Trafo met twee losse draden bij 220 volt ingang

Jeep

 • #1
Ik wil halogeenlampjes in keukenspotjes van ik vermoed het merk Paulmann vervangen door LED-lampjes. Led-lampjes flikkeren. Daarom LED transformator van het merk Paulmann gekocht. Moet lukken dacht ik. Nu komen uit de 220 v kant van de oude (merkloze) niet te openen transformator twee aparte draden. Die verdwijnen achter de keukenkastjes waar denk ik het stopcontact zit (ben tweede bewoner, zelf niet aangelegd). Kan ik dus niet bij. Is dit een losse aardedraad? Zie foto, misschien herkent iemand dit.
Dank alvast.
Groeten,
Jeep

20231206_092307.jpg
 

Kaajee

 • #2
Niet goed te zien helaas. Je bedoelt dat er 2 230vdraden IN komen, neem ik aan? ;)

Zijn het twee 2aderige snoeren?
Of één 2aderig en één 1aderig?

Meten is weten :)

Dus stroom eraf, trafo openschroeven, draden geen kortsluiting laten maken (evt. voor veiligheid tijdelijk een kroonsteentje er op/aanschroeven)
Dan de multimeter erop en meten wat er zoals gebeurt, ook als je schakelaar bedient, zijn er wellicht meerdere schakelaars?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Misschien 1 snoer naar een contactdoos en 1 snoer naar een schakelaar onder de kastjes?
 

Jeep

 • #4
Kajee en Xander. Dank voor jullie reacties. Ik kan niet in de trafo kijken tenzij ik deze openbreek. Dan kan ik em niet meer gebruiken als de klus mislukt. Zoals Xander opmerkte, de (voor mij spook)draad loopt niet naar één van de drie lampjes. De draad is van dezelfde dikte/ omvang als de drie kabels die via de verdeler (zie foto), die op de andere kant als enige is aangesloten op de trafo. naar de drie lampjes lopen. Er zit in de spookkabel ook een soort van verloopstekkertje (of hoe noem je dat) zie foto. Die is dus tweeaderig. De andere vermoed ik ook.Ik begrijp niet welke functie dat stuk kabel heeft.
Misschien hebben jullie nog ideeën cq tips.
Groet, Jeep

20231206_131016.jpg 20231206_131146.jpg 20231206_131006.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Ik vraag het maar opnieuw: Gaat de spookkabel niet naar een schakelaar onder de kastjes?

Of hoe schakel je de verlichting anders?
 

Jeep

 • #6
Je hebt gelijk Xander! Op het lampje met de schakelaar zitten twee draden. Met die schakelaar worden ook de twee andere lampjes bediend. Stom van mij, ik zag het pas na het lampje met de schakelaar er af te schroeven. Het was goed weggewerkt. Op de nieuwe Led-trafo zit niet een dergelijke koppeling. Zou deze dan wel werken? Heet dit een serieschakeling? Alvast weer bedankt, Xander of Kajee of misschien iemand anders.
Groeten,
Jeep

20231206_152001.jpg
 

Kaajee

 • #7
Geen idee of dat gaat werken. Ik weet niet hoe die schakelaar je huidige trafo bedient. Als het een 230v schakelaar/schakeling is, dan zou je daarmee ook de 230v stroomtoevoer van je nieuwe trafo moeten kunnen aan en uitzetten en daarmee dus je lampjes.

Is er nog een andere mogelijkheid (schakelaar) waarmee je je huidige lampen kunt bedienen? Of is die schakelaar op/in de lamp de enige?

En is die huidige schakelaar los te gebruiken of zit die echt ingebouwd in 1 van de spotjes?

Edit; gezien de bedrading denk ik dat het een zwakstroom schakeling betreft die min of meer bij de gehele installatie hoort, vervang je de trafo en oude spotjes, geef je daarmee ook de schakelbaarheid op en zul.je ergens een nieuwe schakelaar moeten realiseren.
 

Jeep

 • #8
Opnieuw bedankt voor je snelle reactie. Die schakelaar zit in het lampje en het is tegen de enige schakelaar. Zou ik de (tot voor kort voor mij) spookdraad bij de mindraad aan de 220 v zijde van de trafo kunnen doen? Of is dat link. Je hebt allang door dat is er geen verstand van heb, dus wil geen gekke dingen doen. Kan de groep waarop deze trafo zit uitschakelen.
 

Jeep

 • #9
Kaajee,
Als je mijn reactie leest heb.ik jouw reactie niet goed gelezen/ begrepen. Jij schrijft, terecht lijkt me, dat gelet op de bedrading het een zwakstroom-schakeling is. Kan die dan niet mede worden gekoppeld aan de zwakstroomkant? Als dat niet kan heeft dat dan te maken dat hier sprake is van wisselspanning? Als het niet kan dan houdt het op. Armatuurtjes zien er nog altijd goed uit, dus waarom dan vervangen. Maar als mijn idee niet kan, dan houdt het op. Mag ik nog een (laatste) reactie ontvangen?
Groet,
Jeep
 

Kaajee

 • #10
Ja maar de armatuurtjes, althans die ene, heeft een (waarschijnlijk) zwakstroom schakelaar en bijbehorend zwakstroom draad. De schakeling hiervan wordt (waarschijnlijk) in de oude trafo geregeld en je nieuwe trafo voorziet hier in beginsel niet in.

Als de schakelaar in je armatuur een simpele aan/uit variant is, kun je proberen de uitgaande draden van je nieuwe trafo naar de lampjes door deze schakelaar te laten schakelen. Door simpelweg 1 van de 2 uitgaande aders te gebruiken en hier de 2 draden van de schakelaar aan te monteren.

Maar dat vergt wel een redelijk hoog hobby gehalte, goed te doen, en het betreft zwakstroom, maar je geeft zelf aan weinig verstand te hebben, dus ik weet niet of je dit aankan/durft.

Met deze tweak schakel je dus wel de uitgaande (zwakstroom) zijde van de trafo en blijft de trafo zelf altijd onder spanning staan. Persoonlijk schakel ik altijd liever de inkomende/voedende (230v) kant van een trafo, maar het kan wel ook via de afgaande (zwakstroom) kant.
 

Jeep

 • #11
Dat de trafo altijd onder spanning staat, vind ik geen prettig idee. Weet jij een losse trafo die gelijk is aan de oude maar waar de schakelaar wel op kan worden aangesloten? Of valt dit buiten de spelregels van dit Forum?
Groet,
Jeep
 

Kaajee

 • #12
Op zich zie je wel vaker bij lampen dat er aan de zwakstroom kant geschakeld wordt hoor. Als het een goed product is, zou dat in stroomgebruikbwn veiligheid niet uit moeten maken.

En anders kiezen dat er ergens een 230v schakelaar geplaatst wordt en dan de schakelaar van het armatuur niet meer gebruiken. Kan ook een platte variant zijn die je onder of in een kastje plaatst bijvoorbeeld.

Edit: ik.ken je oude trafo niet, maar voor hetzelfde geld schakelt die ook al alleen de zwakstroom kant, zonder wat met de 230v kant te doen, vermoedelijk wel namelijk. Daar staat dus ook feitelijk de spanning tijd op de trafo.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
Staat er helemaal niets herleidbaars op de oude transformator? Ook de andere kant is helemaal blanco?

Het zou handig zijn om te weten of de schakelaar nu 230V of 12V schakelt. Als je een merk of type had is er misschien een aansluitschema te vinden.
 

Jeep

 • #14
Beste Xander,
Het is echt een blanco trafo die ook nog eens is dichtgeseald. Alleen een stickertje metTrafo fur Masterschalter. Ook geen typenr. of niets achterop oid ( Zie foto) ook het verbindingsblokje is in het Duits (zie foto ook zonder merknaam). De vorige bewoners van deze woning waren Duitsers. Ook op internet gezocht op trafo's Paulmann maar niet niets gevonden wat op deze lijkt.

Kaajee schreef:
"Door simpelweg 1 van de 2 uitgaande aders te gebruiken en hier de 2 draden van de schakelaar aan te monteren."
Betekent dat ik huidige schakeldraad vanaf het armatuur vlak voor één van de uitgaande trafo-polen moet splitsen en blank moet maken en aan die pool moet bevestigen? Maar wat doe je dan met de draad die vanaf dezelfde pool naar het verbindingsblokje loopt?
Ben benieuwd.
Bewonderenswaardig hoe snel jullie reageren! Dank daar alvast voor.
Groet,
Jeep

20231206_210312.jpg 20231206_210406.jpg
 

Kaajee

 • #15
Nee! niet de schakeldraad aan een (230) pool hangen (als je dat bedoelt).

Je moet een van de afgaande 12 volt aders doorknippen (waarschijnlijk eerst voorzichtig met een mesje de 2aderige kabel splijten). Dan strip je een ader aan beide zijden. Dan heb van van één volt ader 2 stukken blank draad en aan die 2 stukken verbind je de 2 schakeldraden.
Dan zit de schakelaar als het ware op de plek waar je die ene draad doorgeknipt hebt.
Die schakel draad die vanaf je armatuur komt (met dat rode stekkertje), zul je opm eenzelfde manier moeten splijten, zodat je daar ook 2oasen aders hebt)

Je onderbreekt dus 1 uitgaande 12V ader en die onderbreking vervang je ahw door de schakelaar.

Ik zou voor de zekerheid wel nog even zeker willen weten of die 2 draden met dat rode stekkertje die van de armatuur komt, wel een schakelaar is. Dat kun je nagaan met een multimeter op bijvoorbeeld ohmse stand, kijken of de weerstand 0 is, als je de schakelaar indrukt en oneindig of veel als je hem uitdrukt).
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #16
Kaajee schreef:
Edit; gezien de bedrading denk ik dat het een zwakstroom schakeling betreft
Ik heb wel discutabelere verbindingen gezien voor 230V.

Op Google vond ik deze:
image (8).jpg

Met een verhelijkbare stekkerverbinding maar getuige het aansluitschema is het gewoon 230V.

Het voorbeeld van Google is trouwens een pulsdrukker dus met die optie moeten we misschien ook nog rekening houden. :denk:

Ik zou eerst eens spanning meten op beide polen van dat snoertje uit de trafo, als je daar 230V meet ten opzichte van aarde dan is de schakelaar daar blijkbaar voor geschikt. Ik zou hem dan niet zomaar gaan gebruiken om 12V te schakelen, daar is de stroom juist hoger en mogelijk sloop je daarmee sneller de schakelaar. En idd ook even de andere kant van het snoer doormeten om zeker te zijn dat dit naar de schakelaar gaat en dat het een conventionele schakelaar is.
 
Laatst bewerkt:

Hharbers

 • #17
je kunt nog overwegen om in de 230Voeding snoer naar de trafo een draadlozo KLIKKLIKUIT ontvangen/schakelaar te schroeven en deze weer achter je kastjes wegwerken
Dan kun je een knop om lampjes aan en uit te doen schakelen met een schakelaar naar keuze uit de draadloze KAKU assortiment
 

Jeep

 • #18
Ik heb de draad met het rode stekkertje op advies van Kajee doorgemeten: als de schakelaar op uitstaat geeft de multimeter als ie op ohm staat en bij "aan" geeft hij vele getallen weer, dat "oneindig" betekenen. Dat is net andersom dan Kajee schrijft. Maakt dat de situatie nog anders? Ik ga het liefst met deze optie verder, is het mooist.
Ik hoor graag nog van je Kajee.
 

Jeep

 • #19
Excuus, op "uit" geeft de meter "nul"aan en bij "aan" oneindig.
 

Kaajee

 • #20
Nee in principe maakt dat niet uit. Het gaat er om dat er een duidelijk verschil tussen de 2 standen (aan/uit) is en dat de ader dus door die schakelaar onderbroken wordt. Dat is het geval.

Staat er toevallig iets op het armatuur mét de schakelaar? Zou kunnen dat daar bijvoorbeeld specificaties of iets (maximum ampèrage en voltage oid) op staan en dan zou je kunnen zien of die schakelaar met je oude trafo 230v schakelde of 12volt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu