Bij alarm verlichting aan

Dennetje

  • #1
Ik wil in mijn nieuwe huis het zo gaan maken dat als mijn alarm afgaat er hier en daar in het huis een lampje aanspringt. Nu moet ik de gehele elektra ook opnieuw doen in het huis, kan ik dan naar de lampen die ik aan wil hebben bij alarm gewoon een extra schakeldraad meetrekken, en deze aansluiten op een schakelrelais in de meterkast die bekrachtigt wordt als het alarm aan gaat?
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt van de alarmcentrale af; er zijn types die een uitgang met 230 V en zoveel A hebben. Daarop kan je direct een paar lampen van zoveel Watt op aansluiten.

Als er alleen een uitgang voor bijv. een 24 V. sirene is, kan je daarop een relais zetten.
 

Dennetje

  • #3
Ja dat klopt ik schakel met een uitgangetje van het alarm (12v) een groot 230VAC relais, die schakelt vervolgens een magneetschakelaar in de meterkast (hager). Maar mag ik vanuit de meterkast een zwarte schakeldraad trekken samen met de F-N en aarde naar het betrefende centraaldoos. Je krijgt dat bij die lampen twee schakeldraden aangesloten op de lamp, één van de schakelaar en één van het relais
 

Fiesiekus

  • #4
Helemaal snappen doe ik het niet; die 2 schakeldraden, maar dat mag wel in één leiding/centraaldoos als ze van dezelfde groep zijn.

Wat niet is toegestaan zijn (steek)lasdoppen in de groepenkast.
 

Dennetje

  • #5
Je krijgt bijvoorbeeld een lamp op de slaapkamer die je ook via het alarm wil schakelen.

Ik trek vanuit de centraaldoos op die kamer een zwarte draad naar de schakelaar om het licht gewoon met de hand aan en uit te zetten.
En ik trek een schakeldraad vanuit die zelfde centraaldoos naar de meterkast waar ik hem aansluit op een relais in de meterkast.
Is dit wat duidelijker uitgelegd ?
 

Fiesiekus

  • #6
Ah zo! Da's duidelijk. Ik dacht aparte verlichting op 't alarm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu