Overkapping bouwen - diepte gevel - dunnere balken

wrwp

  • #1
Hi,

Ik ga binnenkort starten met zelf een overkapping te bouwen alleen hierbij heb ik enkele vraagjes.

Foto: in bijalge

Situatie:
- Afmeting: 371cm breed x 573 diep
- Korte zijde tegen huis lange zijde langs keukenmuur en schutting buren af.
- 1 balk aan het huis (20x10x371cm)
- 4 palen op poeren (20x20cm)
- 2 liggers 20x20 van tussen de palen in de breedte.
- 6 balken van 20x7*600 over de lengte(moeten nog opmaat komen)

Vragen:
- De balk van 20cm hoog en 10cm diep wil ik met chemisch anker en draadeind bevestigen in de gevel. Hoe diep in de gevel zouden jullie dit doen of zouden jullie dit met een andere methode vastzetten?
- De pilaren worden 20x20xhoogte. Die ligger tussen de palen in zouden ook 20x20xbijna400cm worden alleen deze zijn nogal zware jongens (ja iets te entousiast geweest met bestellen) Hiervoor wil ik misschien een makkelijkere alternatief voor maken door dunneren balken te halen om dit makkelijk in de lucht te krijgen. Iemand hier een oplossing voor?
Ik zelf dacht eraan om een 15/15 balk erin te leggen en met balkdragers deze hieraan te bevestigen of een 20x10 balk tussen de pilaren te liggen in de waarbij hij 20 hoog is en daarop de balken met dragers te bestigeren. Iemand een tip hiervoor misschien?
Of is er een andere manier waar ik niet aan denk misschien?

WhatsApp Image 2023-06-15 at 21.08.36.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou geen chemische ankers gebruiken, maar zware schroef-slagpluggen.
Werkt een stuk makkelijker en degene die het ooit gaat verwijderen zal je dankbaar zijn. De belasting kan het allebei met gemak hebben.

Als het moet is een 100kg balk in je eentje omhoog te krijgen. Je moet het dan wel ergens op kunnen leggen zodat je maar een deel van het gewicht hoeft te tillen.
Veiliger is een paar man of het huren van een materiaal lift, die heb je vanaf 50 tot 100,- voor een dag. Als je de balken al hebt dan is dat niet duur.

Krijg je nou liggers over de breedte met daarop liggers over de lengte?
is dat niet een beetje dubbel op?
Het geheel wordt dan nogal hoog, of de vrije hoogte laag.
 
  • Like
Waarderingen: wrwp

wrwp

  • #3
He JackD, bedankt voor je reactie.

hoe diep zou je de slagpluggen in de muur doen?
Het plan was om 2 liggers over de pilaren te doen in de breedte en 6 liggers in de lengte daaroverheen. Dat leek mij qua constructie sterk genoeg voor het dak.
Alleen hoe ik dit ga bevestigen weet ik nog niet zeker.

Misschien raar maar zou iemand het aanraden om het in 2x te doen door de balken in de lengte door midden te zagen en aan de zijkanten van de dwarse liggers te bevestigen?
 

stefan9

  • #4
Mooi project :-) Je hebt de maten inderdaad wel aan de ruime kant gekozen.
Als je de liggers over de dwarsbalken heen legt is je balkenlaag al 40 cm, dat is wel heel fors lijkt mij. Ik denk dat je dan ook boven het dak van de aanbouw uitkomt. (Ik neem aan dat die deur naar buiten open gaat?)
Die liggers kunnen prima tussen de dwarsbalken, het is immers maar een overkapping en geen verdiepingsvloer.
Wat komt er op het dak te liggen? Komt er iets op dat licht doorlaat? (Anders wordt het wel een heel donker geheel denk ik)
Hoe ga je het water afvoeren? Als je hem strak tegen de uitbouw aanzet, wat ga je dan doen met de regenpijp?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kijk ook eerst even bij de gemeente, want over het algemeen mogen bijgebouwen en overkappingen samen niet meer dan 50% van het tuinoppervlak beslaan (zonder vergunning of meldingsplicht).

Ook het dak is een aandachtspunt: zoals stefan9 aan aanhaalde wordt de achterkant van je woning een beetje een grot als dat geen licht doorlaat.
 

wrwp

  • #6
Hallo Stefan9 en Impie,

qua vergunning hebben jullie gelijk. Alleen de tuin loopt aan de zijkant waar een garage etc zit nog door dus dit is nvt.

Qua licht, hier heb ik over nagedacht, tuin ligt op het oosten waardoor licht in de woning vooral door de vooruit komt. Indien het echt te donker gaat worden laat ik er wel een lichtstraat of koepel inzetten alleen ok ga het eerst zonder proberen om de kosten te drukken. Vandaar dat het doorzagen van de liggers een idee was zodat ik daarna eventueel zelf dit makkelijk zou kunnen maken.

Voor het dak nu heb ik douglas dakbeschot liggen ivm dat ik dat mooi vind vanaf de onderkant gezien. Bedoel is om daarbovenop isolaten, osb en epdm afwerking te plaatsen.
Hierdoor kan ik de constructie rechtmaken en het dak aflopend naar de pijp langs de aanbouw en daarop aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu