Chronotherm modulation kortsluiten

Ejs

  • #1
Maak gebruik van een Remeha Avanta met een Chronotherm modulation thermostaat. Op de begane grond naast radiatoren ook vloerverwarming als bijverwarming. Het opwarmen bij buitentemperaturen hoger dan ca. 0 graden verloopt traag (ca 1 graad per uur), maar dit is geen probleem omdat dan de vloer ook goed op temperatuur komt. De aanvoertemperatuur staat ingesteld op maximaal 85 graden, maar komt in de praktijk niet boven de 55 graden.
Bij extreme kou ontstaat het probleem dat het opwarmen wel heel erg lang duurt. Aanvoertemperatuur komt dan niet boven de 55 graden.
Omdat bovenstaande situatie van extreme kou gelukkig niet vaak voorkomt, heb ik de volgende vraag.
Mag met een handmatig te bedienen schakelaar tijdelijk een doorverbinding tussen de beide thermostaatdraden gemaakt worden, zonder de thermostaat of de ketel te beschadigen zodat tijdelijk de maximale watertemperatuur van 85 graden gehaald kan worden ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoeveel graden zet u de thermostaat 's avonds terug ?
 

Ejs

  • #3
De nachtverlaging is 2,5 graad
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als je hem kortsluit gaat de ketel niet harder stoken.Volgens mij gaat hij niet stuk, maar gaat hij in storing omdat hij de thermostaat niet meer ziet.
 

Ejs

  • #5
Volgens mij ziet de ketel dan een aan-uit regeling, die in dit geval op aan staat. Indien er een aan-uit thermostaat wordt aangesloten, loopt de keteltemperatuur wel op naar de waarde van 85 graden. Dit was de situatie toen er nog een aan-uit thermostaat gemonteerd was
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan de draden niet doorverbinden bij een modulation.
Dit is een open therm aansluiting.

Als je zoiets wil maken zal je de opentherm aansluiting moeten onderbreken en de gewone aan/uit aansluiting door moeten verbinden.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
De Avanta heeft maar 1 aansluitpunt, hij registreerd zelf of er een opentherm
op zit of een aan/uit, dus doorverbinden geeft geen beschadiging op de
ketel, misschien dat de thermostaat het minder leuk vind :wink:
 

Xr8

  • #8
Bij kortsluiten zal de thermostaat verwijderd zijn. Kortsluiten kan geen kwaad. Als de thermostaat nog aangesloten is zal deze niets doen lijkt me.

Hoe hoog staat de thermostaat van je vloerverwarming. Deze wat verhogen zal ook helpen. Dat opwarmen met extreme kou langer duurt is normaal. Je verwarmings vermogen blijft gelijk bij een groter temperatuursverschil. Opwarmen zal dan langer duren.

Succes.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
DexterXL schreef:
De Avanta heeft maar 1 aansluitpunt, hij registreerd zelf of er een opentherm
op zit of een aan/uit, dus doorverbinden geeft geen beschadiging op de
ketel, misschien dat de thermostaat het minder leuk vind :wink:
Oké, dat wist ik niet.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou wel willen aanraden de stekker van de ketel uit het stopcontact te halen voor je de gecombineerde opentherm/aanuit aansluiting gaat kortsluiten.
 

Xr8

  • #11
Waarom dan? Als je een aan/uit thermostaat monteert haal je toch ook niet steeds te stekker uit de wandcontactdoos wanneer deze warmte gaat vragen.

Succes.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Lijkt me wel logisch omdat te doen.
De software zal toch moeten omschakelen van opentherm naar aan/uit.
 

Wim Lenderink

  • #13
Ik denk dat het probleem in de retourtemperatuur van de vloerverwarming zit.
De ketel reageert modulerend op 20 graden. Dus de aanvoertemperatuur komt nooit hoger als de retourtemp. plus 20 gr.
De ketel ziet zelf of het een aan/uit of modulerend is.
Kun je zo doorverbinden.
 

Grashopper

  • #14
Inderdaad zo doorverbinden. Heb het zelf wel eens bij een Celcia 20 gedaan. Werkt goed echter tijdens het kortsluiten heb je geen display op de Celcia. Nadat het contact weer openvalt is het display weer terug. Weet niet hoe de Honeywell regelaar hier op reageert.
 

Xr8

  • #15
Zal hetzelfde reageren denk ik. Door de kortsluiting haal je de spanning weg van de thermostaat. Zowieso kan het geen kwaad om bij het maken van elektrische verbindingen de spanning te onderbreken.

Bij deze ketel maakt het niet veel uit. Een eventuele vorstthermostaat mag je zonder meer parallel aan je modulerende thermostaat aansluiten.
Staat zelfs in de handleiding zo vermeld.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu