Bureau kast van steigerbuizen en koppelingen

RefRick

  • #1
Beste mede klussers,

Hieronder zien jullie het ontwerp voor de bureaukast met steigerbuizen. A,E,C en F zijn steigerbuizen aluminium 2,7 cm, D en H zijn planken (constructiehout 18mm dik, die aan de achterzijde tegen een houten constructieplaat B wordt gemonteerd. Nu zoek ik voor punten 4,5,6,7 en 8,9,10,11 een koppeling die tevens plank B en H kan dragen, of heb jij andere ideeën hoe de planken kunnen worden gedragen. Plank D is om koffers op te leggen dus die moet zeker wel 60 kg kunnen dragen en plank H ook wel minimaal 60 kg.

Hieronder zie je de koppeling die werd voorgesteld door de winkel, deze zou ik dan op de hoek in met een schroef vastzetten maar ik denk dat dit niet houdt.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een schroef door het gat en dan in de zijkant van de plaat gaat niet werken. Planken opdikken met een ribje en dan een slotbout er doorheen wel. 18 mm plank bij 1050 mm breedte is te weinig, dus opdikken is toch noodzakelijk. Of een dikke plank op de koppeling leggen en een blokje eronder in de hoek wat je dan vast schroeft.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou onder de legborden nog één of twee buizen doen en dan het legbord op de buizen leggen en die met een beugel vastzetten van onder af.
 

RefRick

  • #4
Beste Frank en Rola,

bedankt voor jullie reactie. Ik denk dat het het mooiste is als ik aan de voorkant nog 2 horizontale buizen laat lopen en daar 3 oogdeel scharnierstukken aan bevestig, daar de plaat op laat rusten en vanaf de onderkant vast schroef, ik overweeg de oogdelen iets te laten verzinken in de plaat zodat je van de voorkant niet tegen de zaagkant van het hout aankijkt en de plaat helemaal voor het afgezaagde hout zit. Of hebben jullie een beter idee om dit op te lossen zodat het er ook cosmetisch goed uitziet.

 

RefRick

  • #5
Of zou ik de buizen van 26,9 mm ook over de lengte open zagen zodat er een plank van 18mm in past, dit zou voor mij ook een oplossing zijn? Of worden de draagkracht dan minder van de buizen als ik ze open zaag
?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Na het openzagen heeft de buis bijna geen functie meer in de draagkracht
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Er is ook maar weinig draagkracht nodig. Een plank op de vier hoekpunten opleggen kan al voldoende zijn. Dus met zo'n open buis kan zo maar eens werken.

Op internet zie ik vooral twee oplossingen:
1 plank op een dwarsbuis
2 staanders door plank

Bij optie 1 wordt vaak de plank tussen de liggers in geplaatst. Met een of andere beugel. Dat vind ik een elegante oplossing.
 

RefRick

  • #8
Ik denk dat optie 1 inderdaad de mooiste is. deze klem voor panelen kan je dan gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ja, deze zijn zowel te gebruiken voor de plank op de buis, als ertussen.
 

RefRick

  • #10
Bedankt voor alle adviezen :prima: :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu