydraulische balans verstoort is.

Je zou je complete verwarming op een 12 mm kunnen laten draaien.
waarom dit niet gedaan wordt is omdat dit geluidsoverlast gaat geven doordat de drukverschil die opgebouwd moet worden te hoog is en de stroming snelheid te hoog. (dit is mogelijk als je een sterke pomp plaatst die voldoende druk kan opbouwen)

Het is wel handig om te weten of je cv pomp de nieuwe situatie aankan, en dat de radiatoren nu ook al goed ingeregeld zijn.
De pompen die een ketel bezitten zijn in normale omstandigheden zo gekozen dat het volledig vermogen van de ketel rondgepompt kan worden.

Wel is het zo als het geïnstalleerde radiatorvermogen z'n ketelvermogen benadert dat het inregelen een belangrijkere rol speelt dan dat hij maar voor de helft benut wordt. Een kleine afwijking wordt meteen vertaald in warmteproblemen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Hoi Klustaz,

Aanvulling op wat Chathanky al schreef, wat heb u voor een vloerverwarmingsset en wat voor diameter slang?
Ook de meeste vloerverwarmingsets moeten worden ingeregeld.

Het water wat in de vloer slangen stroomd heeft een vast debiet.
Als de watertemperatuur zakt gaat de thermostaat kraan open en doet er warmer water bij dat wordt gemengd met het stromende water in de vloerunit en slangen als de temperatuur bereikt is sluit de thermostaat.

De meeste mengregelingen gaan uit maximaal 40 % bij soepleren. uw leidingen van wat u beschrijft zijn zwaar genoeg om daarin te voorzien.

Als de vloer op temperatuur gekomen is hoeft er alleen maar onderhoudwarmte te worden gelevert en is het afgenomen vermogen van de vloer zeer gering.
Goed inregelen is wel een vereiste voor de goede werking.

Vr Gr en sucses ermee
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
Beste Klustaz,

Als goed is kan u volstaan met hydraulisch neutraal vloerverwarming unit.
U kan de unit op het bestaande net aansluiten en afwachten of het voldoende werkt.

Daarna kan je altijd een en ander verzwaren.

succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu