Bedrading voor inbouwspots in plafond

Geritz81

  • #1
Wij zijn de zolder opnieuw aan het indelen en in het plafond komen inbouwspots (led)

Nu is er een begin gemaakt met de aansluitdraden maar ik twijfel of dit nu op de juiste manier gebeurt.
De draden 0,75 2 aderig worden los getrokken zonder buisjes…
Zie foto’s.
IMG_6658.jpeg
IMG_6655.jpeg


Is dit wel een juiste manier van installeren die ook veilig/handig is ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja hoor, gebeurt vaak zo. Als het 230V is dan wel de verbindingen in mini lasdoosjes maken. 0.75 is wat dun, ik had zelf minstens 1 gekozen. En 3 aderig gepakt omdat het niet veel duurder is.
 
  • Like
Waarderingen: Geritz81

Geritz81

  • #3
Ok, bedankt voor je reactie:prima:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het 230V is dan komt er 0,75 draad achter een 16A zekering te zitten.
Mag dat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat is ook zo als je een willekeurige plafondlamp ophangt die een snoer van 0,75 mm² heeft vanaf de centraaldoos (of andere aansluiting aan het plafond) naar de lamp zelf toe. Of zelfs een wandlamp met snoer dmv. een stekker. Of een TV met standaard snoer. Allemaal dunne snoeren achter een 16A zekering... Die zou je dan allemaal moeten voorzien van een snoer van minstens 1,5 mm² (als je het consequent wilt doorvoeren).

In al die gevallen zal er vrijwel nooit een overbelasting van de kabel ontstaan. Wel mogelijk is een sluiting, maar de stroom die dan loopt mept de zekering er echt wel uit!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Maar zo'n stukje aansluitsnoer zit niet in het plafond tussen houten latten en platen.
Hier gaat het om een deel van de vaste installatie. Die moet volgens mij dan gewoon aan de eisen voldoen. De schakeldraad in 1,5 en de rest zelfs in 2,5mm2.

Een flink stuk dun draad heeft een weerstand, geen idee waar de grens ligt, maar ergens komt er een punt waarbij er bij een volle sluiting minder dan 16A gaat lopen en de hele kabel doorbrandt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb geen exacte berekening gedaan, maar als ik zoek met "0,75 mm² weerstand per meter" kom ik direct als eerste zoekresultaat op een waarde van ca. 25 Ohm per km. Dat keer twee voor heen en terugaders, is 50 Ohm per km. Een snoer van 100 meter lengte zou dan 5 Ohm heen en terug zijn. Bij kortsluiting loopt daardoor dus 230/5=46A.

Maar ik denk toch dat de lengte eerder iets van 20 m zal zijn dan 100 m. Kom ik op ruim 200 A. Daar zal de zekering van 16 A vast wel van knallen...

En inderdaad, 1 mm² was in dit geval net iets degelijker geweest. Weerstand daarvan (naar boven afgerond) 20 Ohm per meter.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Geritz81

  • #8
Bedankt allemaal voor de input
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dit dus:

Jackd schreef:
Hier gaat het om een deel van de vaste installatie. Die moet volgens mij dan gewoon aan de eisen voldoen. De schakeldraad in 1,5 en de rest zelfs in 2,5mm2.

Maar als dit werk is dat door derden (electricien) wordt gedaan, kun je het toch ook gewoon diegene vragen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Lijkt me toch dat hier andere eisen voor gelden dan draden die naar inbouwdozen lopen? Daar kun je van alles op aansluiten. Deze bedrading komen alleen wat Led's aan, niemand knutselt hier een wcd aan waar vervolgens de stofzuiger op aangesloten wordt...

Als je zoals eerder aangegeven de verbindingen in minilasdoosjes maakt is alles dubbel geïsoleerd en netjes lijkt me.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu