Inductie 2 fase aansluiting - sanity check

mkr

  • #1
Ik moet onze defecte inductiekookplaat vervangen. De oude zat al op een perilex stekker op 2 groepen (groep 1 en 2 met zo'n beugeltje erover). Ik ga de nieuwe kookplaat plaatsen (betreft een Siemens ex651fxc1e) en moet nu het stroomsnoer aansluiten. Daar wil ik graag even een sanity check op, omdat dit wel nieuw voor mij is, en de electricien nogal zit volgepland.

Specs: https://media3.bsh-group.com/Documents/specsheet/nl-NL/EX651FXC1E.pdf
Aansluitwaarde: 7400W

Het snoer aansluiten in de kookplaat moet volgens mij zoals helemaal rechts staat weergegeven (aarde, N1, N2, L1, L2)?
IMG_0949.jpg


Dan heb ik vervolgens de 5 draden voor in de perilex stekker zoals ook weer rechts staat weergegeven.
IMG_0950.jpg


Bij het aansluiten van de draden in de perilex stekker moet ik ervoor zorgen dat L1+N1 contact maken met de ene groep en L2+N2 contact maken met de tweede groep? (dus even in de perilex wandcontactdoos meten als groep 1 aan staat en groep 2 aan staat om te achterhalen lijkt me).

Overigens, de vorige kookplaat had het zo in de stekker zitten. Maar ik wil dat liever niet 1 op 1 overnemen mocht het bij deze kookplaat net wat anders zijn.

IMG_0948.JPG
IMG_0948.JPG
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, klopt. Zowel in de kookplaat als in de stekker het rechter schema gebruiken.

In deze schema's staan geen kleuren, maar houd in het snoer aan:
N1 = Blauw
N2 = Grijs
L1 = Bruin
L2 = Zwart

Op basis van de oude stekker verwacht ik dat de contactdoos zo is aangesloten:
perilex-stopcontact-inbouw-creme-16a.jpg

Maar dit zou ik altijd even nameten.

Voor de volledigheid: De mantel van het snoer hoort onder de trekontlasting te worden vastgeschroefd, niet de ontmantelde aders.
 
  • Like
Waarderingen: mkr

mkr

  • #3
Ik heb nog even gekeken hoe de oude kookplaat zat aangesloten obv van de bekabeling zoals in de eerdere foto uit post 1. Nu zie ik dat beide zwarte kabels zoals die in de stekker zaten (N2/L2) contact maakten met 2 verschillende groepen. Zie hieronder het schema van het stopcontact en welke kleur draden van de oude stekker in welke ingang gingen. Dit lijkt mij toch niet de bedoeling? Moet N1/L1 niet op de ene groep en N2/L2 op de andere groep? (Was dat misschien de reden dat hij vaak storingen gaf als je 2 pitten boven elkaar aanzette??)

IMG_0956.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat bedoel je? Ik zou zeggen dat de zwarte draden L1 en L2 moeten zijn. Heb je de contactdoos nu al doorgemeten? Je weet dat je de contactdoos in de laatste reactie een kwartslag gedraaid tekent?
 

mkr

  • #5
Het klopt dat hij gedraaid is getekend, zo zit het gemonteerd in de keukenkast. Dus om geen onnodige fouten te maken heb ik hem hetzelfde getekend en de oude stekker ook op die manier bekeken.

Ik dacht dat blauw/bruin altijd N1/L1 waren, dus daarom de twee donkere/zwarte N2/L2, vandaar :)

ik moet even een multimeter scoren, heb het nu alleen kunnen doen met zo’n spanning schroevendraaier, waarbij dus rechtsboven (op de tekening) groep 2 is en rechts onderin groep 1.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
mkr schreef:
dus daarom de twee donkere/zwarte N2/L2
waarbij dus rechtsboven (op de tekening) groep 2 is en rechts onderin groep 1.
Dus je hebt met meten vastgesteld dat rechts onder (op de tekening) L1 is en rechts boven (op de tekening) L2, maar je denkt nog steeds dat één daarvan een nul (N2) is?
 

mkr

  • #7
Daar heb je een punt…! :oops:

Ik kan trouwens natuurlijk niet meten waar de N1 en N2 zit, of maakt dat ook niet uit? Of beter gezegd, moet ik ook nog iets controleren wat betreft N1 en N2?

Thanks voor de hulp so far, had nooit gedacht zo ver te komen ;) (electricien had een wachtlijst van 2 maanden…bij nood kan ik natuurlijk nog een andere zoeken, maar als het zelf lukt :-) )
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Bij automaten die in 2 delen kunnen afschakelen zou ik fase/nul wel per groep bij elkaar willen houden ja.

Daar heb je een tweepolige spanningsmeter voor nodig om ook de nul te kunnen meten. Of sluit een lamp aan op je Perilex stekker, als die gaat branden dan heb je een (ingeschakelde) fase en nul te pakken.

Ik verwacht nog steeds dat de contactdoos zo is aangesloten:


De fasecontacten heb je alvast kunnen bevestigen.

Als het volgens deze afbeelding is dan sluit je dus blauw linksboven aan, grijs rechtsboven, bruin linksonder en zwart rechtsonder (op deze tekening, niet op jouw schets). En in de kookplaat blauw op 5, grijs op 4, bruin op 2 en zwart op 3.
 
  • Like
Waarderingen: mkr

mkr

  • #9
Inderdaad helemaal correct. Even getest met een lampje, en de aansluiting komt overeen met jouw tekening. Heel veel dank!!!

Nog een laatste vraagje: is dit ook in orde (foto) qua hoe ze de meterkast hebben gedaan met de 2 groepen voor de kookplaat?

9415A7E2-B15D-44B2-B0FA-9A7BF8F1AE74.jpeg
 
Laatst bewerkt:

mkr

  • #10
Het is gisteravond gelukt, bedankt voor de hulp!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Mooi dat het gelukt is! :prima:

Ik had je laatste vraag even gemist, maar ja dit is hoe een kookgroep bij ABB eruit hoort te zien. Dat lijkt in orde dus. Mocht je een 3-fasen aansluiting hebben dan is deze oplossing met een kookgroep echter niet ideaal, aangezien al het vermogen van de kookplaat dan over één van de hoofdzekeringen gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu