BBQ bouwen tegen bakstenen muur

DaanK

  • #1
Hallo,

ik ben van plan dit jaar voor de zomer een permanente bbq te plaatsen.
Met stapelblokken stapel ik drie muurtjes op hoogte, daarover heen komt een hardstenen blad (ik denk nu aan 5cm dik).
Op het hardstenen blad wil ik rechts nog twee muurtjes opstapelen, hierin plaats ik dan een stalen aslade. De muurtjes op het hardstenen blad komen precies op te rusten op de muurtjes onder het hardstenen blad, zodat de druk op het blad zo min mogelijk is.

Het is vrij simpel van opzet, echter zit ik nu met enkele dingen:
1) Ik vraag de plaatselijke dealer nog even of de betonnen stapelblokken ook echt vuurvast zijn, niet dat straks de steensplinters ons om de oren vliegen.

2) De BBQ zal tegen een reeds bestaande bakstenen tuinmuur komen. Het vuurgedeelte dus ook en daardoor worden de bakstenen (die niet vuurvast zijn) bloot gesteld aan de hoge temperaturen. Hoe kan ik hier iets aan doen, bestaat er bijv. een coating o.i.d. dat de baksteen beschermt? Bij voorkeur had ik een oplossing waarbij ik zo min mogelijk ruimte verlies, aangezien ik het bouwwerk niet te diep wil maken

3) Hetzelfde geld eigenlijk voor de hardsteen, waar de aslade op komt te staan. Die zal ook te maken krijgen met relatief hoge temperaturen. Hoe kan ik deze daar het beste tegen beschermen?

4) De betonnen stapelblokken zijn behoorlijk zwaar, op de plek waar de bbq zal komen liggen nu 5cm dikke betonnen terrastegels in de specie. Wat is het beste, gewoon op deze tegels beginnen te stapelen of de tegels eruit nemen en de muurtjes van de bbq een eigen fundering geven. Ik schat nu dat het gewicht per tegel uit komt op rond de 250 kilo.

5) Ik verlijm de stapelblokken op de grond en ben ook van plan de stapelblokken op de bakstenen muur te verlijmen, maar is dat wel zo slim?
Want wat nu als de vloer ietwat verzakt ivm het gewicht trekt ie dan de muur niet mee?

Ik ben nog in oriënterende fase en evt. wat hier uit zou komen kan ik de plannen nog wijzigen.

Gr.

Daan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou het los houden van elkaar en een eigen fundering geven. Als de BBQ los staat, kan je hem een eigen achterwand geven. Lost een hoop problemen op.

Als de bestaande muur (tuinmuur of aanbouw?) een fundering heeft, steekt deze mogelijk uit. Dan is het wat lastig om de BBQ strak tegen de muur te krijgen. Ik zou dit even opgraven om zeker te weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu