Aan- en/of uitbouwen

Diatam

  • #1
Wij hebben een woning op het oog om te kopen. Vanwege de ligging aan het water. Echter vinden wij de woonkamer te klein. Het is voor ons gevoel te smal en te kort. Aan de voorkant zit een garage die reeds is verbouwd naar "bijkamer"
Wat mag er wettelijk gezien als zij-aanbouw ? Is bv een erker toegestaan of mag dit niet vanwege de erfgrens. En zijn er ideeen om een geheel te maken van de woonkamer en bijkamer bv. Er moet wel ergens nog iets van een bergingsfunctie komen. Alle ideeën zijn welkom.
Screenshot_20210118-162724_funda.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat er op een bepaald kavel maximaal mogelijk is vind je in het bestemmingsplan.
 
  • Like
Waarderingen: Thomas_2444

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een architect is hier prima voor opgeleid. En je zult ook een aannemer moeten vinden welke deze ingrijpende verbouwing uit kan voeren.
 

Thomas_2444

  • #4
Er zijn voor deze vraag twee soort regelgeving van belang:

1 - Landelijke regelgeving vergunningsvrij bouwen. (bijlage 2 BOR)
2 - Het bestemmingsplan, meestal onder hoofdstuk Bouwregels, beschikbaar via Ruimtelijkeplannen.nl

Let op: Meestal geldt de meest beperkende regel. Veel mensen maken de fout het bestemmingsplan te overtreden als iets landelijk wel mag, dit kan leiden tot handhaving. Spreken die twee regels elkaar tegen, laat dan een professional (geen architect!!) uitzoeken wat in jouw situatie van toepassing is.

De meeste bestemmingsplannen hebben bij vrijstaande of twee-onder-een-kap bepalingen richting de erfgrens met de buren, vaak een minimale afstand. Daar moet je je aan houden, of met een Omgevingsvergunning afwijken van die regel.

Ik ken het bestemmingsplan niet, dus wat nu volgt is puur voor de landelijke regels.

Voor de zijkant is belangrijk of de zijtuin deel uitmaakt van het achtererfgebied. Als naast die tuin een publiek toegankelijk stuk is (voetpad, gangetje, fietspad, weg) dan is het geen achtererfgebied en gelden strengere regels.
Als het wel achtererfgebied is, dan moet je 1 meter vanaf de voorgevel aanhouden als marge, daar achter gelden de regels voor vergunningsvrij bouwen pas.
Wil je dus de voorgevel doortrekken en het huis breder maken dan heb je altijd een Omgevingsvergunning nodig.

Wat is de voorgevellijn? Meestal niet de lijn van de garage, maar van het originele bouwvolume. In deze situatie dus meestal de buitenmuur van de keuken.

Wil je ramen in de zijkant binnen twee meter van de erfgrens maken? Dan moet de buurman toestemming geven voor je bouwplan. (burenrecht)

Bouwplan daardoor te klein geworden? Je kunt van dit alles afwijken, of vrijstelling verkrijgen, maar, dit vereist een Omgevingsvergunning (activiteiten bouwen + afwijken ruimtelijke regels) van de gemeente. Afwijken is een gift, geen afdwingbaar recht. De gemeente kan weigeren.

Let op: De gemeente is geen adviseur. Ze vertellen je meestal niet waarvoor ze willen afwijken. Een aanvraag is óf goedgekeurd, óf afgekeurd. Alle input die je meer krijgt van ze, bijvoorbeeld over aanpassingen is een gift, geen recht. Er wordt vaak wel iets toegelicht, maar ik zie veel mensen vastlopen omdat ze verwachten dat de gemeente hen vertelt wat aangepast moet worden om een vergunning te krijgen.

Daarom moet jíj onderbouwen waarom jij buiten de regels om iets zou mogen bouwen. Dit heet een Ruimtelijke Onderbouwing.

Veel architecten doen een halve poging een dergelijke onderbouwing te maken, sommige kunnen dat ook een beetje, maar de meeste dienen alleen een tekeningetje in. Dit leidt vaak tot een hoop frustratie en extra kosten.
Als jij denkt/weet dat je regels van het bestemmingsplan moet 'overtreden' voor je bouwplan, vraag dan van tevoren een ruimtelijk adviseur (geograaf, planoloog, omgevingsrecht) om een onderbouwing op te stellen voor je plan.

Let er dan op dat de grote bedrijven die zich ruimtelijk profileren,
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dit is een klusforum, nieuwbouwprojecten worden hier niet behandeld, gelijk maar even wat verboden reclame verwijderd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu