Frame voor bureau balkmaat

Nob

 • #1
Hoi,

ik wil in een nis een bureaublad maken van oude vloerdelen. 280 cm * 80 cm. Ik wil daarvoor een frame maken van houten balkjes. Drie zijden komen wel goed omdat het een nis is. Maar:
- welke balkmaat moet ik voor de voorste balk van het frame minimaal gebruiken om te zorgen dat het bureau niet gaat doorhangen aan de voorkant? Ik wil geen poot plaatsen en zo'n klein mogelijke maat vanwege beenruimte.
- Ik zou trouwens ook kunnen kiezen voor een metalen profiel, vierkant of L, hoe weet ik wat dan de goede maatvoering zou zijn?
- En maakt het aantal dwarsbalken nog veel uit voor de stijfheid? Ik neig naar twee of drie maar als het meerwaarde heeft kan ik dat ook uitbreiden.

Alvast dank voor het meedenken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
280 cm is nog al een overspanning. Dat gaat sowieso doorhangen zonder ondersteuning in het midden.

Maak je het geheel te licht dan buigt het door doordat het niet stevig genoeg is en voer je het zwaarder uit dan buigt het door door het eigen gewicht. Tel daar nog een computer bij op, een paar boeken en je drukt jezelf een paar keer op en het blad buigt steeds verder door.

Het aantal dwarsbalken zal tegen het doorbuigen niet veel uitmaken. Die zakken gewoon mee aan de voorkant.
 

Nob

 • #3
Dit soort tafels bestaat gewoon, toch? Ik kan ook nog eens aan drie zijden aan de muur maken dus dat zou alleen maar helpen lijkt me.
71D38731-45AD-40D9-80C2-4E1069A10792.jpeg

en ja ik zie dat het blad niet van vloerdelen is gemaakt…
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Vloerdelen lijken me niet echt geschikt voor het maken van een bureaublad, tenzij je daar nog weer een toplaag overheen legt. Want vloerdelen zijn best wel ruw (vuren of grenen hout is echt niet vlak), bovendien zitten er dan allemaal ribbels tussen.

En met houten balken zou ik het niet doen, om de doodeenvoudige reden, dat die altijd in de weg zitten voor je knieën.
Bureau's of computertafels worden meestal ondersteund door stalen buizen met een vierkant profiel. Zoals op jouw afbeelding. Dat kan veel dunner uitgevoerd worden dan met hout.

En ook ik heb zeer mijn twijfels over de haalbaarheid van een overspanning van 280 cm. Ook al bestaan dat soort tafels, dat betekent nog niet dat ze voldoende sterk zijn om in het midden weerstand te bieden aan computer, beelscherm en vooral een persoon die erop leunt. Ook niet als je de tafel aan de zijkanten volledig steunt, in het midden zit dan toch de zwakste plek.

Je kunt gewoon eens kijken wat er bestaat in de professionele sector, dus voor kantoren en bedrijven. Vaak staan er maten bij of kun je het aanzicht van de tafels in een fotoprogramma op schaal verkleinen en in dat programma de diktes van de profielen meten.

Ik heb zelf een professionele tafel staan van 160x80 cm, die heeft stalen liggers van 50x50mm onder het blad. Hij staat werkelijk als een huis, maar ik moet zeggen dat ik met die vrij dikke profielen wel last heb om mijn benen onder de tafel kwijt te kunnen. Heb ik me niet zo gerealiseerd toen ik de tafel bestelde. Hij is wel erg makkelijk in hoogte te verstellen (een zgn. slingerbureau).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Het blad zal vooraan in het midden altijd doorzakken vanwege de overspanning.

Of het blad dan aan de zijkanten aan de muur is bevestigd of op eigen poten staat maakt geeneens verschil: doorbuigen doet het.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Neem gewoon een ligger voor een stelling, die zijn dan wel maximaal 2m70 of 3m49 met met een staander van 5 cm aan beide uiteinden past 2m70 perfect voor 2m80.
Neem je een vrij lichte uitvoering dan kan die vaak al 1000 - 2000 kg hebben met liggers van 50mm breed 80mm hoog en dan kun je samen gaan dansen op het bureau :mrgreen:
Maar er zijn nog dunnere liggers, die heb ik ook gebruikt als spanten voor het dak van mijn tuinhuisje.
Merk weet ik niet, heb ze zelf ooit als restpartij gekocht zonder staanders, deze hebben jaren in de weg gelegen tot ik op het idee kwam ze te gaan gebruiken voor het tuinhuis en daar doen ze nu prima dienst.

En een blad maken van vloerdelen gaat prima, mijn zoon heeft het blad gemaakt van schutting planken.
Was wel even flink schuren om hem vlak te krijgen maar na een avondje schuren en in de blanke lak zetten had hij wel een uniek bureaublad.
 
 • Like
Waarderingen: Nob

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
werkblad.jpg

Werkblad gemaakt van oude schuttingplanken.
Alle planken zijn eerst exact haaks gezaagd, aan elkaar gelijmd en strak tegen elkaar gedrukt, waarna er een plaat HPL van 2mm dikte aan de onderkant is geschroefd om te voorkomen dat bij het omdraaien er weer wat los zou breken.
Daarna op maat gezaagd, flink geschuurd, 2 x in de blanke lak gezet en op het onderstel geschroefd.
 

Nob

 • #8
Mocht iemand hier ooit voor een soortgelijke kwestie terechtkomen: ik heb er uiteindelijk een vierkanten stalen buis 25*25 3mm voor gebruikt, voldoet heel mooi, kan gewoon zitten op het bureau zonder doorbuigen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Stalen kokers zijn inderdaad veel beter hiervoor dan de in 1e instantie gevraagde houten balkjes.
 

Nob

 • #10
ah ik meen dat het er wel degelijk bij stond
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu