Coax kabel muurvast in buis

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #61
Als gerrit 1 tot 5 Gb haalt op zijn WiFi 6 is dat beter dan het gros van de huidige netwerken thuis haal ik dat bedraad niet en op kantoor ook lang niet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #62
Allleen is dat wel sterk afhankelijk van de samenstelling van de muren en de eventuele tussenvloer en dus per situatie verschillend.
Bij mij komt Wifi 5GHz niet of nauwelijks door de (betonnen) vloer heen, 2,4 Ghz matig en heb ik op meerdere plaatsen repeaters in moeten zetten, alleen maar om te zorgen dat ik internetradio kan ontvangen op de door mij gewenste plekken en apparaten (o.a. een tablet en een echte internet radio). En die repeaters gebruiken allemaal weer ruststroom.

Ik stel me voor dat snellere Wifi standaards nog hogere eisen stellen aan het niet aanwezig zijn van afschermende invloeden. Maar dat kan ik helemaal mis hebben, misschien is het vermogen daarvan hoger (maar dan met de kans dat er ook veel meer interferentie optreedt) en met nog meer energieverkwisting.

Daar waar mogelijk liggen er in ons huis zoveel mogelijk vaste bedradingen (1 Ghz).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #63
Mooi die discussie over wifi en glasvezel, maar eigenlijk ben ik meer benieuwd of het @Plantje is gelukt met de Cat6 kabel?
 
  • Like
Waarderingen: Sner_utrecht, Bademutze, Plantje en nog 1 andere persoon

Plantje

  • #64
Dank voor alle reacties en adviezen! Wie had gedacht dat zo'n relatief simpele vraag tot 4 pagina's aan gesprek zou opleveren? ;)

Ben terug gekomen om even af te sluiten.
Het is gelukt om de kabel er door te trekken. Een kabelkous of kabelvlieter kon ik bij twee bouwmarkten niet vinden. Ik heb dus toch tape moeten gebruiken. Draden door het oog en met tape zorgen, dat de kracht niet zo zeer op de draden kwam staan, maar op de buitenkant. Dat werkte ook zo, want wanneer het tape iets losser ging (door het vocht wat nog in de buis zat...) schoot de trekveer direct los. Na een stuk of drie keer met diverse verwensingen de trekveer weer opnieuw in de buis te krijgen is het gelukt om de CAT6 kabel erdoor te trekken. Maar op zich had ik dat al aangegeven.

Toen het aansluiten. De benodigde montagetool gehaald en aangesloten. Helaas heb ik in geen enkele bouwmarkt een enkele wandmontagedoos kunnen vinden, dus er zit nu een dubbele waarvan maar één aansluiting werkt.
Testen maar! Nu heb ik enkel een desktop bekabeld aangesloten. (Toch weer een seintje dat ik misschien niet zo zwaar moet tillen aan bekabeld) Ik heb een USB hub met RJ45 aansluiting. Die aan mijn Surface Pro: en op speedtest maar 70mbps.... Verschillende keren getest. Verbinding was ook niet heel stabiel. Opnieuw vastgemaakt aan de montagedoos: verbinding stabiel, maar bleef steken op 70mbps down en 35mbps up :( Beneden bij de desktop getest: gewoon netjes 350 down en 35 up wat ik ook aan abonnement heb. Weer boven getest. Dit was wat vervelend, maar voor tijdelijk wel afdoende.
Toen ook even beneden met de Surface Pro getest aan de aansluiting waar ik op de desktop 350mbps haal. En ja hoor: lag aan de hub! Die gaat gewoon maar tot 70-100mbps!

Dus al met al: het is gelukt en ik kan mijn kantoor naar de zolder verhuizen. Dat is iets wat sowieso tijdelijk is. Uiteindelijk ga ik weer naar de begane grond naar wat nu de keuken is. En daar kan ik gewoon een kabel door de kruipruimte leggen. Of natuurlijk gewoon op WiFi overgaan.

De kabel naar boven blijft natuurlijk wel liggen en die blijf ik ook gebruiken om mijn WiFi Access Point van netwerk te voorzien. Die heb ik beneden ook één en daar komt ook gegarandeerd een kabel voor. Ik denk dat ik er op de eerste verdieping ook nog een keer één bij wil. Als het zo ver is ga ik wel die leiding waar ik mee begonnen ben hergebruiken en inderdaad gewoon de vloer even open bikken.

Nogmaals dank voor het meedenken! Mijn vraag is beantwoord. Hoeft geen slotje op voor het geval iemand ooit nog een vraag heeft die in de afgelopen 4 pagina's niet aan bod is gekomen of niet beantwoord is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #65
Nog een paar tips:

- Goede trekveren en kabelvlieters koop je niet in bouwmarkt, maar online of bij een groothandel welke ook aan particulieren verkoopt. Niet zozeer om prijs, wel vanwege de kwaliteit en mogelijkheden.
- Idem voor kwalitatief beter schakelmateriaal
- Na het afmonteren moet je eea testen. Zelf heb ik hiervoor een RJ-45 tester welke achtereen volgens per ader een signaal stuurt. Kost niet zoveel, maar heb hier al een hoop plezier van gehad.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #66
Als de kabel werkt, heeft zo'n (goedkope) tester niet altijd zoveel nut. Die test namelijk alleen of er een signaal doorheen kan en je de aders juist hebt aangesloten, maar niet of het signaal binnen de specificaties blijft.

Ervan uitgaande dat je de aders goed hebt aangesloten (zoniet, kun je ook beperkt zijn tot 100 Mbit/s), vermoed ik dat je de twisted pairs te vroeg hebt gescheiden, of de shielding te ver hebt weggestript. Als dat niet ideaal is, dan schakelt de netwerkadapter terug naar 100 Mbit/s (of zelf 10 Mbit/s als het heel slecht is).

Daar ben ik zelf ook tegenaan gelopen met Cat6A. Na een paar keer een nieuwe connector erop gezet te hebben is het uiteindelijk gelukt. Die paar millimeters maken een enorm verschil. In de netwerkadapter-instellingen in Windows kun je zien op welke snelheid de kabel werkt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #67
Op een cat6a zet je toch ook geen connector? Die monteer je toch standaard af op een wall outlet?

Daarnaast als je al de betere tester hebt dan geeft die tester toch ook al aan welke snelheid er over de kabel kan.
Dat doet onze tester tenminste wel die geeft eerst aan of de aders juist zijn aangesloten, dan gaat hij de lengte van de kabel meten (dat kun je per aderpaar meten omdat het ene aderpaar meer in elkaar getwist is dan de ander en zo kun je ook kijken of de juiste kleuren op de juiste plek zitten) en vervolgens geeft hij aan of er 10, 100 of 1000 MB over de kabel kan door dit getal weer te geven met een vinkje er achter.
Maar moet er meteen bij zeggen dat zo'n meter meestal niet binnen het bereik/budget ligt van iemand die wel eens een datakabel aansluit.

Plantje schreef:
Helaas heb ik in geen enkele bouwmarkt een enkele wandmontagedoos kunnen vinden
Die zijn er wel maar dan moet je wel goed zoeken, meestal worden alleen de dubbele verkocht omdat er in het algemeen toch 2 kabels naar een werkplek gelegd worden (1 voor de PC en 1 voor de telefoon of printer) en prijsverschil zit er nauwelijks in, soms is de enkele zelfs duurder dan de dubbele.
Maar voor rond de € 13,50 kun je meestal een prima cat6/7 dubbele wall outlet kopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu