Deur schilderen met watergdragen verf. Tips!

Fmrama

 • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de laatste klus om de deuren in de keuken te schilderen, met resisto bl. Eén deur is gelukt. De tweede deur blijft me dwars zitten.
Schuren en gronden is geen punt. De eerste poging heb ik gedaan met een viltroller. Zoals gezegd één deur is goed, de tweede had vage plekken. Waarschijnlijk door te traag en een haal te lang erover. Wat gezocht op internet, kwam ik op een youtube filmpje. Eerst ruim opzetten met de viltroller van boven naar beneden en dan 2x met een schuimroller (concaaf), idem verticaal. Vanmorgen gedaan. Man, man…..sommige plekken prima, andere niet uitgevloeid en druipers rond de schanieren. Alle verf er weer af gehaald en glad geschuurd. Morgen even de klale plekken behandelen met grondverf. En woensdag een nieuwe poging.
Nu wil /moet ik weer een poging wagen. Ik wil het nu doen, alleen met de schuimroller. Reden, omdat een aantal jaren geleden ik de huiskamer deuren en diezelfde keukendeuren met watergedragen verf (Fl) van bouwmarktkwaliteit gedaan heb, zonder probleem met alleen de schuimroller.
Nu mijn vraag. Voordat ik begin, zijn er nog goede tips? Die ik kan gebruiken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fmrama

  • #2
  Ik kom nu ook verdunningsmiddelen tegen (fl…rol) om de opentijd te verlengen. Is dit aan te bevelen?
   

  Fmrama

  • #3
  Nog even op herhaling:
  Ik moet de laatste deur nog aflakken. Dit gaat ik mss zaterdag of maandag doen, afh van de temperatuur.
  Nu heb ik de verf van mislukte poging afgeschuurd. Hierdoor zijn ook weer oude terpentine lagen zichtbaar geworden. Deze heb ik weer in de primer gezet. De rest van de deur is dus geschuurd.

  Is het aan te raden om de gehele deur nog een keer in de primer te zetten?
  Mocht het nou weer niet lukken ivm de snelle droging, wat raden jullie me aan. Dat verdunningsmiddel Fl..rol..gebruiken die de opentijd verlengt of van het zelfde merk de verf variant M kopen met een opentijd van 5-7 minuten. De resito heeft een opentijd van 4-5 minuten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Je kunt er voor kiezen wat sneller te schilderen en/of niet te vaak over de verf te rollen..
   

  Fmrama

  • #5
  Tja, daar zit ‘m de kruks…
  Ik ga een volgende poging doen…
  Ik zie die deur nu als een ‘oefenobject watergedragen verf met korte opentijd’
  De eerste poging was het te langzaam icm te warm
  De tweede poging mislukte door gebruik viltroller en afrollen met schuimroller,.
  De derde poging, ga ik doen met alleen een schuimroller…de manier die ik al eerder gedaan heb bij de kamerdeuren met F verf (strak in de dinges…)
  Ik laat me toch niet klein krijgen door een deur..:wink:
   

  Peter3000

  • #6
  Kan mij de frustratie voorstellen. Hier hetzelfde vorig jaar, ook meerdere pogingen ( o.a. ook met 15 cm roller ) Ik was er klaar mee. Hulp gevraagd van de vakman. Uiteindelijk alle kozijnen etc zelf geschilderd. Deuren voorbereid en geschuurd. Deuren af laten lakken door de vakman. Alle deuren was een uurtje werk…..en weg stress.
   

  Fmrama

  • #7
  Het gaat me gewoon lukken. ! Een aantal jaren geleden hetzelfde gedaan met bouwmarkt verf en is toen ook gelukt. Dus met verf van de vakman moet het ook lukken. En een 20 tal jaren geleden het hele huis incl deuren gedaan met terpentine gedragen verf. Zo glad als een spiegel. De aanhouder wint, zal ik maar zeggen.
   

  Fmrama

  • #8
  Ik zojuist toch maar eens de viltrolertjes gehaald van het merk wat de profesional aanprijst, A….a. Voordat ik het alleen met schuimroller doe.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
  Waarom gebruikt u een schuimroller bij watergedragen verf? U drukt hiermee alleen maar de structuur uiteen. Schuimroller is te hard.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Fmrama

  • #10
  Met de viltroller van de bouwmarkt kreeg ik wel een erg sinnasappelhuid in de lak. Vandaar even mijn gedachte om het met een schuimroller te doen. Maar met de viltroller van An…a niet, is de primer mooi glad.
  De deur staat nu de primer, met viltroller gedaan. Morgen wat drupjes bij de schanieren wegschuren. En even een dag of wat laten harden. De afwerklaag ga ik ook met viltroller doen. Het is een beetje de wet van murphie met die ene deur. Maar komt goed…..
   

  Ambidexterity

  • #11
  Rij de bouwmarkt voorbij, rij door naar een vakhandel. De verf, ook de grote merken zijn B kwaliteit. Ook de rolletjes zijn minder van kwaliteit. Als je slim zoekt op internet, dan kan je A verf vinden die netjes geprijsd is.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  BertPleizier

  • #12
  Bij watergedragen verf spelen temperatuur en snelheid een grote rol. Schilder alleen < 20 graden en werk snel. Heel snel.

  En dat laatste is lastig, want watergedragen verf is dun en dekt minder / anders. Hierdoor wil je te lang blijven rollen, maar dan is de verf al aan het aandrogen en blijf je het zien. Houd er rekening mee dat watergedragen verf vanzelf mooi dicht vloeit als je voldoende opbrengt. Opbrengen, uitrollen in 1 richting en afblijven. Na een 10 minuten is het mooi egaal.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Fmrama

  • #13
  Tja, zo klinkt het idd makkelijk. Nu moet ik zeggen dat de deuren die ik eerder gedaan heb prima zijn gelukt. Alleen deze laatste zit wat tegen. Te warm, te slordig, te langzaam……:mrgreen:
   

  Ambidexterity

  • #14
  Laatste dagen is het boven de 20graden geweest, wat BertPleizier al schreef "Schilder alleen < 20 graden".
  Even in het zomerzonnetje lekker buiten schilderen gaat hem niet echt worden.

  Je moet de verf dik opzetten, het lastige is dat je de balans moet vinden tussen dik en niet te dik, anders krijg je zakkers/lopers.

  Ik heb in het begin ook getobd, toevoegingen erbij om het te vertragen enzovoort. de grondverf gaat vaak nog wel, maar de aflak laag was een drama. Op een gegeven moment kwam ik er achter mede door hulp op dit forum dat de verf in de bouwmarkt minder was (en rolletjes/kwasten).
  Ik ben verf wezen halen bij een stenen winkel/vakhandel, dit was een flink stuk beter, alleen de prijs was stevig. Daarom schreef ik al als je slim zoekt kan je het op internet een stuk goedkoper vinden.
  1 pot grondverf kosten rond de 60 euro bij de stenen vakhandel, exact dezelfde pot kosten op internet rond de 30 euro.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Fmrama

  • #15
  De verf kan het probleem niet zijn. Is S uit de oranje potten. Zie boven.
  Al hoewel de site van de fabrikant voor deuren de M variant adviseert ipv de R variant. Maar daar kwam ik pas later achter toen ik de verf al had gekocht.
  De rollertjes zijn nu ook van de echte vakwinkel.
  Nu de juiste temperatuur, as donderdag 18 graden.
  Een beetje geluk en geduld. En het gaat goed komen.
  En het is wat je zegt met de dikte. De poging volgens een instructiefilmpje , dik opzetten met viltroller uitrollen en narollen met een schuimroller was een echte flop. Dan begint het weer opnieuw. Deur eruit, naar buiten , alles afschuren enz….
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
  Dik opzetten is vragen om aanzetten. Watergedragen mag lijvig zijn, maar niet dik.
  Nog maar een x vwb de structuur: watergedragen verf bestaat uit bolletjes waartussen water zit. Die bolletjes lossen daarin op maar enige structuur is onvermijdelijk omdat het water tussen die bolletjes verdampt waardoor er geen 100% gladde afwerking ontstaat. Dat is geen bezwaar. Dik opzetten veroorzaakt dus een ruwer oppervlak omdat die bolletjes dan niet voldoende water opnemen tijdens verwerking.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity en Fmrama

  Fmrama

  • #17
  Dacht ik klaar te zijn, tja zie ik nu de schuurplekjes onder de lak laag . :mrgreen:
  Ik had wat plekjes in de grondverf geschuurd met 320 en een schuursponsje .Maar blijkbaar niet glad goed genoeg.
  Dus morgen nog maar een laagje lak erover. Het is maar een paar minuten werk. Nog maar even de moed erin houden.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Fmrama

  • #18
  Wat denken jullie:

  Zou ik die plekken waar de schuurkrasjes doorkomen eerst met staalwol glad schuren? En dan de tweede laklaag erop. Of dekt een tweede laag wel voldoende?
   

  BertPleizier

  • #19
  De schuurkrasjes zou ik eerst wegschuren met fijn schuurpapier of idd een scotch bright matje.
   

  Fmrama

  • #20
  Ik had 320 korrel gebruikt. Dan nog maar een keer zachtjes er over heen?
  Net even een stukje met 320 geprobeerd. Zelfde krasjes. Daaroverheen met een schuursponsje en het wordt gladder.
  Ik ga morgen eerst eens met een schuursponsje of een bright schuur matje halen.
  Wordt vervolgd !
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu