Zwevend bureau 270x64 tussen 3 muren

jvdburgt

 • #1
Ik wil graag een bureaublad maken van ongeveer 270x64 (kersenhout of eikenhout; dikte 38mm; gevingerlaste lamellen) ingeklemd tussen 3 muren (zie afbeelding; blauw vlak is het bureaublad). Het blad zelf word met 3 ingefreesde U-profielen verstevigd tegen kromtrekken.

bureau.png


Nu heb ik 3 vragen:
 1. Is het voldoende (tegen doorbuigen) om het blad rondom aan de drie muurkanten op balkjes te laten rusten? Is dan vurenhout (22x33mm) een goede keuze, of beter iets anders?
 2. Wat is de beste manier om met het werken van het hout door temperatuurwisselingen rekening te houden? Bijv. bij 21 graden het blad om maat zagen zodat het precies tussen de beide zijmuren past, of liever 2-3 mm. speling aan beide kanten en dit met kit opvullen?
 3. Zoals op de afbeelding te zien is er een raam (en waar het raam zit onder het te plaatsen bureaublad een radiator). Is de koele lucht van het raam in de winter, de radiator eronder, en/of invallend zonlicht in de zomer nog een probleem wat betreft lokale afkoeling/verhitting van het blad bij het raam?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Wat je rondom gebruikt maakt niet zoveel uit. 22x33 is prima, komt weinig kracht op te staan en een balkje kan veel hebben.
38mm is behoorlijk dik, dat kan wel wat hebben, maar 270cm is ook veel. Ik zou voor 1 of 2 zware steunen tegen de muur gaan.

Speling en kitten. Vocht is een groter probleem dan de temperatuur. Zo was het een maand geleden warm en vochtig en toen kwamen hier een paar vragen langs over (laminaat) vloeren die bol kwamen te staan.
 
 • Like
Waarderingen: jvdburgt

jvdburgt

 • #3
Dank, en voor de zware steun bijv een zware plankdrager (PN 6023B Plankdrager extra zware uitvoering 300 x 550mm)?

Okay, laat het vocht zijn, is dan een speling van 2-3mm aan beide zijden raadzaam?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Als ik zie wat mijn (eiken) paneeldeuren gedurende een jaar doen, zou ik aan weerszijden zeker die 3 mm speling nemen. Er zullen tabellen zijn die aangeven hoeveel houtsoorten kunnen werken, ook afhankelijk van de richting waarin het gezaagd is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
In de breedte rekening houden met 10%, in de lengte 1%.
De radiator geeft nog maar heel weinig warmte af naar de kamer als deze onder het bureau zit.
 
 • Like
Waarderingen: jvdburgt

jvdburgt

 • #6
@Rola: in de lengte is dat dan 2.7cm. Per zijde is dat 1.35cm. Dat lijkt een erg grote speling om aan te houden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu