Aluminium kabel toepassen bij PV-panelen

Rob Sax

  • #1
Ivm een diefstalgevoelige locatie en langere DC-kabels, wil ik graag aluminiumkabels toepassen. Hoe maak ik een betrouwbare nette verbinding van de 6 mm2 of eventueel ook verkrijgbare 10mm2 koperdraad aan de Mc4 stekker naar een 16mm2 of liever nog 25mm2 aluminiumkabel?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stekkers eraf, adereindhulzen erop en een geschikt aansluitblok zoeken.
Wat wordt de maximale stroomsterkte?
 

Auto-Geen

  • #3
Omdat aluminium een oxidehuid vormt moet je speciale verbinders gebruiken. Deze zijn gevuld met contactvet welke aluminium deeltjes bevat. Word de verbinding gemaakt, dan drukken deze door de oxidehuid heen.

1696456815722.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Zijn dat dan meestal geen CCA kabels ipv. volledig aluminium? (dus een aluminium kern met een laagje koper er omheen)
Daarnaast is het denk handig is om eerst eens te gaan kijken of de mogelijke diefstal (en de maatregelen daar tegen) opwegen tegen de kosten/meerwaarde om aluminium te gaan gebruiken.
Word koper gestolen dan is het toch meestal gewoon een verzekeringskwestie?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Volgens NEN1010 mag je aan de DC zijde van de PV-installatie alleen éénaderige kabel gebruiken. Deze kabel moet voldoen aan NEN-EN 50618. Oftewel: "Solarkabel".

Maken ze dat in aluminium? Voldoet de kabel die jij op het oog hebt aan die norm? (Ik heb geen idee, heb me hier nooit in verdiept.)
 

Rob Sax

  • #6
Bedankt voor jullie tips (en sorry voor de late reactie).

@Jackd , ik snap je reactie niet. Ik zoek nu juist een geschikt aansluitblok oid om van aluminium 25mm2 naar de MC4 stekker te komen waarin dus een geschikte overgang tussen aluminium en de voor max 10 mm2 koper geschikte MC4 stekker zit.

@Auto-Geen , die verbinder had ik inderdaad ook gevonden. Daar moet dan wel een krimpkous oid overheen ter isolatie. Zijn die UV bestendig eigenlijk? Of het zal in een kastje verscholen moeten worden tegen zon-invloeden. Mooier zou een klemmenstrook in een kastje zijn waar aan de ene kant koper 6 of 10mm2 in kan en aan de andere kant 25 aluminium.

@Gerrit B , nee betreft kabels helemaal van aluminium zonder koper. Aluminium kabels zijn over het algemeen 30% goedkoper ondanks de noodzakelijke dikkere diameter, dus dit zou juist een goedkopere oplossing geven. Verzekering zal wel betalen inderdaad, maar het geeft ook een hoop gedoe en ‘men’ zal wellicht blijven terugkomen.

@XanderH Zie bijvoorbeeld hier voor aluminium solarkabels: https://www.nedkab.nl/producten/aluminium-kabel/ymz1k-erx-183kv-ac-45kv-dc-solarkabel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou gewoon rijgklemmen zoeken geschikt voor aluminium geleiders. Bijvoorbeeld:
6430051860003-04c-20220729151614192_-1836242651.jpg


Lees wel even de installatie-instructies van de klemmen die je uitzoekt, meestal heb je voor aluminium geleiders nog een pasta/vet nodig.

En dan in een kabeldoos met DIN-rail plaatsen. Bijvoorbeeld:
2007734_PG1.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je schreef " aan de Mc4 stekker".
Misschien begreep ik dat verkeerd.

Wat diefstal betreft is het dan wel te hopen dat ze kijken wat ze slopen. Goeie kans dat ze er later pas achter komen dat ze Alu kabel in handen hebben, maar dan zullen dezelfde tenminste niet terug komen.
Misschien een bordje erbij hangen met een stukje rest kabel, dat er waardeloze (wat koper betreft) kabel hangt.
 

Rob Sax

  • #9
@XanderH Ja, dat is het! Ik wist niet dat dat soort klemmen voor Cu en Al geschikt zijn. Inderdaad bij Al opschuren en dan gelijk met alkalivrijvet behandelen lees ik. Weer wat geleerd. Dank je wel!
@Jackd, een bordje erop is een goed idee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu