Detail opbouw houten schuur

Pdorn

  • #1
Goedemorgen,

Binnenkort ga ik los met de bouw van mijn houten schuur. De betonvloer is reeds gestort. Dit is een +- 14cm betonplaat met daaronder 10cm EPS.

Het is een schuur, geen woning, dus het hoeft niet perfect, maar wel goed genoeg zodat ik er zo lang mogelijk plezier van heb.

Daarom wil ik graag de zijkant van de betonvloer, die in het zicht blijft, een kantplank plaatsen. Met een dubbel doel: een koudebrug voorkomen, en een direct mooi afgewerkt aanzicht. Ik heb een 30mm (20mm XPS + 10mm beton) kantplank gevonden wat me hiervoor geschikt lijkt. Dit heb ik in een tekening gegoten, welke ik heb bijgevoegd.

De 1e strook (blauw) DPC is bedoeld om eventueel optrekkend vocht vanuit het beton niet in mijn vuren stelregel kan komen. Al is dit misschien wat te veel van het goede, want ik heb geen idee waar het beton het vocht kan optrekken, gezien de isolatie, maar better safe then sorry.

De 2e strook (groen) DPC is bedoeld om water van de buitenkant te weren. Op de foto wellicht niet goed te zien, maar deze loopt door tot de 2e regel.

Beide stroken laat ik langs het beton naar beneden lopen. De kantplak komt hier overheen zodat ik de stroken DPC niet meer zie. Mocht hier vocht achter komen, dan lijkt me dat dit gewoon naar beneden kan weglopen. (kantplanken zet ik dan met wat verticale stroken pur vast op het beton).

De stelregel laat ik 20mm oversteken. Dit doe ik zodat ik mooier uitkom met mijn kantplank, en de ventilatieruimte voor mijn regelwerk in stand kan houden. De regels voor de gevelbekleding laat ik niet strak tegen de kantplank aansluiten, om condens dat neerslaat op de kantplank, geen kans te geven in de regels te trekken. Wellicht dat ik de eerste 20cm van de regels nog even insmeer met houtmenie. Gewoon omdat het kan.

Mijn vraag: klopt het wat ik heb bedacht? Zijn er nog mensen die ruimte zien voor verbetering? Of is er wellicht iets totaal verkeerd waar ik later spijt van krijg?

Ik hoor het graag!


 

M.Iro

  • #2
Ziet er goed uit. Alleen zou ik DPC 2 niet achter maar voor de kant plank laten eindigen. Een oplossing zou zijn een aluminium z-profiel op de kantplank te maken en
het DPC aan de buitenzijde op het z-profiel te laten eindigen.
 

Pdorn

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Ik heb je voorstel even er in gezet. Omdat DPC zich niet goed laat lijmen, lijkt me dat de strook onder het profiel geklemd wordt? En dan het profiel met een schroef vastzetten in de bovenkant van de kantplank?

 

M.Iro

  • #4
Het z-profiel kan je ook lijmen. Ff de juiste lijm opsporen. Ik lijm veel met PU010, maar er zijn zeker goede alternatieven. Dpc hoef je niet te lijmen. Gewoon tot OP het z-profiel laten lopen, zie rode lijntje als verlenging van je bovenste groene.

 

Pdorn

  • #5
Bedankt! Zo ga ik het doen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu