Schuur/berging verbouwen en uitbreiden

Timmervrouw

 • #1
Hallo,

Wij willen graag een schuurtje/berging in onze achtertuin verbouwen/uitbreiden, maar ik ben op zoek naar meer informatie hoe je dit het beste kan aanpakken. Het schuurtje waar het om gaat is feitelijk een eenvoudige berging van houten wandjes en het vormt een geheel met de berging van de buren. De achtertuin is al niet zo groot en nu is het schuurtje geplaatst op 50cm van de erfgrens. Op die erfgrens staat een bakstenen muur van 2.70m hoog en het schuurtje zelf is 2,57m hoog. Tussen schuur en muur is er dus een kleine ruimte over van ongeveer 50cm waar je niet zoveel mee kan. Dat is erg onhandig dus leek het praktisch om die 50cm bij de schuur te trekken zodat we een grotere schuur hebben. De tuinmuur zouden we dan als buitenmuur van de schuur kunnen gebruiken. Het uitbreiden van het schuurtje biedt dan ook de mogelijkheid om de wandjes te isoleren zodat je er dingen vorstvrij kan opbergen. Nu is de vraag: hoe pakken we dit aan? Ik ben wel redelijk handig maar hier weet ik niet genoeg van af. Waar moet je rekening mee houden qua constructie, waterafvoer etc. 1 houten wand zou er dan helemaal uit moeten, maar hoe los je dat op met de rest van de constructie om te voorkomen dat tijdens de verbouwing alles in elkaar zakt. We hebben de buren benaderd of zij dit ook zien zitten om de schuur uit te breiden maar voor hen was het niet nodig en het lijkt wel mogelijk om dit te doen zonder de buren er verder bij te betrekken.

Welke materialen kunnen we het beste gebruiken? Welke volgorde zouden we moeten aanhouden, als in, wat voor soort bouwplan? Is het iets wat je zelf zou kunnen doen of kan je het beste een bedrijf inschakelen? Zie foto's van tuin en schuur voor een duidelijker beeld. Alvast dank voor het meedenken.

62koKxqkSVaklXJMuZbVpQ.jpg fullsizeoutput_17a4.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Hoe is eea gefundeerd? Wil je alleen die halve meter er bij trekken?
   

  Timmervrouw

  • #3
  Er ligt een betonnen plaat onder, vermoedelijk prefab en ik denk verder ook niet in de grond verankerd of zo. Ja alleen die halve meter erbij. Feitelijk dus de ruimte tussen schuur en muur opvullen zeg maar. De voorkant waar de deur zit moet dan ook een stukje verlengd worden.
   
  • Like
  Waarderingen: ABCDE

  Willem52

  • #4
  Ik zou de balklaag van het dak doortrekken en met balkankers naar de muur opleggen. De poer komt dan in de schuur. De muur is enkelsteens dus kans op doorslag. Daarom latten er vertikaal op en bijvoorbeeld plaatmateriaal aanbrengen. De balken in dezelfde schuinte leggen als de bestaande. Dan is de afvoer geregeld.
   
  • Like
  Waarderingen: Timmervrouw

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Het wordt een vrij ingrijpende operatie als je dit goed wilt aanpakken. Komt er in feite op neer dat je jouw deel van de berging opnieuw moet opbouwen. Het is de vraag of de kosten daarvan opwegen tegen de extra ruimte.
   

  Timmervrouw

  • #6
  @Willem dankjewel, hier kan ik iets mee! Ik had er nog wel een paar vragen over. Jij zegt 'latten er verticaal op en dan bv plaatmateriaal aanbrengen.' Als ik dit goed begrijp moet je dan simpele houten planken verticaal tegen de tuinmuur bevestigen en daaroverheen platen aanbrengen. Moeten dat dan ook geimpregneerde planken zijn? Ivm de doorslag van vocht was mijn redenering dat de planken dan kunnen gaan rotten en dat levert natuurlijk op termijn ook weer problemen op.

  Even voor de zekerheid: het plaatmateriaal, bedoel je daarmee dan ook platen van isolatiemateriaal?

  En over het doortrekken van de balken: aan de binnenkant van het schuurtje lijkt het erop dat het 'plafond' als je dat zo kunt noemen, los is/los hangt van de rest van het dak. Het ziet er eerlijk gezegd een beetje gek uit, zie foto's. Kun je de balken dan ook nog gewoon doortrekken tot aan de muur? Of moet je dan iets anders verzinnen?

  QJyqFNJiQdqUTFQiuY1ELQ.jpg KoSBl3t6R6+Br7CW8I28rA.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu