Bedrading inductie kookplaat

Robbie's

  • #1
We hebben een huis uit 2003 gekocht. Als je het huis binnen komt gelijk rechts de groepenkast en gelijk links achter de muur de keuken.

Mijn vraag : mag je de bedrading voor electra inductieplaat van meterkast onder de vloer in kruipruimte doortrekken naar de keuken of moet dat ingefreesd worden in de vloer van de gang naar de keuken?

261_1080.jpg
 

Bridgewood

  • #2
Dat mag wel onder de vloer door zolang de bedrading maar niet bloot ligt. Dus door een installatie buis/ pvc heen zonder onderbrekingen.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

roedy

  • #3
Xmvk/ymvk kabel gebruiken, kan met en zonder instalatie buis onder kruipruimte.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Robbie's

  • #4
Mag ik een bestaande inbouw doos in keuken gebruiken om daar bedrading voor twee groepen (kookplaat heeft twee groepen nodig) in door te trekken? Dat zou dan 2xBlauw, 2xAarde en 2xBruin zijn?. Of is dat niet aan te raden of mag het misschien niet eens?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Indien dat een speciaal daarvoor aangelegde (grotere) inbouwdoos en buis van grotere diameter is: ja dan mag dat.
Indien dat een normale inbouwdoos is en een standaard 16 mm buis kan en mag het niet.
Een perilex wcd past niet in een standaard doos en 5 VD draden 2,5 mm² draden krijg je niet door een 16 mm buis.
Een inbouwdoos voor perilex (90 mm) is net iets groter dan een voor 'normaal' inbouwmateriaal (82 mm).
De perilex inbouwdoos heeft ook spruiten die gheschikt zijn voor 19 mm buismateriaal, dat geschikt is voor 5 draden.

Je noemt 2 aarddraden. Waarvoor zou je dat willen gebruiken? Eén is echt genoeg hoor.

Weet je zeker dat je kookplaat of fornuis geschikt is voor een kookgroep?
Het komt hier nogal eens voor dat een dergelijk apparaat verkocht wordt als 'geschikt voor een kookgroep', maar er geen twee blauwe draden apart aangesloten kunnen worden Er zit dan geen schema bij voor de vrij unieke Nederlandse toepassing van een kookgroep op één fase.
 

Robbie's

  • #6
Bedankt Kees. Dan kan ik niet de bestaande doos gebruiken. Electra is niet mijn ding en ik ga het aansluiten uitbesteden. De Bora Pure met 7600 aansluitwaarde kan volgens de keukenboer op 2 x 16A groepen aangesloten worden. Zoals het is uitgelegd "je zult nooit de volledige capaciteit vd Bora gebruiken 2 groepen is voldoende". Heb ook nog een groep nodig voor de vaatwasser.

Als ik de Xmvk/ymvk kabels kookplaat en vaatwasser onder de kruipruime vloer door kan trekken dan kan de electricien alles aansluiten. Als ik over zou willen stappen op 3 fasen heb ik volgens mij een wachtijd van maanden.

Iemand een idee wat fie Holec HH does doet? Is dat de plek waar drie fasen aansluiting ingeregeld moet worden door Stedin?

Screenshot_20230327_112227_Drive.jpg
20230426_122055.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Robbie's schreef:
De Bora Pure met 7600 aansluitwaarde kan volgens de keukenboer op 2 x 16A groepen aangesloten worden.
Plaats eens een foto van de aansluitschema's, die op het apparaat staan (althans horen te staan).
Want 'keukenboeren' vertellen nogal eens dingen die elektrotechnisch niet correct zijn.
Dan zou een deskundige hier kunnen beoordelen of het werkelijk kan.

Die Holec kast lijkt mij de kast waarin de hoofdzekeringen zitten.
Of dat dan (voorbereid op ) 3 fase is, is aan de buitenkant niet te zien en als het goed is, is die kast verzegeld, kun je dus niet bij.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
De aansluitschema's in eerste de beste handleiding, die ik vond met zoeken naar "Bora pure gebruiksaanwijzing" stemmen me niet positief. Omdat ik geen copyright wil schenden, plaats ik die schema's niet hier, maar verwijs naar de gevonden handleiding (klik hier).
De aansluitschema's staan op blz. 38.

Er staat een aansluitschema voor 'tweefasig' bij, maar dat is niet hetzelfde als een kookgroep, 2 parallele groepen op 1 fase.
Het aansluitschema voor 1-fasig is in Nederland niet toepasbaar, want veel te hoge stroom door de leidingen!
(7600 Watt via 1 draad is ca. 33 Ampere, waar in NL 16 A toegestaan is).

Edit: Zoals ik het op dit moment zelf zie, is de enig mogelijke aansluiting van een inductieplaat met de aansluitschema's zoals in deze handleiding een aansluiting op driefase groepenkast. Kookgroep komt niet in aanmerking.
 
Laatst bewerkt:

@$T

  • #9
Je moet het 2e schema hebben 6.45 maar wel met 2 nullen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
En omdat er geen schema bij staat met aparte aansluiting van de twee 'nullen' is het onmogelijk te bepalen of dat dan kan!
Je kent de interne bedrading van het apparaat niet en dus weet je niet welke nul bij welke fase hoort.
 

Robbie's

  • #11
Bedankt voor de reacties. Poeh... Keukenboer geeft aan 2 groepen te reserveren afgemonteerd op Perilex aansluiting. Ik moet toch een electricien inschakelen en zal het met hem bespreken. Wat ik eerder heb begrepen is eerst de groepenkast voor laten bereiden en daarna Stedin 3 fasen aan laten leggen. Hoop alleen niet dat nu ook de gehele groepenkast vervangen moet worden want de kosten lopen aardig op (stucen, water en electra verleggen, extra groepen, etc). Electra moet (tegenwoordig?) ook allemaal inbouw zijn. Begrijp niet dat dat geen opbouw vlak tegen de grond mag zijn. Zucht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kijk eens of er op de kookplaat zelf een aansluit sticker zit. Met een beetje geluk is dat een aangepaste voor o.a. Nederland. (graag hier een foto plaatsen)
Dat er een brug tussen 4 en 5 getekend is geeft hoop dat het op een "gewone" 2x16 kookgroep kan en dan heb je Stedin helemaal niet nodig.
Het is trouwens redelijk eenvoudig te testen of ie op een kookgroep kan, maar dat is wel op het niveau: "als je het vragen moet dan niet zelf doen"

Eigenlijk zou je achter je keuken moeten kijken of er daar lege leidingen liggen. Bij een huis uit 2003 mag je dat wel verwachten. In de meterkast zou je dan ook een aantal lege moeten kunnen zien. Mogelijk bovenin achter een plafond plaatje voor de sier.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Loze leidingen voor de keuken komen vaker via de vloer naar boven...
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Jackd schreef:
Dat er een brug tussen 4 en 5 getekend is geeft hoop dat het op een "gewone" 2x16 kookgroep kan en dan heb je Stedin helemaal niet nodig.
Zolang de interne bedrading van het apparaat niet bekend is, valt er niets over te zeggen of deze kookplaat geschikt is voor een kookgroep.

Zie deze voorbeelden, eerder al aan de orde geweest op Klusidee (ik heb er enkele genomen, maar er bestaan nog véél meer van dit soort topics):
Van een Bora kookplaat:
Van een onbekend merk:

Wél mogelijk is een kookplaat met dit aansluitschema:
Aansluiting gebeurt dan volgens het derde schema, waar er duidelijk twee aansluitingen voor de N zijn (en aangegeven is welke N bij welke L hoort).
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Op een andere website staan foto's (zeer waarschijnlijk deze plaat) met een fysieke brug tussen 4 en 5, die er ook uit kan. Zo'n brug zit er niet als de bedrading intern gekoppeld is, want waarom een dubbele koppeling? (je weet dit alleen niet 100% zeker)
Omdat de gebruiksaanwijzing geen uitsluitsel geeft moet dit wel getest worden, maar dat kan gewoon zonder de boel los te schroeven.
Een technische tekening is vaak ook al voldoende. Bellen met de fabrikant kan helpen om een technische tekening te krijgen. Je kan ze meestal niet bellen met deze technische vraag, degene aan de telefoon heeft meestal de kennis niet om dit te beantwoorden en de technische dienst zit niet in Nederland anders had er wel een kookgroep tekening op de sticker gestaan.

@Walker Ik zat met m'n hoofd ergens anders, waar alles via het plafond gaat, ook de keuken. :-)
 

Robbie's

  • #16
De keuken wordt pas in augustus geleverd, een dag erna de installatie. De keukenfabrikant heeft aansluitschema (waar alles aangesloten moet worden) doorgestuurd. Aan mij de taak om er voor te zorgen dat alles straks gestuced wordt en dat alle aansluitingen aanwezig zijn voordat de keuken wordt geplaatst. Mijn bedoeling is om bijgesloten gewoon aan een erkend installateur te sturen. Hij moet dan maar bepalen wat er moet gebeuren. Eerlijk gezegd vind ik dat je als klant een beetje in het diepe wordt gegooid.

Belangrijkste voor mij op dit moment:
1. Kan een electricien adhv bijgesloten nu bepalen of ik inderdaad 2 x 16A nodig heb?
2. Ik moet een 19mm buis regelen tussen keuken en meterkast OF de grond in (erg onhandig, twee keer boren in betonnen vloer)
3. Is het echt tegenwoordig een must dat alle elektra aansluitingen voor cooker, vaatwasser, magnetron, koelkast inbouw moeten zijn? De Perilex mag wel opbouw zijn dus begrijp niet waarom het inbouw moet zijn. Ik ga hier ook contact ovrr opnemen met de keukenboer.

Bedankt voor het meedenken.

Screenshot_20230429_202643_Microsoft 365 (Office).jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
1) nee, adv deze informatie is dat niet te bepalen.
2) klopt
3) Wat betreft het inbouwen van alle wandcontactdozen: Volgens de NEN is het niet verplicht.

Maar de keukenboer zal ongetwijfeld slechte ervaringen hebben met opbouwsystemen waarbij de leidingen over de muur lopen, waardoor kastjes weer aangepast moeten worden. Die uren krijgt hij niet betaald...
 

Robbie's

  • #18
1. Tsja.. ik ben een leek en zal toch van de kennis vd electricien uit moeten gaan als ik hem het exacte type Bora doorgeef. Zal toch niet de eerste keer zijn dat een Bora wordt geinstalleerd. Moet alleen op tijd doorkrijgen of ik toch voor 3 fasen moet gaan maar krijg sterk de indruk dat dat niet nodig is maar dat de discussie meer gaat over de verschillende draden aansluiten.
2.Duidelijk, bedankt
3. Er kan helemaal geen zorg zijn over aanpassen kastjes. De opbouwdozen komen onder de kastjes die op de grond staan. In het midden tegen de muur op de grond. Dat kan ik veel sneller aanleggen.

Er zit ook nog de oude gas aansluiting. Die ga ik maar afdoppen.

Bedankt voor de hulp
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
1. We zijn hier nogal nauwkeurig, als het niet 100% veilig is, dan krijg je dat te horen.
De plaat kan zeker op 3 fase.
Over een kookgroep kunnen we je met deze informatie geen zekerheid geven, dus dan wordt het een NEE terwijl het misschien wel gewoon kan, maar dat zal iemand moeten uitzoeken.
3. De keukenboer maakt het weinig uit hoe het precies zit, maar als het snoer van een oven te kort is om onder de kasten uit te komen, dan is dat niet zijn probleem.
Ook moet een apparaat geplaats kunnen worden zonder dat de stekker erin zit. Dus eerst apparaat erin en dan de stekker, dus geen stopcontacten achter apparaten.
Het beste is natuurlijk de tekeningen aan te houden, want dan is het niet jouw probleem als er iets niet goed zit.
 

Robbie's

  • #20
De keukenboer heeft bevestigd dat het geen probleem is opbouw dozen op vloer tegen plint te monteren.

Nog een laatste vraag over bedrading Bora kookplaat. Er zijn 5 draden voor twee groepen nodig en eerder begreep ik dat er twee mogelijkheden zijn:

1) Xmvk/ymvk kabel gebruiken
2) 19mm buis voor 5 draden

Als ik onder de vloer ga heb ik dan 2 x xmvk/ymvk kabels nodig of bestaat er ook 1 xmvk/ymvk met 5 draden ? Gat boren van 1.5cm in vloer voldoende?

Mag ik 5 draden in 19mm buis flexibel onder de vloer in kruipruimte doortrekken of moet dat onder de vloer xmvk/ymvk zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu