Bureau van steigerhout (of alternatief) planken

RubenM

  • #1
Beste klussers,

Het is tijd geworden voor een nieuw bureau op mijn kamer.
Ik weet precies hoe het bureau er uit moet komen te zien etc. en het werkblad zelf heb ik nog enkele vragen over.

Het werkblad moet 210 bij 90 cm worden. De lange zijde zal aan de achterkant volledig aan de muur 'bevestigd' worden door hem op een latje vast te maken welke weer aan de muur vast zit met pluggen, dit is sterk zat. Aan de voorkant wil ik deze met 2 staanders aan beide uiteinden ondersteunen (mits dit voldoende is uiteraard).

Nou wil ik dit werkblad het liefst van oud steigerhout maken en een iets oudere/donkere uitstraling geven. Maar hoe ga ik deze planken nou aan elkaar bevestigen? (Planken van zo'n 20 cm breed), ik zal ze allemaal recht zagen en door een verdikte bank (vorige bijbaantje was bij een houthandel waar ik terecht kan :D) halen zodat de planken precies hetzelfde zijn, het moet immers een vlak werkblad worden. Dikte van het werkblad wordt waarschijnlijk zo'n 25mm.

Ik had zelf in gedachte om de planken aan elkaar te lijmen met behulp van lamello's, echter denk ik dat dit in combinatie met 2 staanders aan de voorkant en een lat waar die over de gehele lengte op leunt aan de achterkant nog niet genoeg is om doorzakken etc. te voorkomen.

Zal dit wel sterk genoeg zijn? (2 monitoren, laptop en een zware receiver staan er op + gewicht als ik er zelf op leun: max belasting gok ik op 75 kg < de grootste belasting zit aan de achterkant bij de lat constructie en de belasting zal redelijk verdeeld zijn over het blad) Of hoe moet ik dit anders goed versterken zonder dat er lelijke constructie in het zicht zitten.
Ik dacht nog wel aan een lat (steigerhout) aan 1 zijkant bevestigen over de breedte voor wat extra stevigheid. (andere zijkant zit tegen de muur aan en moet een hap uit in verband met gordijn etc)

Ik ben dus niet echt bang dat de staanders/lat aan de achterkant het niet kunnen houden maar vooral bang dat de lijm/lamello's niet sterk genoeg zijn en dat het bureau als het ware doormidden breekt. En better safe than sorry uiteraard!
 

Poster

  • #2
U heeft een PB.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Als de zijkanten van de planken goed haaks en recht zijn is alleen gewone houtlijm sterk zat.
Lamello,s is, wat dat betreft, niet nodig.
 

RubenM

  • #4
@Poster, bedankt!

@De Haan, bedankt, dat was namelijk mijn grootste zorg, zijkanten zullen goed vlak zijn en aansluiten dus dat moet goed komen.
Lamello's gebruik ik waarschijnlijk wel uit praktische overweging, kost ook niet echt wat extra (op dat beetje arbeid na)
 

Veronika

  • #5
De lamello's zullen wel wat helpen tegen het "wegdrijven" van de zijkanten tijdens het lijmen, dus lijkt me sowieso een goed idee.

Ik lees dat je een glad werkblad wilt. Voor de constructie van het werkblad zou je het volgende stappenplan kunnen hanteren:

1. Haal de planken staande over de vlakbank en de vandikte bank, zodat de kanten die je gaat lijmen vlak en parallel zijn (en haaks op de oppervlaktes van de planken).

2. Verlijm dan de planken tot een deel van het werkblad zo breed als door de vandikte bank kan. Bijv 3 planken naast elkaar. Het oppervlak is dan dus nog grof!

3. Maak dan ook het oppervlak van de delen van het werkblad vlak en op dikte, alle delen van je werkblad natuurlijk even dik.

4. En verlijm dan de delen van het werkblad tot een geheel.

Door de planken niet stuk voor stuk vlak en op de juiste dikte te maken maar de al deels geassembleerde delen van het werkblad verlies je misschien iets meer dikte. Maar je verkleint zo enorm de kans op ribbels in je werkblad doordat de verschillende delen gaan drijven bij het lijmen of toch een fractie van dikte verschillen of scheef komen te liggen etc. Dat kunnen ook de lamello's niet volledig voorkomen doordat er enige ruimte zit tussen de lamello's en de gaten hiervoor.

Succes!
 

Veronika

  • #6
O ja, let op de nerf bij het bepalen van de volgorde van je planken. Om en om holle en bolle nerven (kijk op het kopse einde) gebruiken scheelt in het kromtrekken van je blad.
 

RubenM

  • #7
Dankjewel! Handige tips, meeste had ik zelf ook al aan gedacht.
Alleen eerst de planken aan elkaar maken en daarna door de vandikte bank had ik niet aan gedacht, de vandikte bank die ik tot beschikking heb past (zo uit mn hoofd, het is alweer een tijd terug) amper 2 planken breed in helaas.. Maar het zal altijd iets helpen natuurlijk!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Mijn werkwijze zou zijn.
1 zorgen dat de planken voldoende droog zijn, max. 10%
2 kanten recht en vlak.
3 planken even dik en glad (waarom dan steigerplanken)
4 4 balkjes die even wat langer zijn dan de breedte van het blad.
5 2balkjes op de werkbank leggen, zodat het toekomstige blad er op kan liggen.
6 Lijmklemmen klaarleggen.
7 zijkanten insmeren met een D2 houtlijm en op de balkjes tegen elkaar leggen.
8 de andere 2 balkjes precies boven de andere er op leggen
9 de balkjes met de lijmklemmen licht aan elkaar klemmen
10 met een stel lijmklemmen de planken goed aanklemmen.
11 klemmen van punt 9 goed aanklemmen.
12 controleren of de planken goed gelijk leggen en zo nodig met een hamer en beschermingsplankje corrigeren
13 wees zuinig met de lijm, maar verdeel het met een kwastje of een lijmkam goed en dun.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Je hebt het over oud steigerhout. Waarom?
- er zitten zand en specieresten in. De zaag en vlak/vandiktebank vinden dit niet leuk
- als je het bewerkt hou je gewoon vuren over

Ik zou dus gewoon nieuwe vuren planken kopen. Is misschien nog goedkoper ook :!:
 

RubenM

  • #10
De keuze voor oud steigerhout staat nog niet vast, de look er van spreekt mij aan, een wat oudere / donkerdere look. Wellicht dat ik dit met vuren ook kan krijgen met een donkere beits er over. Aflakken zou ik sowieso doen dus dan is dat misschien wel een betere en tevens goedkopere optie?

Voor de rest bedankt voor alle tips :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu