Dikke vloertegels

Pentarou

 • #1
Hallo, we hebben een huis uit 2007 gekocht. Hierin zitten vloertegels van 2cm dik in, ze zijn ook erg scheef gelegd. Door de dikte is er nauwelijks ruimte voor de onderkant van de binnendeuren. Sommige tegels klinken op sommige plekken wat hol.

We willen de vloer egaliseren, twee keer zelfs, om een PVC visgraat vloer te leggen. Maar ik twijfel of dit wel verstandig is door de dikte van de vloer en de manier hoe ze gelegd zijn. We hebben sterk de indruk dat sit niet professioneel is aangelegd. Helaas zit er vloerverwarming onder de tegels, we durven het daarom niet aan om het eruit te slopen omdat geen bouwbedrijf ons garante wil geven.

20231202_143251.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Het is onverstandig om over hol klinkende tegels te gaan egaliseren om er vervolgens PVC op te leggen.

Hol klinkende tegels liggen los. Je loopt het risico dat deze los komen en door de egaline en PVC heen gaan aftekenen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Beste (en in mijn ogen de enige) optie: Tegels eruit.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Pentarou

 • #4
Het verwijderen van de tegels lijkt de beste optie, maar eigenlijk ook weer niet. Onder de tegels bevindt zich namelijk vloerverwarming, en geen van de bouwbedrijven raadt het aan om deze te verwijderen vanwege het risico op lekkage aan de vloerverwarming, of erger.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Als ze ongelijk liggen en hol klinken lijkt me het risico niet zo heel groot als je dit met enig beleid uit gaat voeren.
Immers normaal worden er sleuven gefreesd in de vloer, daar worden de leiding in gelegd, die sleuven worden gevuld, daarna wordt de vloer geëgaliseerd en daarna worden pas de tegels gelegd.
Leidingen vastmaken aan een metalen frame en dit geheel in beton storten kan ook.
Maar in beide gevallen zitten de leidingen als het goed is al vast in de vloer, alleen als de laag waar de tegels mee vastzitten muur vast zit dan loop je het risico dat er wat lekt raakt maar met tegels die al hol klinken lijkt me dat niet zo'n heel groot risico.
 

Pentarou

 • #6
Dank je wel voor je reactie. Bij voorkeur verwijderen we de holle tegels. Ik lees ook een alternatief waarbij de vloer geïnjecteerd wordt met lijm om de holle ruimtes te vullen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Inmiddels is de vloerlegger langsgekomen om de vloer te beoordelen. Hij geeft aan hier geen problemen in te zien en dat een dikkere laag egaline mogelijk voldoende is, in plaats van twee lagen, wat aanvankelijk werd gedacht.

We hebben onze twijfels; het liefst halen we het eruit en vullen het op met mortel.
 

HenkL14

 • #7
Als je met een brede beitel of lichte hakhamer met brede beitel vrij vlak over de vloer hakt, is de kans erg klein dat je de vloerverwarming raakt. Er zit nog tegellijm tussen de tegels en vloer ook, dus wat extra speling.

Dan kun je daarna (laten) egaliseren en met een goede basis voor de nieuwe vloer.

Als je twijfelt, moet je het gewoon er uit halen. Liever nu wat voorzichtiger werken dan achteraf spijt van het laten zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ook eens overwegen. Bij ons liggen ook vloertegels los en de voeg is gelukkig zo sterk dat we er al 20 jaar geen last van hebben. Wie weet kan je het in de voegen zoeken.
 

Robbie's

 • #9
De basis om een nieuwe vloer op te leggen moet goed zijn. Tegels moeten muurvast zitten. Beter nu wat meer werk dan later spijt en dan alsnog 2 vloeren slopen (PVC visgraat, gelijmd op egaline vloer? Plus oude tegels).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Betreft het de hele benedenverdieping? Waar ligt er allemaal vloerverwarming beneden?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #11
Als je toch gaat egaliseren kun je er net zo goed een paar tegels uithalen om te proberen hoe dat gaat. Je zou op die plek voorzichtig (handmatig) ook een slang van de vloerverwarming kunnen blootleggen om te kijken hoe diep die zitten. Ik heb dat bij mij ook een keer gedaan, slangen zaten 4-5 cm onder de tegel, toen durfde ik het verder wel aan.
 

Pentarou

 • #12
Het gaat om de benedenverdieping. We weten niet precies waar de leidingen liggen of hoe diep ze zijn ingebed. Het lijkt erop dat dit bij de oplevering van het huis in 2007 is gedaan. Zelf doen vinden we lastig, omdat de stukadoor al op donderdag komt om ons huis te stuken. Op 5 januari willen ze onze vloer leggen, maar we overwegen dit uit te stellen omdat we dit probleem eerst willen oplossen. Bovendien bedacht ik me plotseling dat het verwijderen van de vloertegels wellicht scheuren kan veroorzaken in ons nieuwe stucwerk vanwege trillingen. Klopt dat?
 

Sander 1972

 • #13
Nee dat zal niet snel gebeuren maar muur gaat wel geraakt worden door puin, of er tegenaan lopen.
 

Pentarou

 • #14
Rondvliegend puin kan wel een probleem zijn, helpt het afdekken van de muren voldoende?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Uiteraard helpt afdekken van de muren met een hardboard plaatje.

Maar waar liggen er beneden allemaal vloertegels? En waar zit allemaal vloerverwarming onder (je weet waar de vloer warm wordt).
 

Pentarou

 • #16
De vloertegels liggen in gehele begane grond, de woonkamer, wc, hal, trappenkast, keuken. Zie foto voor beeldvorming.

20231201_154424.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #17
Vloertegels er allemaal uit, dus ook de keuken, hal, trapkast en wc (als hier ook verwarming in de vloer ligt).

Dan bekijken hoe de vloerverwarming er aan toe is. Als deze tijdens de bouw al is aangelegd liggen de slangen voldoende diep en ben ik niet bang voor beschadiging. Is de vloerverwarming naderhand ingefreesd dan liggen de slangen net onder de tegels en is de kans op beschadiging groter.

Is er een slang beschadigd nieuwe slangen infrezen. Gaat in een dagje en is geheel stofvrij tegenwoordig. Dan afsmeren, egaliseren en nieuwe vloer.
 

Pentarou

 • #18
De vloerverwarming loopt inderdaad door het hele huis. Vanuit de trappenkast, waar de verdeler zich bevindt, zien we dat de leidingen de grond in gaan. Op het eerste gezicht lijken ze niet diep te liggen. In de documenten van het huis staat dat er een dekvloer op de vloerverwarming is geplaatst, wat erop wijst dat dit vanaf de bouw is gedaan. Morgen komt de stukadoor, ze zullen ongeveer 3 dagen bezig zijn met het huis. We hopen de vloer daarna nog vóór 5 januari te kunnen verwijderen in verband met de vloerleggers.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #19
Pentarou schreef:
Op het eerste gezicht lijken ze niet diep te liggen
Dat is visueel niet te bepalen als de tegels er nog op liggen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #20
Hoeveel groepen heb je beneden? Dat kun je op de verdeler in de trapkast tellen. Elke groep heeft een aanvoer en een retour, dus niet dubbel tellen :lol:

Voordeel van tegelvloer er uit is ook nog eens hoogtewinst. Anders krijg je vloer op vloer met egaliseren, enz..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu