Buitenkraan werkt niet, 'vulkraantje' in meterkast ook droog

Dekraan

 • #1
Hallo allemaal,

Vanuit onze meterkast gaat er een leiding door de kruipruimte naar de achtertuin voor een extra kraan. Helaas werkt deze niet. Ik weet niet waarom. Op de foto zien jullie de situatie in de meterkast. Het water komt linksonder binnen, gaat dan (voor zover ik weet), bij de blauwe sluiting weer 'omhoog' en naar links de kruipruimte in. Bij het eerste 'vulkraantje' komt er water uit als ik m opendraai (het lichtgrijze exemplaar). Bij de tweede, het zwarte rondje, echter niet. Hoe kan dit komen? Zit daar een blokkade? Is dit ook waarom de buitenkraan niet werkt?

Excuses trouwens als ik het fout of onduidelijk uitleg... Ik kan altijd aanvullende informatie geven, en alle hulp is welkom :)

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Staat de koperen kraan bij het zwarte aftapkraantje wel helemaal open? Heb je deze al eens dicht en weer open gedraaid?
   

  Dekraan

  • #3
  Hallo @walker,

  Dank je voor je reactie! Ik heb deze alle kanten op gedraaid, met het zwarte 'vulkraantje' opengedraaid. Zonder resultaat.

  Kan dit kraantje bijvoorbeeld stuk zijn, op de een of andere manier?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Indien het zwarte aftapkraantje open staat én de koperen tussenkraan ook, zou er toch echt water uit de aftapkraan moeten stromen. Weet je zeker dat de koperen kraan echt open staat? Ze willen wel eens zo vastzitten dat ze maar een heel klein stukje opengedraaid kunnen worden.

  Opendraaien is linksom, dat is van bovenaf gezien tegen de richting van de wijzers van de klok in. Zoals de groene pijl aangeeft.

  En als het nog niet gaat: maak eens een foto waar de verdere leidingloop op te zien is.  Van de kant van de gele pijl dus, want daarvan is op deze foto niets te zien.
   

  Dekraan

  • #5
  Hallo Kees,

  De koperen kraan draait behoorlijk, ik kan hem zeker een keer of 4-5 ronddraaien, voor mijn gevoel maar beide kanten tot hij helemaal dicht of open staat. Hij draait vrij makkelijk, misschien te makkelijk?

  Ik heb extra foto's gemaakt. Hopelijk is alles hierop te zien.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ander idee:
  Zet eens met een lakviltstift een stip op de spindel (het asje) van de kraan:  Op de plek met het rode pijltje dus.

  Het zou kunnen zijn dat je de bovenkant van de kraan draait, maar die los zit op de spindel. Door er een stip op te zetten kun je checken of de spindel wel meedraait.

  Indien dat het geval is, moet de hele kop van de kraan vervangen worden. Geen vreselijke klus, maar eerst maar even kijken. :wink:
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Het is trouwens wel een wat merkwaardige constructie om de buitenleiding aan te sluiten op het aftappunt van die grote afsluitkraan.  Als het daar altijd zo heeft gezeten er zit niks daarin verkeerd/verstopt (en het heeft voorheen zo gewerkt) dan hoeft dat echter geen probleem te zijn.
   

  Tiho

  • #8
  Is dat geen 3 wegkraan met de blauwe handel. Zou apart zijn maar lijkt
  wel zo.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Nee hoor, dat is een gewone kraan.
   

  Dekraan

  • #10
  Hallo Kees,

  ik heb een stip gezet, en die draait gewoon mee, als ik de kraan open of dicht zet. En hij komt ook naar voren toe als ik draai, dus dat lijkt op 't eerste gezicht allemaal prima.

  We wonen hier 4 jaar, en ik betwijfel eigenlijk of de buitenkraan het in die tijd ooit heeft gedaan. We hebben 'm zelf eigenlijk nooit nodig gehad, maar nu de kinderen wat ouder zijn en in de achtertuin spelen, wordt het zeker met het warme weer wel interessanter. Nu sleep ik maar wat af en aan met emmers :)

  Vorig jaar werkte hij in ieder geval ook niet, dus het kan zomaar zijn dat het al een aantal jaren niet meer werkt. (nu ik erover nadenk, herinner ik me dat de makelaar wellicht heeft gezet dat hij afgesloten stond toen we het huis bekeken, ivm de vorst. Dat klinkt nu opeens wel heel anders!)

  Maar ik neem aan dat het ooit wel gewerkt heeft, want anders zou dat toch niet zo aangelegd zijn?

  Kan het een verstopping ergens zijn? Is er iets om dat te achterhalen? Ik probeer 't graag!

  @tiho, jan, ik kan het altijd proberen, ik neem aan dat ik 'm dan 'omhoog' moet kunnen draaien? Wat ik me herinnner lukt dat niet, maar ik zal het thuis toch eens proberen. Lijkt me overigens een onhandige oplossing, als je dan steeds de kraan moet draaien.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Je zou de wartels links en rechts van de kraan een slagje los kunnen halen. Als er rechts wel water uit lekt en links voorbij de kraan niet weet je dat het binnenwerk van de kraan vervangen moet worden.
   

  Dekraan

  • #12
  Hi Frank,

  Daarmee bedoel je de twee wartels waar ik pijltjes bij gezet heb?

  Ik neem aan, eerst degene rechts van de kraan, die weer vastdraaien, en dan degene links van de kraan?

   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Precies!
   

  Marcn88

  • #14
  Vervan het verloopje van 3/8 naar1/2 wat in de hoofdkraan zit gedraaid deze is van metaal en is helemaal dichtgeroest deze vervangen voor een messing exemplaar let op wel eerst hoofdkraan dichtzetten
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15
  De wartel van de kraan zit vast om de spindel (stift), spuit er wat wd40 op en laat het een nachtje intrekken.
  Zet een bahco of steeksleutel op de wartel en houd die vast en draai met een waterpomptang de kruk van de kraan linksom.
  Soms is wat heen en weer draaien ook goed.
  Lukt het niet koop dan een nieuwe kraan en zet het bovendeel over op de oude, doe gelijk wat vet aan de spindel.
   

  Dekraan

  • #16
  Hi Marcn88, bedoel je dit deel waar de pijl naar wijst?  Dat ziet er inderdaad van buiten slecht uit.

  Dankzij o.a. Jan heb ik nu 3 ideeën: het verloopje vervangen, de wartels voor en na de kraan wat losdraaien, en de spindel inspuiten en gaan draaien. Als ik wd40 heb, doe ik dat alvast. Als er beweging zit in de wartels, kan ik dat ook vanavond checken. Het nieuwe verloopje duurt wat langer. Heb ik daar ook van dat 'wikkeltape' voor nodig, zoals bij een gasleiding?
   

  Dekraan

  • #17
  Zo, de wd-40 zit erop! Het viel me trouwens op dat het klinkt alsof er een klein beetje lucht ontsnapt als ik het zwarte 'vulkraantje' open. Geen idee of dat iets zegt, mij niet in ieder geval.

  Straks verder!

  Edit: Jan, hoe bedoel je trouwens dat de wartel vast zit in de spindel? De wartel beweegt niet, terwijl de spindel er soepel in en uit draait. moet ik m met die heel stevig open of dichtdraaien en hopen dat er dan iets los schiet of juist vast gaat zitten? Want ook zonder wd40 kon ik het met m'n blote handen al...
   

  Dekraan

  • #18
  Hi allemaal,

  Zojuist de wartel vóór het kraantje losgedraaid, en als ik de leiding een stukje van het knelringetje trek, blijft het droog.

  Dus het lijkt alsof het probleem daar inderdaad voor zit. Het idee van marcn88 lijkt me het proberen waard.

  Is dat een kwestie van hoofdkraan dicht, eea losdraaien en het verloopje (3/8 naar 1/2?) vervangen, met wat tape erbij?

   

  Marcn88

  • #19
  Ja hoofdkraan dicht leiding ff drukloos maken door kw kraan even openzetten en via aftapper bij de hoofdkraan leeg laten lopen dan het verloopje eruit draaien 100. punten dat deze geheel dicht geslib is van binnen met kalk en roest
   

  Dekraan

  • #20
  Top! Dat gaan we dan als eerste proberen :) alvast bedankt voor de tips en hopelijk is dit de oplossing! Zal wel even duren voor ik ermee aan de slag kan, maar ik hoop wel dat dit deze week lukt zodat ik het resultaat kan delen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu