Pendelende ketel awb 3hr24 t met chronotherm modulation

Robert B

  • #1
Ik heb het er hier al eerder over gehad, maar nog steeds af en toe last van het volgende.
Als er weinig warmtevraag is, gaat de ketel staan pendelen. Dit gebeurt als de thermostaat een toevoertemperatuur wil krijgen die een paar graden boven de retourtemperatuur ligt. Ketel start op, maar de watertemperatuur stijgt te snel boven de gevraagde temperatuur, waardoor de ketel weer afslaat. Om even later weer op te starten etc.

Na wat gepuzzel kwam ik erachter dat bij de chronotherm modulation standaard de low load functie uitstaat. Dit aangezet en dat gaf redelijke verbetering, maar het is nog niet over. Weet iemand waarom dit bij deze thermostaat standaard uitstaat en bij een chronotherm vision standaard aan staat?
Hierna op de ketel de minimale watertemperatuur op 28 graden gezet. Dit omdat het probleem zich vooral bij de laagste watertemperaturen voordoet. Dit geeft ook weer enige verbetering, maar nog steeds niet over.
Het lijkt me gewoon niet de bedoeling dat de ketel regelmatig om de minuut aanspringt, vandaar dat ik hier zo op zit te letten.
Nu vroeg ik mij af of het ook mogelijk is om de ketel pas aan te laten springen als de gewenste watertemperatuur minimaal een graad of 10 boven de retourtemperatuur ligt?

Alvast bedankt voor het meedenken. Robert
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Het probleem zit hem eerder in het feit dat de ketel zijn warmte niet kwijt kan, denk dat de thermostaat kranen lager zijn ingesteld dan de ruimte bed.thermostaat.
 

Robert B

  • #3
Alleen op zolder en 1 slaapkamer heb ik thermostaatkranen. In de woonkamer zitten gewone open/dicht kranen op twee vrij grote leden radiatoren. Die dingen worden traag warm, en met lagere water temperaturen geven ze ook relatief warm retour water. In de hal, bijkeuken en slaapkamers zitten gewone radiatoren met open/dicht kranen.
Als de kamer op temperatuur is wil het dan ook vaak voorkomen dat de thermostaat een aanvoer temperatuur van 30 graden wil hebben met een retour temperatuur van 25 graden.
Ik heb ook al eens geprobeerd om de ketelpomp van stand 3 op stand 2 te zetten. Zodat het water iets verder afkoelt in de radiatoren. Alleen dan heb je natuurlijk ook weer minder water door je ketel, dus sneller overshoot. Helpt dus niet.
Vandaar mijn vraag of er een mogelijkheid is om de ketel pas te laten starten bij een bepaald verschil tussen gewenste watertemperatuur en retourtemperatuur.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Klinkt een beetje onlogish allemaal , bij een onvoldoende delta T tussen aanvoer en retour met voldoende geopende radiatoren, moet je het echt gaan zoeken in de circulatie door de installatie,

bypass onder de ketel ??
te veel flow door je eerste aftakking? ingeregeld ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
@ Robert B:
het is niet de bedoeling dat profs (?) hier vragen stellen over te verrichten reparaties, u dient zelf voldoende vakmanschap te hebben om ketels te repareren. (of er af te blijven)

Dit is een klusforum.
 

Chathanky

  • #6
Zijn daar de opleidingsite`s niet voor? :mrgreen:
 

Robert B

  • #7
Ik ben gewoon een enthousiaste techneut, maar in een ander vakgebied. Mag graag aan mijn eigen cv verbeteringen uitvoeren. Begrijp heel goed van welke dingen ik te weinig verstand heb en blijf daar dan dus ook af.
Ik kwam alleen niet verder met de handleidingen die ik zo kan vinden. Vandaar dat ik het hier vraag. Jullie werken tenslotte dagelijks met dit soort systemen en komen het mogelijk vaker tegen.

Het systeem is redelijk ingeregeld, en er zit geen bijpass in.
Het euvel is gewoon dat de woonkamer op temperatuur te houden is met een cv watertemperatuur van rond de 30-35 graden. Vanuit rendements oogpunt mooi, maar lastig om te regelen.
Zodra er iets meer vermogen gevraagd word is het probleem ook voorbij. Na een uur vollast stoken krijg ik een toevoer temperatuur van 65 graden en een retour van 45 graden. Dus het lijkt me dat de warmte afname geen probleem mag zijn. Heb paar dagen geleden ook eens gestookt met pomp op stand 2 en toen 25 graden verschil tussen toe- en afvoer.

Mijn vraag of er een mogelijkheid is om een minimaal verschil tussen ingestelde watertemperatuur en retour in te stellen, staat niet in de handleiding en zal ook wel niet in de software van de ketel zitten. Vandaar dat ik het hier vraag, in de hoop dat iemand een oplossing weet.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Bijna alle nieuwe moderne ketels gaan terugmoduleren als het verschil tussen aanvoer en retour te klein wordt, is het verschil te groot dan blokkeert de ketel..
 

Robert B

  • #9
Het euvel is alleen dat de ketel niet snel genoeg terug kan regelen van startvermogen naar laag vermogen. Dit kost ongeveer 45sec. En als er maar een paar graden tussen gewenste temperatuur en retour temperatuur zit, schiet de aanvoer temperatuur net te ver door boven de gewenste temperatuur waardoor de ketel weer afslaat. Ketel koelt beetje af en start weer op. Zo'n cyclus duurt ongeveer anderhalve minuut. Lijkt me niet gezond voor de ketel. Als er iets meer verschil zit tussen gewenste temperatuur en retour temperatuur doet het probleem zich niet voor.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
Dat kan alleen door onvoldoende afname of doordat gewenste aanvoer setpoint veel te laag staat ingesteld .
verder kan ik nergens uit halen of je een LTV installatie hebt of niet, bij een conventionele radiator bereik je helemaal niets met een te lage aanvoer temperatuur .
 

Robert B

  • #11
In de woonkamer zijn 2 zeer forse ledenradiatoren opgesteld. Totaal vermogen bij benadering 8kw bij 70 graden water en 20 graden woonkamer.
Die dingen zijn denk ik 40 jaar oud, toen stond er ook een 40 kw ketel. Radiatoren hebben ook een behoorlijke waterinhoud. Na het lager zetten van de thermostaat duurt het wel 2 uur voordat het kouder word in de kamer.
Ik heb, denk ik, behoorlijk overcapaciteit in de kamer, waardoor de watertemperaturen laag blijven.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #12
Normale radiatoren hebben een rendement van 4 x nix ,als de aanvoer temperatuur te laag is , zonde van het gas en elektra verbruik.

wat de temperatuur verschil tussen aanvoer en retour , denk in dit geval aan een montage fout of kortsluiting .

kortsluiting treedt vaak bij ledenradiatoren of radiatoren langer dan 1,5 m die aan een 1 zijde aangesloten zijn . zulke radiatoren dien je altyd voor een hogere rendement aan twee zijden (diagonaal) aan te sluiten, zo voorkom je dat aanvoerwater gelijk verdwijnt door retour. en blijft retourtemperatuur laag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu