Grondverf over bestaande verf: waarom zo lastig aan te brengen?

Pbouthoorn

  • #1
Ik weet het: over het nut van het opnieuw gronden van bestaande laklagen zijn de meningen verdeeld. Tot nu toe deed ik dat vaak wel. Ook recentelijk toen ik het binnenwerk van ons nieuwe huis heb geschilderd. Omdat de bestaande verflagen op alkydbasis waren en ik overging op acrylverf, leek opnieuw gronden (met acryl grondverf) mij wel verstandig. Wat me hierbij opviel: dat schildert heel lastig. De grondverf pakt niet lekker. Vergelijkbaar met als je kale leidingen gaat gronden (tenminste, dat is mijn ervaring): je smeert de verf a.h.w. wat heen en weer. Rollen gaat al wat makkelijker, maar ook daarbij zie ik dat de verf niet makkelijk pakt. Overigens had ik dit in het verleden ook met alkyd (dus alkyd grondverf over bestaande alkyd laklagen).

Is dit een bekend verschijnsel of doe ik iets fout? Voor alle duidelijkheid: ik ontvet altijd vóór het schuren. Schuren doe ik met K240. En dit keer heb ik na het schuren van de alkydlagen ook nog gematteerd met 3M Softbacks, conform de instructies van Sigma, maar ik had niet het idee dat dit verschil maakte.
 

De Bob

  • #2
Als de oude verflagen na het reinigen/ontvetten/ ontstoffen/en schuren, nog volledig in tact zijn, kan worden volstaan met een nieuwe aflak laag, van een goed merk, het mooiste is 2x, met een kwast/vacht rollertje, geschikt voor de juiste verfsoort.
Ik weet niet wat voor grond/lak verf u gebruikt, maar bouwmarkt merken zijn wat schraler, minder pigment kleurstoffen enz.
Als u bij een vakhandel de grond/lak verf koopt, zal u merken dat deze wat beter strijkt (en duurder is)
Mocht u toch willen gronden dan kunt u ook een all-grund grondlaag gebruiken, die zorgt voor een beter hechting tussen de lagen.
 
Laatst bewerkt:

Pbouthoorn

  • #3
Voor de volledigheid: de laatste keer heb ik Sigma Vorlack gebruikt i.c.m. Sigma Contour Aqua PU Satin (in DL is Sigma verf een stuk goedkoper, vandaar de Duitse variant).

Wat is het verschil tussen een gewone grondverf en all-grund? Puur de hechting?
 

De Bob

  • #4
All-Grund is geschikt voor dals tussenlaag
 
Laatst bewerkt:

De Bob

  • #5
Edit:
TS,
Kon hierboven niets meer toevoegen/veranderen door tijdslimiet, vandaar:

All-Grund is geschikt als tussen/grond laag voor de meeste verfsoorten, en bevorderd een goede hechting.
 

Sebastianvl

  • #6
Misschien een idee om een grovere korrel schuurpapier te gebruiken.

Als je van syntetisch naar acryl gaat zal je de laag die er nu opzit dof moeten schuren..

En Gebruik een grondverf van een A merk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu