Zwevend bureau met plankdragers?

kiang

  • #1
Hallo,

Ik wil in mij woonkamer een zwevend bureau maken, en heb enkele vragen waar jullie me hopelijk bij kunnen helpen.

Eerst de situatie:
Het bureau komt in een nis van ongeveer 2,627 meter breed, met linksachter in de nis een ventilatieschacht (waar dus niet in kan worden geboord) van 27cm diep en 67cm breed.
Ik wil een bureau van 80cm diep, dus wil ik een blad van 2620x80cm

Mijn plan:
Het blad wil ik op maat laten maken via bureaublad-op-maat.nl: daar wil ik een blad van 2600mmx800mm bestellen, en 28mm dik. De uitsparing voor de ventilatieschacht zaag ik er zelf uit.
Het blad wil ik laten rusten op metalen plankdragers, waarvan ik er 4 op de achterste wand bevestig. Hieronder een tekening. Let op: er staan ladekastjes vermeld op de tekening, maar daar leunt het blad niet op. Ik wil namelijk relatief makkelijk de ladekastjes van onder het bureau halen.
Screenshot 2024-01-23 at 15-02-33 ontwerp bureau Lucidchart.png

Aan de zijwanden wil ik ofwel een een houten balk bevestigen, ofwel een aantal (3 aan elke kant) kleinere metalen dragers.
De dragers zelf wil ik met keilbouten bevestigen (alle muren zijn van steen). de dragers die ik op het oog heb zijn van hebgo, en zouden een draagkracht van 75kg per stuk hebben:
hebgo.jpg


Waarom geen O ring of dwarsbalk?
De meeste projecten met zwevende bureaus aan drie wanden die ik zie gebruiken een houten O ring, of een (metalen) dwarsbalk die over de hele breedte van het blad loopt, dit voor maximale ondersteuning en het voorkomen van doorbuigen.
Het nadeel daarvan lijkt mij dat je 8-10cm dikte toevoegt. Dat gaat in de weg zitten van de ladekastjes die ik wil gebruiken, tenzij ik het bureau erg hoog bevestig.

Mijn vragen:
  1. Eerst en vooral: doe ik iets gigantisch fout? Dit lijkt mij een degelijk plan, maar omdat ik geen ervaring heb kan het zomaar zijn dat ik iets totaal over het hoofd zie waardoor die niet goed gaat werken.
  2. Speling: met een lasermeter meet ik (met meerdere metingen) dat de breedte van de nis 2627mm is. Om speling te hebben rond ik dat naar beneden af naar 2620mm. Dat geeft me 3mm ruimte aan beiden kanten, dat zou ik nog kunnen afkitten. Is dit genoeg? te veel? Wat raden jullie aan? Kan afkitten wel?
  3. Doorbuigen: zoals het ontwerp nu is zit er ongeveer 45cm tussen de dragers, dat lijkt me voldoende om doorbuigen te voorkomen. klopt dit?
  4. Zijkanten: kan ik beter een houten balk of kleine metalen dragers gebruiken aan de zijwanden? Aan de linkerkant zit er nu 70cm afstand tussen muur en de volgende drager. Tegen doorbuigen lijkt het me daar aangewezen metalen dragers te monteren aan de linkermuur. Wat raden jullie aan voor linker- en rechterwand?
  5. Als laatste: zijn er dingen die ik als complete leek nu niet voorzie en waar ik nog aan moet denken, of jullie mij voor willen waarschuwen?
Ik ben geen ervaren klusser, en vond dit forum via Google, dus sorry als dit domme vragen zijn.
Alvast bedankt voor de feedback!
 

Sander 1972

  • #2
Deze zijn dragers zijn niet geschikt voor jou doel. Veel te licht.
Waarom pak je geen bureau poten aan de voorzijde en doe je tegen de muur een regel die je mee schildert in de kleur van de muur
 

kiang

  • #3
Bedankt Sander!

Jammer! Wil je nog even nakijken of ze zeker ontoereikend zijn? Op de specificaties staat namelijk dat ze wel tot 75kg kunnen dragen, en ze worden net gemaakt voor werkplaatsen. Hier een webwinkel waar ik ze vond: https://www.meubelbeslagonline.nl/hebgo-plankdrager-680-mm

Als ze niet toereikend zijn, kan je me uitleggen waarom (zodat ik in de toekomst deze inschatting zelf kan maken)? Mijn logica was: 4 dragers die elk 75kg aankunnen -> draagkracht tot 4x75=300 kg + draagkracht van de dragers aan de zijmuren. Het blad zal ongeveer 45kg wegen volgens de verkoper, dus dat laat nog 255kg over voor spullen op het bureau. Dat leek me ruim voldoende voor een bureau, maar het is dus niet zo simpel blijkbaar?

Alvast bedankt!
 

Sander 1972

  • #4
Kijk even naar de foto van het materiaal en de muur bevestiging plaat. Je ziet dat de dikte van het materiaal dun is zonder een schoortje erin. Dit buigt snel door.
Heb de straks alleen een kort stukje van je hele lap tekst gelezen, maar als die op 3 wanden komt dan aan de zij kant ook dragers. En een net iets dikker blad 40mm en de regel aan de achter kant.
Dan heb je die dragers waarschijnlijk ook niet nodig. Blad is neem ik aan multiplex
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu