Combinatie stalen-koperen cv leidingen

Erik D

  • #1
Ik lees op dit forum dat het helemaal geen probleem is om koperen cv leidingen te gebruiken. Het enige nadeel van koper is dat het veel duurder is. Een aantal vraagjes:
  1. Maar wat nou bij een uitbreiding van een bestaande cv-installatie? Als het goed is zit er nu dunwandig staal in de wanden. Als ik hier op wil uitbreiden zal dat ook met staal moeten omdat anders het staal bij de aansluiting op koper (minder edel) vast en zeker gaat roesten, toch?
  2. Ik wil in een voorzetwand een aansluiting maken op een bestaande installatie. Solderen van staal is lastig en gebruik maken van knelkoppelingen wordt afgeraden. Hoe maak ik nu de beste aansluiting? Bestaan er ook stalen knieen? Is dat nog te zachtsolderen? Of is knellen toch een betere oplossing? De ruimte achter de voorzetwand is in principe niet luchtdicht maar er bij kan je eigenlijk ook niet meer.
  3. Bestaan er ook flexibele leidingen (net als bij waterleiding) maar dan met een stalen aansluiting? Als je een vernikkelde messing koppeling in een stalen radiator draait krijg je gegarandeerd roestvorming... dat is mij eerder gebeurd in ieder geval.
Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

MarcoDezicht

  • #2
Om even wat problemen de wereld uit te help je kan een overgang van cv pijp op koper gemakkelijk maken met een knelkoppeling.
Want de knel koppeling is van messing en heft de galvanische aantasting gedeeltelijk op.

Er bestaan flexibele slangen om op de cv aan te sluiten.
Deze is verkrijgbaar in de vakhandel.

En wat de roestvorming op de aansluiting van de radiatoren betreft: als je deze verpakt met hennep en teflontape komt het wel goed en gaat het niet roesten.
 

Erik D

  • #3
Maar hoe raden jullie mij nu aan om de verbinding "in" de muur te maken? Solderen met een messing koppeling? (die dikke knieen zijn toch van messing, die dunne van koper?) Of toch met een knelkoppeling? Hiermee voorkom ik dat ik mijn huis afbrand :lol:

Wat is eigenlijk beter, hennep of teflon?
 

MarcoDezicht

  • #4
Neem het risico maar om het met een knel koppeling te doen maar.

Wij installateurs gebruiken het beide (hennep en tape) en dat doen we als volgt:
Eerst het onderdeel verpakken met hennep en daarna een paar slagen tape er om heen. Dit is hoofdzakelijk voor de smering, dat het er wat makkelijker in draaìt.
 

Erik D

  • #5
MarcoDEZICHT schreef:
Wij installateurs gebruiken het beide (hennep en tape) en dat doen we als volgt:
Eerst het onderdeel verpakken met hennep en daarna een paar slagen tape er om heen. Dit is hoofdzakelijk voor de smering, dat het er wat makkelijker in draaìt.
Weer wat geleerd! Ga ik ook proberen. Bedankt voor je hulp!
 

Danny271

  • #6
Gebruik alleen maar hennep maar dan in kombinatie met fitterskit.
Hennep met tape heb ik nog nooit van gehoord maar zal dat dan ook eens proberen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Hennep en fitterskit, draait prima in elkaar. Eventueel hennep gebruiken en daarna wat nat maken, werkt ook prima.

Hennep en tape werkt ongetwijfeld maar dat vind ik een vreemde oplossing, het lijkt me ook niet mooi. (Sorry Marco, niet verkeerd bedoeld).

Tape gebruik ik alleen voor gasleidingen, voor alle "natte" verbindingen hennep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu