Wat voor schroefdraad heeft een normale knelkoppeling?

Helpmnkoelkastisstuk

 • #1
Hallo, ik probeer te begrijpen welke verschillende schroefdraden er allemaal zijn en ik vind het allemaal vrij verwarrend.

Als ik het goed begrijp wordt er in Europa voor waterleiding (sanitair en CV) over het algemeen Britisch Standard Pipe (BSP) gebruikt, om precies te zijn de conische (tapse) variant (BSPT), oftewel gasdraad (aangegeven met R).

Maar een knelkoppeling heeft volgens mij geen conisch draad. Dus mag je volgens mij niet zomaar de knelring en wartel eruit halen en gebruiken als een schroefverbinding (dichting met hennep e.d.). Maar het is verwarrend, want hier gebruikt een expert conisch en niet-conisch gewoon door elkaar.

Dus wat voor schroefdraad zit er dan wel op een knelkoppeling? Ik zie twee alternatieven:

1. Ik zie dat er ook een parallelle variant van BSP is (BSPP), aangegeven met de letter G. Is dat 'm soms?

2. Ik lees ook dat er metrisch draad bestaat die met een M wordt aangegeven, volgens Wikipedia het meest gebruikt ter wereld.

Is één van deze het? Of is het een heel ander draad? Of zijn knelkoppeling toch gewoon uitwisselbaar met BSPT? Als er hier een leidingexpert mij uit de brand kan helpen, heel graag!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Bij een conische schroefdraad verloopt de diepte van de schroefdraad van diep naar ondiep, bij een rechte schroefdraad is die over de hele lengte even diep.

Een knelkoppeling heeft rechte schroefdraad.(gasdraad) en wordt uitgedrukt in duimse maten die in ons land gangbaar zijn.
Een knelkoppeling heeft een scherpe rand en is niet geschikt voor aansluitingen van b.v. fittingen met ringafdichting.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
Ik snap je vraag niet zo
knelkoppelingen worden compleet geleverd waarom wil je ze uitwisselen houd ze gewoon bij elkaar
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #4
Bedankt Jan, ik denk dat ik het begin te begrijpen. Dus:

- Normale schroefverbindingen met afdichting op het draad: BSPT (binnendraad recht, buitendraad conisch).

- Knelkoppelingen: BSPP (rechte buitendraad en de wartel is ook recht).

Maar als ik dus een aansluiting met een wartel en zo'n rubberen pakking wil gebruiken heb ik een puntstuk nodig met rechte buitendraad en met een stompe rand. Mijn vraag is dus nog: hoe herken ik die en hoe worden die genoemd?

Dus nog twee vragen:
1. Stel dat ik bijvoorbeeld een van de onderstaande koppelingen wil aansluiten op een knelkoppeling (BSPP). Dat mag niet direct want er zit een scherpe rand aan. Dus wat heb ik in dit geval voor tussenstuk nodig?

2. En wat als ik deze wil aansluiten op gewoon conisch leidingwerk waarbij op draad wordt afgedicht, dan past een gewoon puntstuk niet, want dat is conisch. Dus wat heb ik dan voor tussenstuk nodig?
...........


(Achtereenvolgens:
- een flexibele aansluitslang met RVS omvlochten,
- een Multi-Fit koppeling voor meerlagenbuis,
- een flexibele RVS spiraalbuis voor aansluiting van verwarming of sanitair.)

@Boertje125: Ik hoop dat het hiermee wel duidelijk is wat ik bedoel!
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Om van zo'n slang over te gaan op een vaste leiding gebruik je een knel puntstuk bijvoorbeeld 3/8 x 12 mm ihg van een 3/8 slang en een 12mm leiding:


En de situatie van vraag 2 ben ik nog niet tegengekomen.
 

Tiho

 • #6
Als je direct op het leidingwerk aan wilt sluiten, haal.je een andere flexibele slang. Een met pijpopname eraan wel te verstaan.
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Dat is nog simpeler.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
Gewoon de juiste koppeling of overgang halen dus niet uitwisselen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #9
Om van zo'n slang over te gaan op een vaste leiding gebruik je een knel puntstuk bijvoorbeeld 3/8 x 12 mm ihg van een 3/8 slang en een 12mm leiding:
Ik zie aan het plaatje inderdaad dat zo'n puntstuk geen scherpe rand heeft. Alleen: dit is natuurlijk wel een conisch puntstuk voor afdichting op de draad (BSPT, oftewel ISO 7) en niet voor afdichting op een pakking (BSPP oftewel ISO 228). Aangezien het puntstuk conisch is en de wartelmoer niet, draait het geheel steeds vaster, mogelijk zonder het rubber te raken. Is dat wel ok dan? Ik wil het namelijk wel volgens de voorschriften en de standaarden doen (zie NEN-EN-ISO 228-1:2003).

Zou je eigenlijk niet het rechte schroefdraad van een knelkoppeling moeten hebben (maar dan dus wel met de stompe rand van zo'n puntstuk)?
Als je direct op het leidingwerk aan wilt sluiten, haal je een andere flexibele slang. Een met pijpopname eraan wel te verstaan.
Hoe bedoel je dit precies? Als je een slang hebt met een uiteinde waar deze koppeling op past dan heeft de andere kant in de meeste gevallen ook weer een rubberen koppeling met wartel. Dan zit je dus nog steeds met flexibele slang en niet met gewone vaste leidingen. Of snap ik het nu verkeerd?
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Je hebt ze met vlakke draad en conisch.
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #11
Ik heb deze nippel G1/2"xR3/8" kunnen vinden voor de situatie dus waarbij je naar draadafdichting wilt, dus van wartel met rubber pakkingsring (parallelle gasdraad G) naar conisch puntstuk (gasdraad R): https://aalberts-ips.nl/producten/artikel/0409530/
Het probleem is wel dat er niet altijd bij staat of iets recht of conisch is. Een enkele keer zie je wel een R of een G vermeld staan, maar als dat niet het geval is kun je er volgens mij vanuit gaan dat puntstukken conisch zijn (R).


En voor het andere probleem, om naar knelkoppeling te gaan, heb ik deze nippel G1/2"xG1/2" gevonden: https://aalberts-ips.nl/producten/artikel/0411224/ Kun je deze direct als knelkoppeling gebruiken? Het draad zou immers hetzelfde moeten zijn als van een knelkoppeling (recht gasdraad G).

(Snapt iemand trouwens waarom de draden ruw gemaakt zijn op het plaatje met karteltjes? Rechte schroefdraad is immers niet voor afdichting op draad.)

Hierbij vraag ik me trouwens af of het nu echt zo risicovol is om gewoon een knelkoppeling met scherpe rand te gebruiken. Of is er dan echt een heel groot risico op lekken? Zouden sommigen dit niet toch gewoon doen? (Niet dat ik dit van plan ben.)
 

Tiho

 • #12
Je moet gewoon op knelkoppeling zoeken en niet op 1/2 duim. Dat deze toevallig dezelfde schroefdraad hebben kun je beter vergeten.
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #13
Maar 15mmx15mm knelkoppeling is volgens mij (en Jan, zie boven) gewoon hetzelfde als G1/2"xG1/2" (maar dan met moertjes en knelringen erbij natuurlijk). Misschien is een knelkoppeling verder alleen wat goedkoper uitgevoerd, vandaar het scherpe randje?
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Dat scherpe randje heeft een functie.
Waar ben je eigenlijk naar op zoek?
 

Tiho

 • #15
Jan zijn bericht is wat ongelukkig geschreven, maar dat bedoeld hij echt niet te zeggen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #16
Ten eerste wil ik weten of mijn kraan goed aangesloten zit. Daar zit de RVS-slang namelijk gewoon op een knelkoppeling. Dat moet natuurlijk eigenlijk via een muurplaat en een stopkraantje, maar ik wilde het even op een manier oplossen die makkelijk is en in ieder geval aan de voorschriften voldoet.

Ten tweede zoek ik een manier om een aansluiting op een buffervat te kunnen aansluiten met een flexibele slang, zodat deze eenvoudig te verwijderen is.

Naast deze klusjes wil ik het ook gewoon even begrijpen hoe het nu zit met die verschillende soorten draad, want het is best verwarrend zoals ik zei. Maar als wat ik in mijn vorige posts hierboven schrijf allemaal klopt, dan snap ik volgens mij wat er toegestaan is en wat niet. Klopt er nog iets niet dan hoor ik dat graag!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
:shock:
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #18
Het klopt niet als je een slang die je als voorbeeld geeft op een knelkoppeling aansluit. Maar dat is al uitgelegd.
 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #19
Ok, bedankt, ik snap het nu helemaal volgens mij. Ik heb nu ook een knelkoppeling gevonden die aan één kant een niet conische gasdraad heeft (met de letter G dus). Zie hier, waar ze zowel knelverloopjes naar G- als R-draad hebben: https://aalberts-ips.nl/producten/detail/s1202/
Die zijn goed toch?

Ik kon het eerst niet vinden trouwens, want er staat geen 'knel' o.i.d. in de omschrijving; het is bij deze fabrikant onderdeel van het "Super"-assortiment voor knelkoppelingen. Bij een andere fabrikant kom ik er overigens niet uit, want ze werken met sterretjes: https://www.bonfix.nl/nl/productaanbod/101/messing-messing-vertinde-knelfittingen/4/puntstuk maar geen idee wat hier rechte (G) en wat conische (R) schroefdraad is...

Overigens hebben jullie (uiteraard ;)) gelijk, dat je echt een knelkoppeling nodig hebt om te knellen. Maar volgens mij snap ik nu ook waarom. Een normale 15mmx15mm knelkoppeling heeft wel draad van het type G1/2"xG1/2", maar dat scherpe randje dat eraan zit is er natuurlijk voor om genoeg ruimte te houden in de knelkoppeling om de knelring in te stoppen/tegenaan te klemmen. Binnenin zit een schuin randje waartegen je dan de knelring aanknelt, logisch natuurlijk :roll:.
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #20
Kijk, je begint het door te krijgen :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu