Delta T=7°K (goed of niet goed?)

Fickyficky

  • #1
Ik ben volop bezig met het waterzijdig inregelen van mijn nieuwe CV-installatie. Deze bestaat uit een ketel Remeha Quinta 25s met een boiler van 150l voor het SWW. In de keuken hangt een Celcia 20 van Remeha die staat ingesteld als WAR met een buitentemp sensor. De stooklijn van de regelaar staat met het voetpunt op 20°C en als klimaatpunt op -10°C. Bijbehorende CV-watertemperaturen zijn respectievelijk 20°C en 75°C . De ruimtetemperaturen worden geregeld met thermostatische kranen op elke radiator. De circulatiepomp in de quinta 25s is een grundfos UPS25-60 en staat op stand 2.

De laatste dagen ben ik volop bezig geweest met het opzoeken hoe ik hiermee moet beginnen. Veel interessante tips en tricks gezien op dit forum :lol: .
Ik heb dus de watertemperatuur van de ketel op constant 45°C staan. Mijn retourtemp. was initieel 40°C. Ben dus volop gaan regelen aan alle voetventielen, maar welk drukverschil moet ik rekenen in de tabel (combi2 van oventrop). Heb ergens 0.1 bar gelezen, is dit juist?
Het debiet van elke radiator krijg ik berekend met een formule die op de site van oventrop zelf staat.

Als ik nu een Radson radiator neem van 1000W kom ik op een debiet van 58l/h. Dit samen met een drukverschil van 0.1 bar geeft een instelwaarde van 0.75 slagen. Ik zet em dus 0.75 slagen open maar helaas is de retourtemp nog veel te hoog.

Na alle radiators geregeld te hebben om ik op een gemiddede delta T van van 7°C uit. Joehoe :wink: ik heb dus dagen liggen lezen en opzoeken en ik heb ocharme 2°C gewonnen op mijne delta T.

mijn vragen (uiteindelijk):

Hoe zit het met mijn huidig rendement?
Is mijn delta T niet groter te krijgen omdat mijn aanvoertemp niet hoger ligt dan 45°C?
Zowel op de aanvoer als op de terugloop van elke radiator zitten voetventielen (combi2). Moet ik alleen de retour smoren of allebei? Moet ik het drukverschil nu op 0.1 bar of 0.2 bar tellen?

Prettige feesten iedereen :mrgreen:
 

Chathanky

  • #2
Bij lagere temperaturen gaat de 20 graden niet op. Wat moet het zijn als je met 30 graden aanvoerd? 10 Graden retour, je snapt wel dit zal lager zijn dan je woonkamer temperatuur.

Bij 45 zou je ongeveer op 38 graden uit moeten komen

Overigens is bij 90/70 (Delta T 20 graden) voor een 1000 watt radiator een debiet van 42 liter nodig en niet 58 liter.

Goed als je alles op dezelfde manier hebt ingeregeld dan kun je ook het debiet van de pomp verlagen dan kom je van 58 naar wat minder.
Dit geeft wat minder stromingsgeluiden als je het tenminste netjes gedaan hebt en minder pompverbruik.
 

Grashopper

  • #3
Je dT wordt mede door de belasting van het CV toestel bepaald. Normaal gesproken wordt er gerekend met een dT van 20 graden bij de maximale CV belasting. Wordt de belasting lager (toestel aan het terugmoduleren) dan zal de dT natuurlijk ook kleiner worden omdat het debiet gelijk blijft. Eigenlijk zou je de installatie moeten inregelen terwijl het toestel op gedwongen vollast staat. Stel dat je nu de flow zoverre zou knijpen dat je een dT van 20 graden zou kunnen halen en het toestel brandt hierbij op deellast dan zal de dT groter worden op het moment dat het toestel harder gaat branden. Het toestel is echter beveiligd tegen een te grote dT en zal automatisch terugmoduleren. Gevolg is dat je het huis niet meer warm krijgt.
 

Fickyficky

  • #4
Dan doe ik het eigenlijk nog niet zo slecht met mijn delta T van 7°C. Ik dacht al dat het nergens op trok.

's Morgens als ik opsta, moest het eigenlijk al een uur 20 graden zijn maar het duurt erg lang eer ik de gevraagde temp bereik.

Misschien een beetje terug open draaien die handel. :idea:
 

Grashopper

  • #5
Heb je best kans op als er te weinig water door het systeem gaat stromen :lol:
 

Chathanky

  • #6
Als je op de grens wil stoken duurt het wat langer voordat de boel warm is. (met een Ferrari zit je zo op de 200 km/h met een Panda duurt het wat langer. :denk: zou de laatste 200 km/h gaan halen. :mrgreen: )
Zeker met een wa regeling heb je hier rekening mee te houden.

Sommige regelingen hebben een boost functie voor het opwarmen zoals bv het systeem van Atag.

Komen de vertrekken gelijkmatig op temperatuur en wordt de gewenste temperatuur bereikt dan is er niets aan de hand.
 

Fickyficky

  • #7
Ja das juist, hier zit ook een booster op maar die heb ik voorlopig uitgeschakeld. Vermits een war sowieso al meer verstookt dan een aan/uit regeling, dacht ik dat het slimmer was van de booster uit te zetten. Als je tenslotte bij een buitentemp van 9 °C al 10 m³ gas verbruikt dan wil ik het resultaat niet weten als ik de booster opzet.

Wat zou nu het best renderen?
De booster opzetten en de voetventielen inregelen zoals het hoort.
of
De booster uit en de voetventielen meer opendraaien zodat het sneller opwarmt.

Vandaag heb ik er zelfs 14 m³ doorgebrand (toch veel he?) :shock:
Het was natuurlijk ook weer wat kouder vandaag.


:hup be:
 

Chathanky

  • #8
Zelf heb ik alles zoals behoort ingeregeld.
Een wa regeling stooklijn kritisch ingesteld, boosterfunctie uit.

Met koude dagen is het in de ochtend 20 ipv 21. Lekker belangrijk, in de ochtend heb ik het niet gauw koud omdat je dan wat intensiever bezig bent dan in de avond.
Het verbruik is minder dan de helft met de aan uit ketel. Wel is het huis voor het grootste deel inmiddels geïsoleerd.
Voorheen wel de houtkachel aan voor het grootste deel van de winter maar nu is dit niet eens meer nodig om het verbruik veel te laten zakken.
Deze is voor de echte koude dagen en meer voor de gezelligheid dan als noodzaak.

Als de zaken goed ingesteld zijn en alles klopt zul je weinig meer rendement halen welk systeem je ook kiest, het gaat er dan nog om of je je behagelijk voelt in je woning.
Een boosterregeling zal voor het verbruik ook niet schokkend meer zijn.
Simpelweg kun je bij gelijke buitentemperaturen de proef op de som nemen. Nu 9 a 10 m3 per dag met boosterfunctie???? De komende week zijn de omstandigheden buiten aardig gelijk. (voor Nederlandse begrippen :hup: :mrgreen: )
2 dagen met en 2 dagen zonder boosterfunctie en je weet het verschil.
Wel even de buitenomstandigheden verifieeren of dit niet te veel verschild.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu