CV-leidingen in vloer: diameter leidingen & dikte dekvlo

Roej

  • #1
Hallo,

Ik wil de cv-leidingen in de vloer gaan leggen. De oude dekvloer van ongeveer 4cm dik is er inmiddels uit. Ik wil flexibele leidingen gaan gebruiken.
Maar ik twijfel welke diameter ik moet nemen, 15mm waarbij elke radiator zijn eigen aan-/afvoer leiding heeft of 22mm waarbij ik het oude systeem aanhoud van 1 aanvoer en 1 afvoer leiding van 22mm en met aftakkingen naar de radiatoren met 15mm leidingen.
Welk systeem is het beste/zuinigste/meest rendabel?

Dan nog 'probleem' nummer 2, de dikte van de nieuwe dek/afwerkvloer op de leidingen.
Tijdens mijn voorbereidingen ben ik uitgegaan van diameter leidingen + 1cm (of meer) cement/beton-mortel en daar nog een laag egaliseer overheen. Maar laatst vertelde iemand me dat er minstens 3cm beton/cement op die flexibele leidingen moet komen. Als dit klopt ga ik kwa dikte over de 4cm heen die ik maar tot mijn beschikking heb en past mijn kasten niet meer en moet ik de deuren mogelijk gaan inkorten. En dat is niet echt een optie. :)

Ik zou graag willen weten hoe dik die nieuwe dekvloer moet worden en ook wat ik er het beste voor kan gebruiken; zandcement, egaliseer, betonmortel, of iets anders?
En kunnen die flexibele leidingen (ik wil het systeem met knelkoppelingen gebruiken, waarbij de koppelingen boven de vloer blijven) direct in de dekvloer gelegd worden of moet er nog iets van een buis omheen (zoals bij elektra wat je in de beton legt)?

Veel vragen misschien, maar ik hoop dat iemand me een beetje op weg kan helpen, want op dit moment weet ik even niet hoe nu verder te gaan.

Alvast bedankt.
Ava
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou per radiator een paar 16mm buizen trekken, en werken met een verdeler. Anders krijg je koppelingen in de vloer, dat is altijd minder mooi.

Verder gewoon een dekvloertje er weer over, zandcement. 4 cm is minimaal, maar kan wel hoor. Zeker als je geen vloerverwarming legt. Daar hoeft geen egaliseer meer over.
 

Roej

  • #3
Hallo Hessie,

Dankjewel voor je reactie.
Dat met die verdeler had ik inderdaad ook in gedachten. Ik neem aan dat dat systeem dus het meest efficiënt werkt?

En kunnen die flexibele leidingen gewoon zonder extra buis/mantel in die dekvloer gelegd worden? Even ter controle dat ik het goed heb begrepen, die 4cm is dan gemeten bovenop de leidingen of is dat gemeten inclusief de leidingen?

Wat die koppelingen betreft, ik kan het nu allemaal zo wegwerken/aanleggen, dat de eventuele koppelingen boven de vloer op een plek komen te zitten waar ze het minste opvallen. Dus dat is niet echt een probleem.

Overigens haal je meteen nog een probleem aan. Vloerverwarming. Ik twijfel erover om die ook meteen te leggen. Nu ligt alles open en is het niet veel extra werk/tijd om dat ook nog te doen. En het is toch een pluspunt bij de verkoop van de woning in de toekomst, lijkt me.
Ik zou dan kiezen voor matten met buizen/slangen die je op het cv-systeem kunt aansluiten. Dat neemt de minste plaats/dikte in en je hoeft niet in de beton te gaan frezen.
Maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

Egaliseren of op een andere manier een gladde vloer krijgen is wel een vereiste. Ik wil er nl het liefst een giet of grind-vloer overheen leggen.

Dus meer tips en ideën zijn zeer welkom!

Ava
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Als je de keuze u hebt:
Wel VVW
Geen VVW

Zeg ik leg hem er in.
Straks krijg je er spijt van ! Als je het niet doet.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
+1
Als je de mogelijkheid hebt, gewoon doen.
Niet alleen voor de eventuele verkoop van je huis.
Heb je er al over gedacht de verdieping te gaan verwarmen met de vvw?
Dus geen radiatoren, maar alleen vvw?

Groeten b
 

Roej

  • #6
@Obelix2 : aan een kant denk ik ook zo. Maar aan de andere kant, ik zit met een krap budget.... Dus het is lastig om de keus te maken. Ik laat het denk ik afhangen van of het a] ook echt kan in de nieuwe vloer en
b] wat het totale kostenplaatje gaat zijn van de materialen wat ik nu moet aanschaffen en wat er dan nog van het budget overblijft.

@Boudewijn0318 : Het verwarmen met de vloerverwarming van die kamers/verdieping gaat met het soort vloerverwarming wat ik wil gebruiken, niet echt lukken. De kamers zijn te klein en er staat veel meubilair (kasten en bed) in waardoor het vloeroppervlak waar de vvw zijn werk kan doen te klein is om als hoofdverwarming te dienen.
Dus helaas moeten de radiatoren blijven hangen.

In elk geval allebei bedankt voor het meedenken!!

groeten
Ava
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu