Dikke vloertegels

Pentarou

  • #21
Vanavond ben ik weer in het huis. Naar schatting 4 of 5, misschien. Het hoogteverschil is behoorlijk; binnendeuren klemden door de verhoogde vloer. Het betreft waarschijnlijk Belgisch hardsteen, mogelijk in cement.
 

Sander 1972

  • #22
Als het in hard steen lijm ligt succes! zonder en met ervaring.
Als het echt eruit moet, zou ik je stuc even uitstellen en ook je vloer
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #23
Kijk maar eens op YouTube naar vloerverwarming infrezen. Is per groep ongeveer 1-1,5 uur werk inclusief de slangen “inlopen”.

Zoek daarvoor wel een partij die dit dagelijks (of alleen maar) doet. Zij hebben de juiste professionele spullen hiervoor in huis en schudden zo’n klus zo uit de mouw. Dat heb ik hier thuis wel gezien afgelopen voorjaar: 20 groepen in 3 dagen (man deed dit in z’n eentje) en alles lag er in.
 

Sander 1972

  • #24
Eerst moeten die tegels eruit, en als het natuursteen met bvb Q9 is gelijmd dan ben je op slopers hoogte en ligt de dekvloer ook in de bak. Omdat het meest simpele is, en dus ook de vloer verwarming.

Nog een keer goed naar de huidige vloer kijken, is ook een optie. Natuur steen is gewoon mooi en als het echt is zit er idd dikte verschil in. Dat hoort gewoon bij zo'n vloer
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #25
In de openingspost kun je een foto zien van de vloer. Deze tegels zijn helemaal vlak en glad en horen dus allemaal op gelijke hoogte te liggen. Het is geen ruw natuursteen waarbij de tegels onderling dikteverschil hebben.

Ik heb dit voorjaar een soort leisteen uit de gang gehakt omdat er vloerverwarming in kwam. Ik wilde niet in die tegels gaan werken. Ook die tegels lagen kneiter vast.

De zandcement dekvloer onder te tegels was na het loshakken van de tegels inderdaad net een maanlandschap. Goed stofzuigen, 2 x royaal in de vloerprimer gezet en daarna geëgaliseerde zodat er een vlakke vloer was voor het frezen van de slangen.

Daarna de sleuven dichtgesmeerd met speciale mortel en tot slot nog een dun laagje egaline er over en je hebt een biljardlaken om mee verder te werken. Niks mooiers dan verder werken vanaf een goede basis. Het kost alleen wel meer tijd en meer geld.
 

Pentarou

  • #26
Dank jullie wel voor het meedenken, ik heb wat meer fotos gemaakt, het is inderdaad een vlakke vloer dat schreef is gelegd, ik denk met cement. Ik heb een foto bijgevoegd van een zichtbaar stukje.

20231206_224717.jpg 20231206_224724.jpg 20231206_231223.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #27
Op de tweede foto lijkt er tegellijm onder de tegel te zitten met een grove lijmkam gesmeerd.
Ook een goeie plek om te kijken hoe vast het zit. (beitel en hamer pakken..)
 

Sander 1972

  • #28
Ik zie alleen een vlakke foto waar ik weinig mee kan.
En het advies om eerst egaline er over te gooien is een dure aangelegenheid. Dan kun je echt beter de dekvloer eruit halen. Is kwa prijs gelijk dan wel goed koper. Omdat je het daarna weer uitgevoerd moet worden.

Als je wilt haken, dan vanaf de zijkant steken, dan heb je het minste kans dat je door de vloer verwarming gaat. Tenzij die op 5cm ligt, maar dan nog moeten die kaaien eraf en daarna repareren.
Zou wel je vloer verwarming leeg laten lopen
 

Pentarou

  • #29
De tweede foto was bedoeld om een beeld te geven van hoe de tegels zijn bevestigd. In de vorige foto's zie je meer van de tegels. Vandaag wordt er gestuct, dus er ligt stucloper op de tegels. Ik hoor en lees dat lijm makkelijker te verwijderen is dan cement, dus als het lijm blijkt te zijn, ben ik blij, want we willen die vloer echt graag verwijderen en het goed doen! Hier zijn nog wat voorgaande foto's van de tegels.

20231202_143251.jpg 20231201_154435.jpg 20231201_154424.jpg 20231206_224724.jpg
 

Sander 1972

  • #30
Lijm is niet altijd makkelijk te verwijderen, en als ze de goede gebruikt hebben.... Dan heb je een stevige dobber
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #31
De lijm hoeft toch ook niet weg? Egaline er over na het loshakken van de tegels en de vloer is spiegel glad.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #32
Wat nog zou kunnen is eerst de tegels doorslijpen in stroken. Met een sleuvenfrees met één van de twee schijven erop kan je niet te diep gaan.
Wel een goeie bouwstofzuiger met klopfunctie erbij nodig.
 

Pentarou

  • #33
Een bouwbedrijf heeft onze Belgisch hardstenen vloer beoordeeld. Het lijkt erop dat tegellijm is gebruikt, en de vloerverwarming ligt erg ondiep, zoals te zien op de foto. De tegels zijn te hol om veilig te behouden, maar met een koevoet kunnen we ze enigszins verwijderen. Sommige plekken lijken echter stevig. Advies was om geen boorhamer of andere elektrische gereedschappen te gebruiken. We zijn bang de vloerverwarming te beschadigen als we een tegel zelf proberen te verwijderen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Bericht aangepast - mod

20231212_165620.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #34
Dat de vloerverwarming ondiep ligt komt wel overeen met de foto van post #26. Zo wordt een vloerverwarmingssysteem (de verdeler) niet aangelegd tijdens de bouw. De aanvoer en retour worden dan netjes afgebeugeld waardoor de 2 leidingen langs de muur lopen. Dit ziet er meer “geknutseld” uit.

Ik denk dat je er van uit moet gaan dat de vloerverwarming beschadigd raakt. Nieuwe slangen infrezen, dichtsmeren, egaliseren en dan kan gelijk de PVC vloer er op.

Zoals al eerder geschreven: dit is geen goede en verstandige basis om op verder te werken. Beter om het vanaf het begin goed aan te pakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #35
Pentarou schreef:
We zijn bang de vloerverwarming te beschadigen als we een tegel zelf proberen te verwijderen.
Als je het niet probeert kom je er nooit achter. Ik denk dat je zelf voorzichtiger zult zijn dan een aannemer. Want die moet in een bepaalde tijd deze werkzaamheden afronden. Als je zelf ruim de tijd neemt is dat je winst.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #36
als je geluk hebt kun je de slangen zo uit de sleuven trekken, ik zou een tegel loshalen en kijken of je de slangen er iets uit kunt halen als dit lukt kun je de tegels voorzichtig loshalen begint er dan wat te lekken dan ook een nieuwe groep vvw erin rollen
 

Pentarou

  • #37
Dank jullie wel voor jullie advies. We gaan zeker voor een goede basis, en ik denk dat je met een lange koevoet met veel hefkracht ver kunt komen. Ik heb echter meer informatie nodig van iemand met ervaring. Ik weet namelijk niet wat ik kan verwachten als ik de vloertegel omhoog wip. Blijft de leiding van de vloerverwarming aan de vloer plakken als ik het omhoog trek, en hoe kan ik vaststellen of er schade is als er op dat moment geen zichtbare lekkage is? Ik zal ongetwijfeld voorzichtiger te werk gaan dan iemand die het met haast en spoed wil doen, maar helemaal onvoorbereid lijkt me ook niet verstandig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #38
Op die vragen hebben wij ook geen antwoord. We weten niet welke lijm is toegepast, hoe deze vastgehecht zit aan de dekvloer etc.

Wat wel kan helpen: Je kunt de punt van een koudbeitel tussen tegel en vloer plaatsen (liggend) en met een flinke tik op de beitel de tegel laten 'schrikken'. Met een beetje geluk komt de hele tegel los.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #39
Lekkage aan de slangen kan lastig te vinden zijn. In koude toestand zijn ze lekdicht en zodra ze opwarmen zet het materiaal uit en kan een scheurtje open gaan staan.

Daarom zou ik geen risico nemen als de slangen zo aan de oppervlakte liggen en de slangen vervangen.
 

Pentarou

  • #40
We zijn begonnen. Al met al lijkt het erop dat de vloerverwarming niet beschadigd raakt, maar het verwijden van lijmresten zal het waarschijnlijk wel beschadigen.

IMG-20231228-WA0001.jpg IMG-20231228-WA0000.jpg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu