Bonkende waterleiding door buren Vrijstaand huis

Douwe Willem

  • #1
Woon in een vrijstaand huis.
Mijn waterleiding bonkt als de buren de kraan open draaien
Iemand een idee wat de oorzaak is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Defecte keerklep bij jullie of hen?
 

Douwe Willem

  • #3
Sinds begin februari hebben wij last van bonken(vrijstaand huis). We hadden geen idee wat de oorzaak was. Als we alles uit hadden bleef het bonken. Nu bleek dat als de buren de kraan dicht draaien het bij ons bonkt. Er wordt nu eerst een keerklep geplaatst bij de buren. Mocht dit niet helpen dan wordt er bij ons ook een keerklep geplaatst. Dit is pas over drie weken. Dus hopen dat het dan na twee en een halve maand opgelost is.
Gevraagd of het niet eerder kan. Niet mogelijk. Je wordt er niet vrolijk van maar daar heeft het waterbedrijf geen boodschap aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik begrijp je frustratie, maar wees niet zo narrig. Wat kunnen wij er aan doen? Je hebt hier zelfs de oplossing gekregen om het probleem weg te nemen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan plaats je zelf een keerklep na de meter, kan vandaag al gemaakt zijn.
 

Douwe Willem

  • #6
Het schijnt dat ik er zelf niets aan kan doen. Het probleem ligt bij de buren
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik ben wel benieuwd hoe je er achter komt / bent gekomen dat de buren een kraan bedienen als jij een bonk hoort.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Douwe Willem

  • #8
Als de buren allebei aan het werk zijn hoor ik niets. Loodgieter bij de buren en bij ons geweest. Het klopt. Er worden binnenkort waterdempers geplaatst. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan ? Als de buren de kraan dicht draaien dat het bij ons bonkt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het water stroomt door de leiding, gaat de kraan dicht (zeer waarschijnlijk een 1 hendel mengkraan) dan stopt in 1 keer de toevoer. Het water “botst” dan tegen het water verderop in de leiding. Soort kettingbotsing.

Controleer het maar eens als de buren de kraan heel zachtjes dicht doen en niet in 1 keer. Dan is het veel minder /weg.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Wasmachines en vaatwassers doen dat ook, de toevoer in 1x dicht knallen.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Douwe Willem

  • #11
Snap het niet. Waar botst het dan in de waterleiding. Het is toch gescheiden?
Het zijn vrijstaande huizen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ja gescheiden vanaf de watermeter maar voor de watermeter is het 1 systeem.
Anders zou voor elke woning een eigen leiding gelegd moeten worden en dan komen er wel heeeeel veel buizen in de grond.
 

Douwe Willem

  • #13
Voor de warmtemeter Zou het waterbedrijf het dan niet moeten oplossen. Het waterbedrijf zegt van niet. Dan zou het de keerklep in de watermeter zijn?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Vanaf de watermeter is alles voor de huiseigenaar zelf.

Voor de watermeter (“de aansluiting”) en de meter zelf is van het waterleidingbedrijf.

Bij gas en stroom is het net zo: alles vanaf de meter is voor de huiseigenaar, de aansluiting en de meter(s) zijn voor de netbeheerder / leverancier.
 

Fmrama

  • #15
Achter de watermeter (aan de huiszijde) hoort een terugslagklep te zitten. Deze zou dat moeten voorkomen, dat het water terug de hoofdleiding in ‘klotst’.
In mijn vorige huis had ik veel last van een tik als de kraan dicht gedraaid werd of de wasmachine water stopte. Ik heb toen deze klep verwijder en het probleem was opgelost. Mss heeft je buurman of iemand anders bij hem ook de terugslag klep verwijdert.Of zoals eerder vermeld, defect.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Een terugslagklep voorkomt niet dat er een drukgolf kan ontstaan in het primaire net.

Als je een kraan snel sluit zal de drukgolf in het huisnet idd de klep sluiten maar door het sluiten van die kleo ontstaat dezelfde golf in het primairenet.
Omdat het primaire net een lagere stroomsnelheid heeft door de grotere diameters is de deukgolf veel lager en kan zich verspreiden over een groot gebied.

Vermoedelijk zit Ts op een uitloper van het primaire net mwt een kleine diameter waardoor de drukgolf daar groter is en hoorbaar word in zijn huis.

De terugslagklep verwijderen is niet toegestaan!deze zit er om te voorkomen dat (vervuild)water vanuit de woning terug kan stromen het openbare net in en zo het net kan vervuilen.
 

Douwe Willem

  • #17
Er is een nieuwe watermeter en terugslagklep geplaatst bij de buren. Probleem niet opgelost. Bij mij nu ook. Tot nu toe gaat het goed. Probleem wordt veroorzaakt doordat van de hoofleiding een gezamenlijke leiding loopt en zich dan splitst in twee leiding naar de vrijstaande huizen. Waterbedrijf: Zo ging dat vroeger
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Tja, vroeger werd er ook met asbest gewerkt en dat doen we nu gelukkig ook niet meer. Vroeger was alles anders. Tijd dus om de aansluiting te moderniseren naar de huidige maatstaven. Je betaalt er iedere maand vast recht voor.
 

Douwe Willem

  • #19
Bedankt voor u reactie . U heeft gelijk. Zal het waterbedrijf vragen.
Groet
 

Douwe Willem

  • #20
Als de buren de kraan dicht draaien is het weer hoorbaar (zacht maar hoorbaar als het stil in huis is ) Vitens gebeld dat ik een eigen aansluiting wil (vrijstaande huizen eerste stuk vanaf de hoofdleiding gezamenlijk) Dit gaat mij 1400 euro kosten want het probleem komt niet door het gezamenlijk stuk. Is het iemand bekend als je een vrijstaand huis hebt met een eigen aansluiting dat je dan hoort dat de buren de kraan dichtdraaien? Vitens zegt de buren moeten het oplossen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu