Stalen balk boven openslaande deuren: detailvraag oplegging

Evduijn

  • #1
Hallo,
vraagje: een balk laten berekenen ivm geveldoorbraak in steense muur tbv openslaande deuren
uitkomst is HEA180 met opleg 150mm aan beide zijden (een normale voorgespannen latei ging niet want teweinig metselwerk boven uitsparing zit met ook nog eens puntbelastingen daarbovenop van zadeldak/dakkapel)

Twee vragen:
- een vraag over evt. aanvullende bescherming van de stalen drager: is het raadzaam om (ondanks dat drager thermisch verzinkt is) mbv dpc-folie de drager zelf ook nog extra te beschermen? Ik dacht aan dpc-folie vanuit spouw boven drager (dus onder ondersabelingsmortel) naar voren, vervolgens naar beneden (hierbij de contouren van drager volgend) en afwaterend op lood-slabbe. Volgens constructeur is dit niet nodig

- een praktische vraag hoe je de opzetting van loodslabbe tegen binnenblad (min. 250mm opgezet) bewerkstelligt bij een steense gevel die door metal-stud-voorzetwandje met daarin hardschuim-isolatie (pir) wordt nageïsoleerd (dwz metal-stud-wand = binnenblad). Ik snap dat een dergelijke slabbe eenvoudig aan te brengen is als men eerst een stenen binnenblad en vervolgens buitenblad aanbrengt, maar in dit geval staat buitenblad al. Weliswaar moet metal-stud-wandje nog worden aangebracht, maar dan nog: ook het dampdoorlatende folie moet aan die achterzijde van metal-stud-wand worden bevestigd dwz hoe combineer ik beide (slabbe en folie en bevestigswijze)? Of...mag het dampdoorlatende folie bij gebruik van pur-hardschuimplaat komen te vervallen (ivm gesloten celstructuur).

Een schets van het plan is bijgevoegd (sorry, let niet op tekenkwaliteit, is uit losse pols). Dit plan is v.w.b. constructeur ok maar gaat mij om de uitvoerbaarheid ervan en de hierboven beschreven extra bescherming van stalen drager

p.s.: de cosmetische rollaag wordt gelijmd op de aan buitenzijde met stenen volgelijmde hea-balk


 

Droid

  • #2
Is de doorbraak aan de weerkant?

Ik zou de folie over de balk laten lopen... mocht er dan vocht komen dan komt dat niet in aanraking met het staal.

Bevestiging aan de spouw zou kunnen middels een knellijst welke je vast kit. Zal een priegel werkje zijn, maar moet lukken.


Voor die cosmetische rollaag... kun je geen vezelcementplaat voor de HEA zetten, dan kun je de steenstrips daar tegenaan lijmen, of hoe had je dat uitgedacht?
 

Evduijn

  • #3
Hoi!
ja inderdaad, die is aan de weerkant, vandaar dat ik zoiets had dat wat extra bescherming bovenop de balk (die weliswaar al therm.verzinkt is) geen kwaad zou kunnen
Ik dacht eraan dit dpc-folie dus over balk te leggen en bovenaan aan spouwzijde om stalen balk vast te zetten (om te slaan naar beneden/binnen)

Ja v.w.b. die cosmetische rollaag heb ik inderdaad zitten dubben waar ik die gezaagde steentjes tegenaan zou vastzetten
Daarom dacht ik aan opvullen van uitsparing in stalen bint met stenen met steenlijm om vervolgens de rollaag daar weer tegenaan vast te zetten. Nadeel is dan wel dat als je daarachter (dus tussen die stenen en de bint) dat dpc-folie wil aanbrengen dat je daardoor in feite tegen het dpc-folie aanlijmt en daardoor dat folie aan achterzijde ookw eer tegen bint aan moet lijmen om een goede verbinding te houden voor het geheel.
Jij stelt voor om vezelcementplaat te gebruiken. Zet je dat dan met klossen hout oid vast in uitsparing van bint of...?
En dat dpc-folie, sla je dat er achter om balk heen?
Hoor het graag!
groeten
erik
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De dampremmende laag moet over de dpc/lood heen vallen. Dan heb je geen knellijst nodig.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een loodslad is weinig zinvol als er geen spouwmuur is.

als je de verzinkte stalen balk extra wilt beschermen kan je hem beter helemaal in de epoyx primer zetten.

De rollaag kan je beter maken door de stenen zo groot mogelijk te houden en in de stootvoegen spouw ankertjes aan te brengen die aan de balk zijn bevestigd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu