Dak isoleren zolder dak

Moniquefranssen

  • #1
Hoi,

Wij zijn bezig met het isoleren van de zolder dak. Ik heb eens gegoogled om de juiste manier te bekijken en een aantal forum vragen gelezen. Maar ik blijf met twee vragen zitten.
1) Wel of geen spouw.
Wij hebben een jaren 30 huis met vloerplanken als onderdak. Je ziet het dak "niet" (er zijn voldoende gaten en kieren tussen de vloerplanken, waardoor je het pannendak ziet).
De vraag is dus wel of geen spouw?
2) ik ga voor de duidelijkheid eventje ervan uit dat er geen spouw nodig is. Wij hebben isolatiemateriaal van 11 cm dik. Nu gaan wij een rachelwerk maken waarvan de afstand tussen onderkant latje en onderdak 11cm is, zodat je het isolatiemateriaal eronder kan schuiven

Een latje is ongeveer 1cm dik. Wanneer je de plafond gaat afwerken met gipsplaten ontstaat er toch een spouw van 1 cm tussen isolatiemateriaal en gipsplaat. Is dit niet erg

Alvast bedankt.

gr. monique
 

Tiho

  • #2
De kieren dichtmaken kan bv met hardboardplaten van 3 mm. Een luchtspouw is niet nodig aangezien het dak dampopen is.

Een luchtspouw tussen isolatie en gipsplaten is niets mis mee. 10 mm is dchter veel te dun om gipsplaten op te schroeven. Neem daarvoor 22x50. In deze ruimte kun je ook electraleidingen verwerken.

Vergeet je niet de dampdichte folie aan de binnenzijde, tussen isolatie en gipsplaat dus?
 

Moniquefranssen

  • #3
Dus als we hardboard platen tegen het dakbeschot aan maken dan krijgen we geen last van vocht? Een vraagje om er meer van te weten; waarom moet er tegen het dakbeschot hardboard platen gemaakt worden? voor tocht, water, kou?

Dan eventjes voor de verduidelijking, de dampdichtefolie tussen de isolatie en gipsplaten dat is toch de zilverlaagje wat al standaard op de isolatie zit, toch?

gr.
 

Tiho

  • #4
Dat is om het beschot tocht/winddicht te maken. Dit komt de isolatiewaarde niet ten goede. Je zou ook een dampopen folie kunnen doen denk ik, maar die ligt meestal aan de buitenzijde.

Inderdaad is de aluminium cachering de dampdichte laag, je dient alleen wel alle naden goed af te tapen en de muuraansluitingen ed af te kitten bv.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu