Dak na-isoleren - twee opties - wat is jullie advies?

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #21
Isoleren doe je (het liefst) maar één keer, dus ik zou zeker voor PIR gaan over glas- of steenwol. Een isolatiewaarde van 4,0 is nou niet heel goed, aangezien de nieuwbouweis al 6,3 is. Piepschuim is redelijk dampopen, dus het kan gewoon veilig met PIR. Zeker met een kleine spouw kan het dakbeschot prima ventileren (indien het zoals bij jou niet goed luchtdicht is).

Wat faseverschuiving betreft: die is inderdaad langer met glas/steenwol. Het komt er op neer dat de isolatie een bepaalde massa heeft (die bij wol veel hoger is dan bij PIR), en het dus langer duurt voordat de isolatie zelf op een bepaalde temperatuur is. Als het ineens warm wordt, duurt het dus langer voordat de ruimte daarop reageert. Aan het einde van die warme periode (en in de nacht) heb je echter ook last van die hogere faseverschuiving, want dan duurt het weer langer voordat de ruimte afgekoeld is (ook al heb je de ramen wagenwijd open).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

martinr

  • #22
Bedankt voor de uitleg Impie!

De ruimte wordt mijn werkplek, dus dat het er 's avonds warm is maakt niet zoveel uit. Ik zal daarom het isolatie materiaal kiezen wat overdag, met de zon op het dak, zoveel mogelijk warmte buiten houdt.

Nu is de isolatiewaarde van 4,0 inderdaad niet erg hoog, maar het is een vrij kleine ruimte, dus makkelijk warm te krijgen. Ik neem het voor lief. Veel dikker kan ik de wanden niet maken.

Maar jij zegt dus: PIR + kleine luchtspouw?
En als ik voor glas- steenwol ga, ook met een kleine luchtspouw?

Klein is +/- 2cm neem ik aan?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #23
Bij glas/steenwol gewoon tegen het dakbeschot; dan heeft een spouw niet zoveel nut. Bij PIR hoef je de wanden overigens niet dikker te maken, omdat dat bij 14 cm al een Rd-isolatiewaarde heeft van ongeveer 6,3. Je isoleert dus veel beter bij dezelfde dikte.

Het enige echte voordeel van glas/steenwol over PIR zijn de kosten en de geluidsisolatie.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

martinr

  • #24
Impie schreef:
Bij PIR hoef je de wanden overigens niet dikker te maken, omdat dat bij 14 cm al een Rd-isolatiewaarde heeft van ongeveer 6,3. Je isoleert dus veel beter bij dezelfde dikte.
Ah, dan wordt het een interessante optie!
En waarom bij PIR dan wel een lucht spouw?

Denk je ook dat RD 6,3 met PIR, de warmte overdag beter tegen houdt dan RD 4,0 met glaswol?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #25
Omdat PIR een behoorlijk dampdichte, vaste plaat is. Bij glas/steenwol kan er altijd nog wat lucht door de isolatie zelf heen, en wil je bovendien niet dat het achter de isolatie gaat waaien. Dan verliest het namelijk isolatiewaarde. Ook speelt mee dat je bij wol de extra centimeters isolatie goed kunt gebruiken, en het materiaal de neiging heeft om over tijd toch wat in te zakken.

Aan die faseverschuiving zou ik niet al te zwaar tillen. PIR van 14 cm heeft namelijk al een iets hogere faseverschuiving dan 16 cm glaswol (7,3 vs 6,5 uur op Ubakus.com), dus dat is hier geen argument. Alleen bij het zwaardere type steenwol is het nog een stuk hoger (~9 uur), maar dat is qua prijs niet meer zo interessant.

Het isoleert dus ook beter tegen de warmte overdag.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

martinr

  • #26
Duidelijk!

En de luchtspouw bij PIR dan een cm of 2? Of groter?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #27
Als je voor PIR en luchtspouw gaat, is 2 cm zeker genoeg. Binnen dan wel dampdicht afwerken, geen klimaatfolie.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en martinr

martinr

  • #28
Ah, bedankt voor de aanvulling Edwinnn! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu