Betonvloertje buiten maken

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik moet in mijn zijtuin een betonvloertje met vorstrand maken van 1,5 meter x 4,2 meter. Hierop komen 2 grote warmtepompen te staan. Deze wil ik niet op tegels zetten, want die verzakken, mieren gaan zand onder de tegels vandaan halen, enz.. De bovenkant van de vloer zal zo’n 10 cm boven de grond komen. De dikte van de vorstrand en vloer zullen ongeveer 15 cm zijn.

Ik wil van OSB platen de buitenbekisting maken. Langs de bovenrand een vuren balk om alles netjes in 1 lijn te houden. De binnenkant krijgt geen bekisting, dat wordt gewoon de grond zelf. Uiteraard leg ik er plastic in.

Mijn vragen:
- Is 12 mm OSB stevig genoeg?
- Welke bewapening moet ik gebruiken qua dikte en maaswijdte? En hoeveel in de vloer?
- Is vezelbeton een optie?
- Hoe gaat de stort in z’n werk? De chauffeur van de betonwagen bedient de pomp, dus moet ik dan zelf storten en afwerken (verdichten en dobberen)?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Het is slechts 15 cm waarvan 5 cm in de grond dus dat kan al geen kant op (als het het tenminste goed opvult) en aan de bovenkant een balk van 6 a 7 cm met neem ik aan de nodige paaltjes de grond in. Je zou verwachten dat het geen kant op kan maar beton is wel zwaar dus er komt meer kracht op te staan dan je zou verwachten.

Ik zou gewoon een 6mm 15 x 15 mat nemen, wel op de juiste afstand van de grond brengen (meestal 1/3 van de totale hoogte) zodat hij vol in het beton komt te zitten. (er zijn handige betonmat afstandhouders voor te verkrijgen maar wat brokken stoptegel is vaak ook een prima alternatief)

Kan de betonwagen er bij komen dan wordt het beton rechtstreeks in je bekisting gegoten en hoef je alleen te verdelen. (tuinhark werk vaak prima)
Kan hij er niet bijkomen dan moet je of een betonpomp meebestellen of er voor zorgen dat je genoeg mankracht met kruiwagens hebt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ja ik sla paaltjes langs de rand. Uiteraard niet hoger dan de bekisting ivm het afreien.

Er zal een pomp komen, want de afstand is zo’n 15 meter. 2 m3 is niet veel, maar net te veel om met een molentje te gaan draaien. Ik ga niet met 180 zakken beton lopen slepen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dat koop je toch ook niet kant en klaar in zakjes?
Gewoon wat cement, vloerenzand en grind
Mengen in de 1,2,3 verhouding en storten maar.

Een pomp is vaak wel duur dan zit je zo op een kleine 200 euro en 15m is toch ook best te doen met wat kruiwagens?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5

Ijssel87

  • #6
De chauffeur lost alleen voor je. Verwerken en verdichting zul je zelf moeten doen, maar dat is met deze hoeveelheid prima met de hand te doen.

Je kist hoeft niet veel voor te stellen, druk met deze hoeveelheid beton is 0,0. Goed waterpas zetten zodat je je beton langs de kist meteen waterpas kan afwerken.

Als het kan, gebruik betonplex platen voor de kist en zet ze in de olie. Is duurder maar veel makkelijker ontkisten. Zeker als het schoon werk wordt moet het een strakke rand beton worden. Is het geen schoon werk kun je osb gebruiken, met een folie ertussen zodat de beton niet aan je osb vast zit. Gaat er alleen lelijk uit zien dus beter niet doen als het in het zicht blijft.

Ik heb een vergelijkbaar vloertje voor mijn plastic schuur gemaakt. Kist rondom gezet een paar piketjes in de grond geslagen. Gaat geen kant op met 2 kuub beton.

20211024_142906.jpg

Overigens heb ik dit met de hand gesjouwd en gemixed, was iets meer dan een kuub geloof ik, en de pallet kon niet dichterbij dan 15 meter ervandaan gelost worden. Met zijn 2en een middagje spierballen kweken en het zit erin, en je slaapt die nacht lekker, maar dat is een keuze uiteraard.
 
Laatst bewerkt:

Janusk

  • #7
Een steigerplank als bekistingsrand werkt ook prettig. Doordat deze wat dikker zijn is je kist al wat stijver (natuurlijk wel piketten erlangs slaan) en na het storten weer makkelijk los te krijgen zonder olie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb de offerte voor het pompen van het beton (1,6 m3) binnen en ik kan het er niet zelf voor gaan doen als ik heel eerlijk ben: de grondstoffen aanschaffen en gaan kruien en sjouwen met de spullen, betonmolen huren, enz. is amper goedkoper dan beton laten komen en verpompen.

Wapening heb ik in SketchUp uitgetekend en de maten zijn klaar om te bestellen. Zelfs op maat gemaakt / gebogen voor dezelfde prijs.

Het enige dat me tegenvalt is het hout voor de bekisting: een plaatje OSB is 3 x over de kop gegaan de afgelopen jaren. Gelukkig heb ik er maar 4 nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu