Zwevend bureau welke constructie?

Sirithtasiel

 • #1
Hoi,
Ik heb de andere topics over dit onderwerp al gelezen, maar zit toch nog met 1 vraagje. Wat is steviger voor een zwevend bureau (van 80 cm diep) dat tussen 3 muren komt?

1. Balken tegen zijwanden en lange balk tegen muur en op 60 cm vanaf de muur, met daartussen verbindingsstukken
2. Balken tegen zijwanden en lange balk tegen achtermuur en op 30 en 60 cm van de muur, met daartussen afwisselend verbindingsstukken

Zie tekening voor meer duidelijkheid. De voorkant laat ik nu beetje uitsteken voor het mooiere aangezicht, maar als jullie zeggen: joh, dat maakt t minder stevig, zet die laatste lange balk gewoon op t einde, dan kan dat ook hoor.

In eerste instantie dacht ik dat optie 2 steviger zou zijn, doordat je een extra lange balk hebt om het geheel te ondersteunen, maar nu twijfel ik toch omdat je ook meer verbindingpunten hebt waar er beweging kan ontstaan. En ik zat even te denken aan een bed/hoogslaper, die is 90 diep en heeft ook alleen maar 2 zijbalken, dus vandaar dat ik nu weer meer neig naar optie 1. Ook zag ik ergens anders een vergelijkbaar zwevend bureau met de laatste constructie, al was dat maar 60 cm diep ipv 80, dus vandaar dat ik dacht, extra lange balk... Nou ja, ik blijf dus beetje heen en weer gaan en kan jullie hulp goed gebruiken.

Alvast bedankt voor het meedenken!

DSC_6878.JPG
 

eezacque

 • #2
Hoe breed gaat het worden? Hoe dik is je bureaublad?
 

Sirithtasiel

 • #3
2 80 breed. Het blad heb ik nog niet uitgezocht, zit nu te denken aan 18 mm mdf, maar als je andere ideeen hebt, sta ik er voor open!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #4
Optie 1 is steviger, omdat je de balk aan de muur kunt bevestigen en die dan niet kan doorzakken. Overigens is 2,80 wel vrij breed. Ik zou de voorste balk dan ook verstevigen met een stalen lat.
 

eezacque

 • #5
Is wat aan de dunne kant, dan zou ik in elk geval een lange balk aan de voorkant gebruiken, als in optie 1; dat verspringende patroon uit optie 2 geeft weinig ondersteuning. Ik zou wel nadenken over de afwerking van de voorkant, want mdf is erg zacht, en dan krijg je snel beschadigingen. Zelf zou ik daar een afgeronde lat hardhout op zetten.
 

Sirithtasiel

 • #6
Thanks voor jullie reacties en tips.
@Impie : Wat voor stalen lat zou ik aan moeten denken? Ik weet even niet goed waar ik op kan googlen om iets te vinden, want als ik puur zoek naar stalen lat, zie ik alleen maar dingen die me niet zo sterk lijken :?
@eezacque Thanks voor je input over de constructie en de tip over t afwerken van t mdf!

En het aan de muur bevestigen van de balken: Gewoon met slagpluggen toch? Hoeveel is dan slim? Elke 40cm?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #7
Een plat stuk staal. Is in zijdelingse richting niet zo sterk inderdaad, maar dat vangt het hout op waar je het staal aan bevestigt. De meeste sterkte tegen doorbuiging komt van de hoogte, niet van de breedte. Daarom liggen vloerbalken ook altijd met de langere kant verticaal.

In bouwconstructies wordt het principe van een stalen lat op (of tussen) hout regelmatig gebruikt. De Engelse term daarvoor is een 'flitch beam'.
 
 • Like
Waarderingen: Sirithtasiel

Sirithtasiel

 • #8
@Impie yes, ik ben er! Heb even gegoogled op flitch beam en zo'n plaatje helpt een borrel voor het begrip. Thanks!
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Mijn ervaringen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Als je kunt lassen of iemand weet die dit voor je kan doen
steun.jpg

las dan een paar van deze steunen in elkaar van bijv 30 x 30 vierkante buis.
Zet ze in de verf en schroef die stevig aan de muur
Dan kun je ook gewoon een blad van 18mm gebruiken, als je daar ook even een lat of hoekprofiel onder schroeft, zonder bang te hoeven zijn dat er wat doorzakt.
Voordeel wat je hebt is dat je de evt. kabels ook in die driehoek op kunt hangen zodat je ook geen kabels over de vloer hebt.
 

PietjePuk00

 • #11
Hoe wij dat altijd doen is een aluminium hoekprofiel tegen de muren met pluggen monteren. Het blad daarop leggen en het blad dan vast schroeven via onder evt met lijmkit.

En om de voorkant stevig te maken een stalen koker er onder te lijmen (achter de opgedikte voorkant) met lijmkit.

Wel is 280 cm een flinke overspanning, dus ik zou persoonlijk als je toegang hebt tot metaal(bewerking) Een frame in iedergeval maken aan het voorkant van het blad die goed aan de muren bevestigd zit. Wel Het blad op het frame lijmen en niet schroeven, zodat alles kan werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu