Conische schroefdraad of parallel schroefdraad?

Louis Verhagen

  • #1
Regelmatig kom ik Conische schroefdraad tegen in tegenstelling tot de parallel schroefdraad.

Hoe kan je dat zien aan de draad of je Conische schroefdraad hebt of niet?

Ik heb begrepen dat Conische schroefdraad in principe geen teflon tape nodig heeft om af te dichten?

En kan je de twee draad soorten mengen? Een niet Conische schroefdraad op een Conische schroefdraad eventueel met teflon tape.

Het gaat hier om CV en water leidingen. Wat moet ik nog meer weten van deze draad soorten (of wat is handig om er van te weten)?

Louis
 

Xr8

  • #2
Als eerste voor de duidelijkheid, voor beide moet je afdichtmiddel gebruiken. Teflon, Hennep, Loc-tite oid, anders is het niet waterdicht.

Rechte schroefdraad mag je gebruiken voor water en niet voor gas. Voor cv mag het wel, omdat je daar niet met een keurmerk van doen hebt.

Conische schroefdraad mag je gebruiken voor water en gas en cv. Deze koppelingen hebben nl water en gaskeur, in tegenstelling tot koppelingen met rechte draad, deze hebben alleen een waterkeurmerk.

Vaak kun je rechte schroefdraad herkennen doordat vanaf de fabriek de schroefdraad wat is beschadigd, bij conische is dit niet zo.

Zelf gebruik ik altijd conische koppelingen omdat ik dan maar een soort koppeling in de auto hoef te hebben. Ze zijn wel iets duurder omdat er wat meer materiaal aan zit.

Als je een conische koppeling aan draait dan gaat het steeds zwaarder, doordat de draad steeds groter van diameter wordt, bij rechte draad is dit niet zo.

In principe kun je het doorelkaar gebruiken, in een radiator bijvoorbeeld past zowel een rechte als een conische en het is beide prima dicht te krijgen.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Xr8 schreef:
Rechte schroefdraad mag je gebruiken voor water en niet voor gas.
Succes.

Sinds wanneer mag dat niet :?: Gastec/kiwa koppelingen hebben net zo goed rechte schroefdraad :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik vermoed dat hier verbindingen met schroefdraad bedoeld worden en geen (knel)koppelingen :wink:
 

Xr8

  • #5
De knelkoppelingen van het bekende merk in de zakjes met blauwe opdruk hebben geen gas keur op de koppelingen met rechte draad. Op deze koppelingen zit alleen het KIWA keurmerk. Op de conische uitvoeringen zit zowel KIWA als GASTEC.

Misschien dat het bij andere merken wel zo is. Ben daar niet bekend mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu