Brander van CV springt niet aan

Peterw

  • #1
Vandaag heb ik van mijn CV het water afgetapt. 2radiatoren eraf gehad en weer teruggeplaatst. Water weer bijgevuld. Gas weer aangezet en waakvlam aangestoken. Stekker er weer in en kamerthermostaat hoog gezet. Je hoort dat de ketel de warmtevraag signaleert en in bedrijf komt, maar de brander springt niet aan. De waakvlam brandt, hij staat in de juiste (bedrijfstand). Je kunt horen en voelen dat de pomp draait. (Die wordt overigens heel warm) maar omdat er onvoldoende gas verbrandt komt er natuurlijk geen warm water.
De ketel maakt eigenlijk hetzelfde geluid als wanneer hij goed werkt en slaat ook weer netjes af als de thermostaat weer laag gezet wordt.
Heeft iemand voor mij nog een tip?

bvd Peter
 

Fiesiekus

  • #2
Ja, je pomp aan de praat krijgen. Die is vast gaan zitten door zooi in het CV-water. Wat jij hoort en voelt is het brommen van de wikkelingen.
 

Peterw

  • #3
Bedankt voor het snelle antwoord, maar kun je ook iets uitleggen over hoe je een pomp weer aan de praat kunt krijgen. Ik heb dit nooit eerder aan de hand gehad. De pomp is van het merk WILO en als type staat er RES25 genoemd.

bvd Peter
 

Fiesiekus

  • #4
Grote stalen dekschroef eraf draaien, dan zie je pompas met inkeping. Daar een schroevendraaier inzetten en voorzichtig de goede kant op draaien.

Stekker uit stopcontact.
 

Peterw

  • #5
Bedankt Fiesiekus!
Het is al gelukt!
 

Peterw

  • #6
:( Helaas toch iets te vroeg gejuicht. In eerste instantie reageerde de ketel na de ingreep meteen goed op een verzoek om warm water en sprong de brander meteen aan, maar toen ik, al helemaal blij, nu de kamerthermostaat weer hoog zette had ik weer hetzelfde fenomeen als daarstraks. NOg maar eens voorzichtig naar de pomp gekeken (nu met stekker erin) , maar nu voelde ik met de schroevendraaier dat hij prima ronddraaide.
Nog meer suggesties?
 

Ceevee

  • #7
Installatie + ketel ontluchten
 

Peterw

  • #8
Ik heb het vullen van het systeem vandaag precies volgens de voorschriften van het forum van klusidee gedaan. Heel geleidelijk het water bijgevuld waarbij alle radiatoren openstonden en alle ontluchtingsventielen. Stuk voor stuk de ventielen dichtgedraaid zo gauw er water uit begon te stromen. Beginnend op de begane grond en vervolgens de 1e (en enige) verdieping. De ketel heeft een automatische ontluchting. Wat kan ik nog doen??
gr. Peter

(Ik heb welgemerkt dat de brander toch even aangaat maar na enkele seconden gaat hij weer uit.)
 

Ceevee

  • #9
Merk + type cv ketel?
 

Peterw

  • #10
Remeha W23c
 

Fiesiekus

  • #11
Pomp blijft nu koud? Geeft ie eer errorcode o.i.d.? Hoor je lucht uit de autom. ontluchter sissen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #12
Werkt de cv wel als je ipv de kamerthermostaat alleen de microschakelaar op het waterhuis indrukt met een schroevendraaiertje ofzo?

dit type heeft ook een filter/zeef rechtsbovenin de wisselaar zitten bij de aansluiting op de cv buis, deze kan ook goed dichtzitten door vuil.
 

Peterw

  • #13
Nee de pomp is nog steeds warm.
Ook is de aluminium afvoer heel warm.
Zou het kunnen dat de brander afslaat omdat de warmte niet goed afgevoerd wordt?
Geen errorcodes, de ketel is van '96 :(
Ik hoor geen lucht sissen.
 

Peterw

  • #14
Sorry KetelChrisje ik had je bericht nog niet gelezen.
Dat van die wisselaar zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.
Ik ga proberen dat uit te vinden.
Hij heeft wel vorig jaar nog een onderhoudsbeurt gehad, zou dit dan toch al weer vuil kunnen zijn?

groet,
Peter
 

Xr8

  • #15
Deze ketel heeft geen display. Er zit aan de linkerkant bovenin wel een automatische ontluchter. Staat deze wel open? Het lijkt alsof de ketel aan de kook raakt. Als de aluminium afvoer heet is dan stookt de ketel wel regelmatig.

Succes.
 

Peterw

  • #16
Hallo allemaal,

intussen heb ik de halve ketel uit elkaar gehaald en de warmtewisselaar helemaal schoongemaakt. Wel leerzaam maar het heeft niks geholpen.
Wat ik wel ontdekt heb is dat er iets veranderd is in het probleem..
Meteen als de ketel de brander probeert te ontsteken gaat de waakvlam nu uit. En hij gaat dus helemaal niet meer branden. Ik heb volgens mij vroeger ook zoiets gehad toen was de oorzaak het thermo-koppel of zo. Zou dat ook nu het geval kunnen zijn.
Het is enkele dagen geleden ook al voorgekomen dat overdag de verwarming uitgevallen was. Toen ik thuiskwam bleek ook de waakvlam uit te zijn.
Weet iemand nog wat? Het wordt zo langzamerhand toch wel wat koud en zonder warm water is ook niet alles.
Of moet ik maar een nieuwe ketel kopen?

B.v.d. Peter
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #17
Steek de waavlam aan en zorg dat de stekker eruit is,
doe dit met geopende luchtkast en als de waakvlam goed brand blaas hem uit, tel het aantal seconden tot de "tik" , dit moet minimaal ongeveer een 15 seconden zijn, is dit zo dan is dit wel in orde.

waar ik eerder aan denk ik valse lucht, daar is dit toestel gevoelig voor en dan word de vlam uitgezogen, zorg dat alles goed luchtdicht is als de ketel opstart, fluit of zuig geluidjes moeten allemaal voorkomen worden.

btw het filter waar ik over sprak zit IN de cv leiding, dus deze moet dan wel losgekoppeld worden, ik maak uit je antwoord niet op of je dit gedaan hebt.
is dit verstopt dan is er geen circulatie en gaat de waakvlam uit op circulatieproblemen. [maximaal beveiliging].
 

Xr8

  • #18
Let wel als je het thermokoppel vervangt deze door een speciaal thermokoppel vervangen moet worden. Nummer staat op een grote rode sticker achter de kap.

Bij deze ketel is het wel belangrijk dat je de knop op het gasblok in de vlamstand draait. Anders blijft de waakvlam wel branden maar gaat de ketel nimmer aan.

Bij deze ketel zit de maximaal thermostaat in serie met het thermokoppel. Is deze defect of aangesproken dan zal de waakvlam niet blijven branden. Je kunt de maximaal thermostaat even overbruggen en kijken of de waakvlam dan wel blijft branden. Zoja dan is deze defect. Let wel je mag de ketel zo niet in bedrijf nemen omdat je een veiligheid overbrugt!!

Kans dat deze is aangesproken is groot gezien voorgaand verhaal. Het genoemde filter zal in de regel niet gereinigd worden bij een onderhoudsbeurt.

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #19
Blijft nog de opmerking van meerderen voor wat betreft de automatische ontluchter, dit zijn en blijven pokkendingen die vaak dienst weigeren of gaan lekken.
Als deze niet werkt en er zit lucht in het toestel dan loopt de temperatuur razendsnel op met als gevolg uitschakeling van de waakvlam door de maximaalthermostaat.
Zeer belangrijk dus om even te checken en trouwens, deze dingen kosten de hele wereld niet dus bij twijfel meteen vervangen.
 

Peterw

  • #20
Bedankt dat je nog de moeite neemt zo 's avonds.
Ik denk dat ik dan toch iets verkeerds schoongemaakt heb, want ik heb inderdaad geen CV-leiding losgemaakt.
Ik zal proberen wat exacter te omschrijven wat ik gedaan heb.
Ik heb de technische handleiding van de W23 gedownload en uit tekening en tekst begreep ik dat de warmtewisselaar één groot stuk giet aluminium is, in het midden van de behuizing.
Na eerst de kap met de afvoeren losgeschroefd te hebben, twee moeren (mt 10) en een soort binnendeksel eruit getild te hebben, heb ik de binnenkant (een soort grill) schoongeborsteld en gestofzuigd. Het was al met al een hele klus, maar ik had er al niet veel vertrouwen in dat dit de oplossing zou brengen, want ik kwam geen echt schokkende vervuiling tegen.
Hierna heb ik alles terug gemonteerd, zonder resultaat dus.
Toch ben ik ervan overtuigd dat hetgeen jij beschrijft de oorzaak van de problemen is.
Kun je wat exacter aangeven waar dit filter zit, want ik denk dat ik iets helemaal verkeerd begrepen heb.
Neesje, wat de automatische ontluchter betreft: Ja, dit moet ik ook onderzoeken. Vanaf dat ik deze ketel heb (2e hands) , heb ik daar ook mijn twijfels over.
Nogmaals allemaal dank voor de moeite! Hartverwarmend.
Nou ons huis nog :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu