Detail fundering HSB

Koffiedik

  • #1
Dag allen,

Voor de fundering + aansluiting op HSB voor onze nieuwe aanbouw heb ik het volgende detail (enigszins slordig) getekend:

IMG_2628.jpg


Dit is geïnspireerd op onderstaande details
1633602910374.png

1633603186875.png



Over mijn detail heb ik een aantal vragen:
- Ten eerste: schiet er maar op, klopt dit zo of zie ik iets over het hoofd? Verbeterpunten welkom.
- Ten tweede een vraag over de kantplank: van waar tot waar moet deze lopen? Hij start in mijn huidige tekening precies op het maaiveld, dit omdat we de fundering 60 cm diep graven en de XPS-plaat die we tegen de fundering zetten, precies 60 cm hoog is. Ik vermoed dat we geen naad tussen kantplank en XPS precies op het maaiveld willen. Een alternatief is het XPS wat dieper plaatsen zodat de kantplank wat onder het maaiveld valt.
- Nog een vraag over de kantplank: tot waar moet deze doorlopen? Tot boven het cellenbeton/tot aan de stelregel zoals in het tweede detail dat ik stuurde? 1633602916428.png
- Laatste vraag: Om de gevel ter hoogte van het blok cellenbeton + kantplank goed te isoleren (naar nieuwbouwnorm Rc=4,7) is een dik pakket XPS nodig... Is het acceptabel om voor dat stukje een wat lagere Rc aan te houden (150 mm cellenbeton + 70 mm XPS zou rond Rc=3 uitkomen volgens mij berekening), of is dat heel zonde en moeten we toch echt voor de hele muur dezelfde Rc-waarde nastreven?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf zou ik de bovenkant betonvloer boven het maaiveld houden. Dus onder het maaiveld geen horizontale naden richting de woning.
 

Koffiedik

  • #3
Dankjewel Wgb. Zoals het nu getekend is, is de betonvloer wel boven het maaiveld, alleen het XPS aan de buitenkant komt onder het maaiveld uit dus daar zit wel een naad, die uitkomt op het beton. Het lijkt me dat je daar niet aan ontkomt tenzij je je XPS-plaat tot boven het maaiveld laat doorlopen, of maak ik hier een denkfout?
 

Koffiedik

  • #4
Ik heb nog even nagedacht over de (minder goed geïsoleerde) muuraanzet, vraag 4.
Mijn idee is nu om ipv één cellenbetonblok van 150 mm dik, twee cellenbetonblokken van 50 mm te plaatsen, met daartussen een spouw met daarin 40 mm PIR (Rcwaarde van cellenbeton, PIR en XPS kantplank komt dan uit op 3,89, stukken beter al dan de opbouw met alleen cellenbeton en XPS). Dan komen we ook beter uit qua dikte van de muuraanzet - die wordt dan 140 mm in totaal, gelijk met de dikte van onze staanders die hier dan mooi helemaal op kunnen rusten. We willen ons HSB dan door het cellenbeton heen verankeren in de fundering.

Is dit een goed idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De vorstrand geeft zo ook een koudebrug.

Waarom cellenbetonblokken? Het hsb kan tot op het beton doorlopen.

Kantplanken hebben ze bij de professionele bouwmaterialenhandels liggen.
 

Koffiedik

  • #6
Het HSB tot aan het beton zou een hoop gedoe schelen... maar onze onderregel zit dan maar een paar cm boven het maaiveld. Dat lijkt me wat weinig, of zou dat wel kunnen met verduurzaamd hout?
 

Koffiedik

  • #7
@IJkenhout , het cellenbeton is dus puur om afstand te creëren tussen maaiveld en HSB. Ik heb een voorkeur voor cellenbeton omdat het (iets) beter isoleert dan kalkzandsteen, en makkelijker te verwerken is.

Denk je dat een dikke kantplank voldoende is om de koudebrug bij de vorstrand op te vangen?
De reden dat we het zo doen, is dat we het beton graag in één keer zouden willen storten en het extra gedoe van het maken van een metselsponning graag zouden overslaan als dat niet nodig is. Maar ik besef wel dat je stukje vloer direct onder het maaiveld dan een koudebrug vormt...

Ik denk dat we een paar opties hebben:
- Ofwel een hele dikke kantplank om van buitenaf te isoleren (waarbij we goed moeten kijken hoe dit dan aansluit op onze gevelbekleding, voor een beetje fatsoenlijke isolatie denk ik dat de kantplank wel 80 mm moet zijn en zo ver komt de gevelbekleding (rabat) niet naar voren)
- Ofwel toch een sponning vrijhouden bij het storten, en van daar uit opmetselen met een geïsoleerde spouw. Buitenblad dan best kalkzandsteen denk ik, binnenblad evt. cellenbeton. Een kantplank is dan nog te overwegen.
- Ofwel de sponning opvullen met foamglas ipv metselwerk, maar dat wordt waarschijnlijk prijziger en ik geloof dat de meningen verdeeld zijn of HSB nu wel of niet op foamglas gebouwd kan worden ipv puntbelasting.

Klopt dit zo of zijn er toch nog andere mogelijkheden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Alleen een kantplank is niet voldoende, maar dat gaf ik in mijn vorige antwoord al aan. De hele vorstrand moet met isolatie worden ingepakt, zoals bij het tweede detail.

Als het hsb onder maaiveld uitkomt, is je vloerpeil te laag. En dan klopt je tekening ook niet. Je bent overigens ook de cementdekvloer vergeten te tekenen. Daarmee krijg je automatisch een sponning.
 

Koffiedik

  • #9
@IJkenhout Ik begrijp het, ik heb mijn vraag niet helemaal duidelijk gesteld.
Ter verduidelijking:
Detail HSB Kantplank.png

Ik vraag me af of de kantplank voldoende is om de koudebrug op het blauwe stuk te onderbreken. Dat lijkt me juist een bijzonder koud deel van de vloer zo net onder het maaiveld, waar de vorst sneller komt dan onder de fundering. Dit lijkt me juist een plek die je goed wilt isoleren.
In dit detail wordt slechts 55mm Styrock gebruikt, met een Rd die onder de 2 blijft. Om tot de nieuwbouwnorm van 3,7 (voor de vloer) te komen zou je zo'n 120 mm dikke kantplank moeten gebruiken. Die steekt dan een eind onder de gevelafwerking uit, ook niet de bedoeling. Of neem ik het nu al te nauw en kom ik met minder isolatie op die plek ook goed weg?

Ik had zelf aanvankelijk ook een helemaal doorlopende kist zoals in bovenstaand detail in gedachten, tot een bevriende aannemer zei dat hij bij zijn projecten alleen de buitenkant isoleerde. Maar wellicht maakt hij daar een denkfout en moeten we onze isolatie wel gewoon doorleggen.

Wat de dekvloer betreft: de binnenvloerafwerking heb ik nog niet volledig opgenomen in het detail. We willen droogbouw vloerverwarming leggen in een 25 mm EPS-plaat, daar bovenop een lastenverdeellaag en daarop onze afwerking. Een dekvloer zou in deze constructie niet nodig zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Die aannemer van je neemt een groot risico als hij nog steeds zo bouwt. Inmiddels zijn de isolatiewaardes zo hoog dat koudebruggen toch echt een groot risico zijn en zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.

Hier heb je ook een goed detail hoe de koudebrug te voorkomen. De luchtdichting zit hier ook goed in verwerkt.
ScreenHunter 803.jpg

Bron
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu