Coax kabel muurvast in buis

Plantje

 • #1
We wonen sinds juli vorig jaar in onze huidige woning. Het is een huis uit 1995 en er zit nog overal coax kabel. Prima, die kan ik er wel uit trekken en vervolgens er UTP kabel doorheen trekken (bij voorkeur bij het eruit trekken van de coax die UTP meenemen natuurlijk.)

Nu ben ik aan het labelen geweest wat waarheen gaat en één kabel zit muurvast! Hieronder twee foto's van de situatie. In de meterkast kan ik de trekveer er "bij" duwen en kom ik best een aantal meters de buis in. Op een gegeven moment houdt het op. Het er weer uit trekken van de trekveer was wat lomp waardoor ik tot bloedens toe mijn handen gestoten heb.
Aan de andere kant zit een flexibele buis en daar krijg ik de trekveer niet eens bij. Deze zit in een wandje van gipsplaten en het lijkt bijna alsof de kabel gewoon ergens vastgespijkerd zit. Ik heb de coax om een schroevendraaier gedraaid en zo heel veel lichte rukjes aan de kabel gegeven. Had ook geen zin.

Iemand nog suggesties? Ik heb natuurlijk al gegoogled, maar ik kom er niet helemaal uit. Mijn vrouw had het over talk poeder.

20230107_104549.jpg
20230107_111000.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
waarschijnlijk zijn er een paar haakse bochten gemaakt met die flex buis, en dat is lastig want daar krijg je nooit meer wat doorheen
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Is dit op de verdieping? Met andere woorden: is het logisch dat de leiding in de meterkast in het plafond verdwijnt en vervolgens weer aan de onderkant in de doos verschijnt?

Met flexbuis in een holle wand kun je wel eens meemaken dat er een aantal vervelende bochten (of meer knikken) in de buis zitten. Is dit oorspronkelijk een holle gipswand, of is het een later geplaatste voorzetwand voor extra isolatie ofzo? Als de leiding in een inbouwdoos in de oorspronkelijke bouwkundige muur uitkomt en vervolgens is verlegd naar de voorzetwand dan kan het laatste stukje ook wel eens een uitdaging zijn.

Het wil wel eens helpen om de hollewanddoos te verwijderen en de overlengte flexbuis zover mogelijk uit de sparing in de wand te trekken, zodat je de laatste bochten / knikken kwijt bent. Ik herken alleen niet welke hollewanddoos het is, geen idee of je dit makkelijk los krijgt.
 

Plantje

 • #4
Balen!

Het is sowieso bijzonder: op de bouwtekening staat daar inderdaad een muur. Echter op de foto's zien we, dat tijdens de bouw de muur van cellenbeton blokken een meter verderop geplaatst is. En nu zien we in de praktijk dat de muur (maar nu van gipsplaten) toch daar zit waar hij ooit gepland was. Ergens overweeg ik om in ieder geval het onderste plaatje stuk te trekken om te zien of dat helpt bij het los krijgen van de kabel. Inmiddels wel ook al 2 stukjes van de coax af getrokken. Dus toch nog te veel kracht gezet.

Bovenstaande was een reactie op Marcn.88, maar beantwoordt volgens mij ook de vragen die jij me stelt XanderH. Het is inderdaad op een verdieping. Het is logisch dat de buis in het plafond verdwijnt en aan de onderkant de doos in komt.
De doos heb ik er al uit gehad. De flexibele buis is moeilijk vast te pakken. Met een waterpomptang vastpakken leidt vrees ik tot stukjes eraf trekken. Maar ik volg je gedachtengang wel.

Ik heb zojuist ook even de stofzuiger er boven op gezet. Misschien zat er wel rotzooi in wat ik zo weg kon zuigen. Maar belangrijker nog: ik heb nu bevestigd, dat de buis in de meterkast inderdaad de juiste buis en dus coax is.
 

Plantje

 • #5
Ik zie het nu eigenlijk pas...
20230107_114816.jpg

Die lijn links dat is waar de oorspronkelijke muur gestaan heeft. Een beetje kloppen op dat cementwerk leert dat het wat hol is. Dus waarschijnlijk hebben ze de kabel gewoon door de vloer naar het nieuwe muurtje gelegd en daar strak omhoog.

Ik ga mijn zonden eens overdenken en kijken wat het handigste is :) Het is namelijk voor nu een tijdelijke oplossing. Misschien willen we die muur zelfs ooit weer terug hebben naar waar deze stond. Voor nu heb ik mijn kantoor op het moment op de begane grond en wanneer we daar de woonkamer, keuken en eetkamer aanpakken wil ik het kantoor verplaatsen naar zolder. Dan heb ik daar wel een UTP kabel nodig, want niet alles werkt op WiFi
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Flexibele buis heeft gewoon een kleinere binnen diameter dan normale buis, dat is de reden dat je daar je veer niet bij in kan krijgen.
Helaas wordt flexibele buis vaak misbruikt om een aansluiting te kunnen maken en, zoals hierboven ook al aangegeven wordt, zijn er veel installateurs (of personen die denken installateur te zijn) die hiermee onmogelijk bochten maken waardoor iets muurvast in een buis komt te zitten zonder er rekening mee te houden dat in de voorschriften toch echt staat (in de voorschriften die wij hanteren staat het tenminste wel) dat de bekabeling vervangen moet kunnen worden zonder dat het buizennetwerk gedemonteerd hoeft te worden.
Ook staat er in dat bochten niet scherper gemaakt mogen worden dan 4 x de buisdiameter, dat er maximaal 2 scherpe bochten in een buis mogen zitten en als de buis met bochten langer is dan 10m dat er tussentijd een trekdoos aangebracht moet worden.
Dit alles om ook naderhand een kabel zonder beschadigingen te kunnen vervangen.
Maar ja dat is duurder dus veel laten dat achterwege.

Maar daar heb je nu niets aan (misschien wel als je toch e.e.a open gaat maken) nu kun je alleen proberen de kabel er uit te krijgen en wat soms helpt is simpel wat water in de buis te spuiten.
Neem een busje/flesje met een lange tuit (ik gebruik vaak de busjes die mijn vrouw overhoudt na het verven van de haren) doe er een beetje water in en spuit dit met kracht in de buis (water stroomt altijd naar beneden hé)
Daarna proberen de kabel wat heen en weer te trekken (dus niet alleen maar 1 kant op) en spuit wat water bij.
Gebruik vooral geen zeep, poeder of wat dan ook aan huis, tuin en keuken middelen, dat geeft naderhand alleen maar meer problemen als het de kabelmantel wat week maakt en waardoor deze uiteindelijk vastplakt binnenin de buis.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #7
Ik zou de vloer wat open kappen, de aansluiting fatsoenlijk maken en dan dichtsmeren met cement.
 

Plantje

 • #8
Inderdaad, water loopt naar beneden.... Echter, dan komt het uiteindelijk in de meterkast uit. Dat is iets waar ik niet direct heel happig op ben :)
Op zich hebben ze hier alle verbouwingen en installatiewerk altijd door erkende bouw- en installatiebedrijven laten doen.

Doordat die buis dunner is, heb ik ook geen idee wáár het stokt. Ik heb ook nog wat buizen voor PTT (vroegâh hè....) lopen. Die kunnen er in principe ook uit. Misschien eens kijken of daar voor nu iets bij zit wat even gemakkelijker is. De betere oplossing komt dan wel als we de bovenverdieping gaan verbouwen
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Het stokt waarschijnlijk waar er een knik in leiding zit, hieronder rood gemarkeerd.
Ik zou dat hele deel wat dichtgesmeerd is er uithalen (kappen), dan volgens de zwart ingetekende
lijn een nieuw gleufje maken, nieuwe leiding met UTP er in aanleggen en dan aansmeren.
Het lijkt heel wat maar dat valt nogal mee.

Schermafbeelding 2023-01-07 123808.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Plantje schreef:
Inderdaad, water loopt naar beneden.... Echter, dan komt het uiteindelijk in de meterkast uit.
Er zijn van de snuggerts die er vanaf beneden water in proberen te spuiten.

Maar je moet hem ook niet volgieten met water hé
In ribbelbuis blijft meer water staan dan je denkt en voordat het in de meterkast naar beneden komt heb je er al heel water water ingegoten.
In de flesjes die ik gebruik gaat zo'n 200ml en heb je die leeg en er zit nog geen beweging in de kabel dan zal je moeten gaan hakken of een alternatieve weg zoeken maar dan komt er nog niets in de meterkast naar beneden.
 
 • Like
Waarderingen: Plantje

Plantje

 • #11
Gelukkig heb ik naast de foto's van de bouw ook de tekeningen gekregen...
1673092301162.png

Dit is de zolder en daar staat een "PTT loze buis" getekend. Nu moet ik in principe in eerste instantie ook naar de zolder met de UTP. En dit zit veel meer recht boven de meterkast

Dus: trekveer erin geduwd vanuit de meterkast. Op 2 meter na kreeg ik deze er helemaal in. En toen zat ie ook echt wel muurvast.
Trekveer van de andere kant erin. Ik heb het idee, dat ik iets verder kom, maar ook daar zit ik nu vast.

Eerst nu maar eens met de hond lopen. Het arme beestje is er al niet meer uit geweest sinds 7 uur vanochtend :)
 

Plantje

 • #12
Het ziet er dus naar uit, dat aan beide uiteinden wat bochtjes zitten. En in het begin is daar nog doorheen te wriemelen. Beetje heen en weer en dan komt het wel goed. Maar aan het eind is dat heel lastig. Daar nog tips voor?
Aan de andere kant een tweede trekveer erin duwen?

En ook in dit geval lijkt de kabel flink vast te zitten terwijl een trekveer er best makkelijk doorheen lijkt te gaan. Komt dat misschien doordat je bij wat kracht zetten op een enigszins flexibele kabel, deze kracht op alle scherpere hoeken tegelijkertijd zet?

Overigens bedankt voor de tips aangaande dat cement werk op de vloer even open tikken. Is inderdaad niet zo heftig, maar daar kijk ik even naar als we daadwerkelijk die kamers aanpassen. Misschien is het maar goed dat dat niet direct werkte, want rechtstreeks naar de zolder is wel handiger
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
Wat voor veer gebruik je?
Daar wil het probleem ook wel eens inzitten dat hij vast gaat zitten of niet verder wil.
Wij gebruiken hier altijd metalen veren met een kop die net zo dik is als de veer zelf (er zijn er ook met van die bolle koppen die een stuk dikker zijn) of we gebruiken een kunststof trekveer met spiraalvorm (spira-flex noemt de fabrikant het)
Voor de moeilijke gevallen hebben we dan nog een dunne trekveer die slechts 3mm dik is maar die is vaak te slap om ver door een buis te kunnen schuiven.
 

Plantje

 • #14
Een metalen veer inderdaad. Wist niet eens dat er andere zijn
Volgens mij is het kopje zelfs een fractie dunner dan de veer zelf
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #15
Het lijkt haast wel of ze daar een doos in de vloer gesmeerd hebben....
 

Plantje

 • #16
Ja hè? En nu is het wel normaal om de centraal dozen van de beneden verdieping in de beton platen te maken, maar als dan de dekvloer er overheen gaat hoor je dat niet meer te zien.
Nee, dit is echt een knutsel oplossing van toen ze dat muurtje verplaatst hebben
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Met een beetje pech is de huidige coax-kabel dan ook niet in één deel, maar zit er een koppelstukje tussen... Misschien kun je dan aan beide uiteinden een ander type kabel herkennen.

Dan is het wel logisch dat je er geen trekveer doorheen krijgt.
 

Plantje

 • #18
Daar zeg je zo wat! Daar had ik nog niet aan gedacht... Tuurlijk! Bij oplevering hebben ze die CAI in de muur van toen gedaan en bij het weghalen van die muur en plaatsen van de nieuwe hebben ze natuurlijk geen compleet nieuwe kabel getrokken.

Overigens is dat (waarschijnlijk) niet van toepassing voor de PTT kabel die naar de zolder loopt. Daar ben ik nu maar mee bezig.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #19
ik zal de vloer loskappen als u het vermoeden hebt dat de leiding op deze manieer is verplaatst.
dat sleufje smeer je naderhand zo weer dicht met wat specie
 

Plantje

 • #20
Yes yes yes!

20230107_143210.jpg


Daar is ie! Nog een paar keer van bovenuit, weer van onderuit. Op een gegeven moment kreeg ik ook wat beweging in de telefoonkabel. Dus, dat was goed! Na wat lomp duwen nog even checken hoe het ervoor stond en ja hoor! Daar is ie!

Telkens als ik hem eruit haalde kreeg ik wel het idee, dat de vorige bewoners (of de installateurs die ze ingehuurd hadden) wel de fout hebben gemaakt door met vet, zeepsop of wat dan ook in te vetten. Want de trekveer voelt vettig.

Maar nu komt de volgende uitdaging: een CAT7 netwerkkabel hierdoor trekken... Mijn plan nu:
 • CAT7 kabel beetje strippen en de kabeltjes door het oog van de trekveer halen
 • Wat duct tape over het oog van de trekveer halen, zodat de kabeltjes er niet uitgetrokken worden.
 • De telefoonkabel ook met duct tape vastmaken aan de netwerk kabel
 • En dan het belangrijkste: NIET in mijn eentje aan één kant trekken, maar om hulp vragen. Eén persoon trekt aan de constructie en de ander duwt aan de andere kant de kabels erin
Nog tips of suggesties?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu