Aardlek klapt er uit bij stekker in de wcd

Ik heb iets vaags, ik heb 2 weken gelden een airco laten plaatsen en alles draaide zonder problemen. Na 1 week klapte alleen mijn Aardlek er opeens uit zonder dat de airco aan stond. Na dingen proberen uit te sluiten zoals wcd in de tuin te ontkoppelen etc bleef ik het probleem regelmatig hebben. Toen hebben wij de stekker uit de wcd gehaald van de airco en alles bleef het gewoon doen. Toen weer even de stekker erin en plots klapte de Aardlek er weer uit. Er staan geen grote energieslurpers op deze groepen achter de Aardlek. Nu heb ik de stekker van de airco middels een verlengsnoer op een ander stopcontact gedaan en de airco kan ik aan doen en verder niets aan de hand. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?
 
Is het de aardlek of de zekering?

Een aardlek (van 40A) mag 4 zekering-groepen hebben van elk 16A.
Een aardlek kan sluiten om 2 redenen:
-Er wordt meer dan 40A verbruikt verdeeld over de 4 groepen (de groepen zelf hoeven dan niet te springen)
-Er is een stroomlek naar de aarde
 
Verlengsnoer word nu gebruikt, is daar wel aarde beschikbaar of zit hij nu in een ongeaard snoer of wcd?

Ik zou toch die aico eens goed nazien, buitendeel, pomp en werkschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Nu net de stekker middels verlengsnoer in een andere wcd gedaan die wel op de betreffende groep zit die er uit klapt en ja hoor direct de Aardlek eruit. Ik hè. Momenteel 3 groepen achter de Aardlek zitten. Enige grote apparaat die aan staat en op de groep zit is de koelkast.
 
De WCD waar je nu het verlengsnoer in hebt gestoken, zit die achter een aardlekautomaat? Want als die niet achter een aardlek zit kan het kloppen dat je nu geen probleem hebt :wink:

Ik zou inderdaad toch de airco na (laten) kijken, misschien is er iets mis met de condenswaterafvoer waardoor dit met elektra in aanraking komt?
 
Waarschijnlijk zit er dus een probleem in de airco.

Op een andere contactdoos op een andere groep werkt het wel. Dit kan komen omdat deze andere contactdoos (of je verlengsnoer) niet van een randaardecontact is voorzien (of deze is niet goed aangesloten). Of omdat die andere groep niet door een aardlekschakelaar is beveiligd. Of wellicht zijn het fase- en nulcontact van die andere contactdoos andersom aangesloten of steek je de stekker 180 graden gedraaid erin, dit kan soms net het verschil maken.
 
Als de aardlek eruit klapt heeft het niks te maken met overbelasting dus maakt het niet uit of er meer grootverbruikers zijn aangesloten.

Dit heeft te maken met een lekstroom naar aarde, bijvoorbeeld door vocht.
 
Alles zit hier achter een Aardlek. Bij het andere stopcontact die onder een andere groep en andere Aardlek zit blijft alles gewoon in en is er niets aan de hand. Ik sta echt voor een raadsel.
 
Misschien kun je dan even uitsluitsel geven:
- Of die andere contactdoos van een randaardecontact is voorzien.
- Of je verlengsnoer van een randaardecontact is voorzien.
- Of het verschil maakt als je de stekker 180 graden draait.

Zijn ook alle groepen van 30mA aardlekbeveiliging voorzien? Of kan die andere groep bijvoorbeeld achter een 300mA of 500mA aardlekschakelaar zitten?

Het kan ook nog dat er iets mis is met de contactdoos waar het juist wel goed werkt, zoals:
- Het aardcontact is niet goed aangesloten.
- De aardlekschakelaar die deze groep beveiligt is defect.

Maar dit zijn allemaal zaken waardoor het probleem niet aan het licht komt. Het blijft aannemelijk dat er wel daadwerkelijk een probleem in de airco zit.
 
  • Like
Waarderingen: Mark-Speedmaster
Het aparte is ook dat voordat ik de airco had dit de laatste maanden ook gebeurde in de nacht. Als ik in de ochtend beneden kwam lag alles er benden uit. Alleen de Aardlek was ook in dit geval er alleen uitgeklapt. Mijn gedachten was het buitenstopcontact en heb die toen losgemaakt in de schuur maar nu dus nog steeds een probleem terwijl de kabel geen stroom meer heeft buiten. Dit kon het dus ook niet zijn
 
Tja, apart... Misschien is het wijzer om er een vakman met een isolatieweerstandstester bij te halen.

Maar het probleem zoals je het nu beschrijft lijkt toch echt richting de airco te wijzen. Als je daar hulp bij wilt zul je een paar zaken moeten verduidelijken anders kunnen we ook niet meer dan beamen dat het apart is. :wink:
 
En wat ik me nog afvroeg, is het een aardlekschakelaar of aardlekautomaat die eruit klapt? Een aardlekschakelaar beveiligt namelijk ook tegen lekstroom, kortsluiting en overstroom. Een aardlekschakelaar beveiligt alleen tegen lekstroom.

Is het dus een aardlekautomaat die je hebt dan kan er meer aan de hand zijn dan alleen een lekstroom, dan kan het ook met overbelasting van de groep te maken hebben.
 
Hier de foto

IMG_6356.jpeg
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu