Schuur bouwen in de achtertuin

Markv93

  • #1
Beste Forum leden,

Ik ben Mark en heb al een aantal klus gerelateerde vragen gesteld. Ik ben iemand die naast mijn civiele techniek werkzaamheden bij klust en wil daar in de toekomst ook 1 dag in de week inkomsten mee genereren (naast mijn huidige baan). Maar pas als de woning en tuin af zijn. Ik ben al een jaar bezig in mijn kluswoning en binnen nadert het afronding. Voordat ik de civiele techniek in ben gegaan heb ik een opleiding tot meubelmaker doorlopen in amsterdam, ik ben dus zeer handig met hout en meubelplaten. De volgende zaken heb ik zelf gedaan in mijn aangekochte woning:
- Badkamer en wc (Vloer maken, leidingen, tegelen en badmeubels maken)
- Keuken ontworpen en geplaatst
- Vliering op de zolder gesloopt, dak geïsoleerd en met gipsplaten afgewerkt
- Lekkages aan dakkapel en uitbouw verholpen (dakbedekking uitbesteed)
- Vloerconstructie vernieuwd, vloerverwarming gefreesd en pvc visgraad vloer gelegd
Daarnaast in 2021 3 keukens geplaatst bij vrienden.

Bovenstaand geeft een beetje mijn klus ervaring weer en als volgend groot project staat de schuur in de tuin op de planning.Ik heb een tweetal foto's van de huidige situatie bijgesloten. De witte stenen schuur is van mij en is ongeveer 3 x 3 meter. Het dak daarvan is ook echt aan vervanging toe. Ik weet dat alle schuren in deze wijk op palen staan maar dat deze het kalenderen is overgeslagen. Daarnaast staat de schuur momenteel niet op een betonnen plaat (er liggen 30 x 30 tegels in).

Ik wil een ruimte creëren met de schuur waarbij ik aan mijn motor kan sleutelen en waar ik (kleine)meubels kan maken als hobby. Tevens dient het als opslag voor fietsen, motor en gereedschap. Het idee is om de schuur 80 cm te verhogen (tot onder de maximale hoogte maat van 3 meter) en hem over de volle breedte te gaan trekken. De buurman heeft de schuur ook verbreed zoals jullie kunnen zien. Daarnaast wil ik een open kapschuur van hout er tegen aan bouwen om een tafel onder te zetten en om mijn bbq kwijt te kunnen. Al met al dus een flink bouwwerk schuur wordt dan iets van 5,5 x 3 meter en de kapschuur/overkapping nog eens 5,5x2,5
Graag win ik jullie advies in over de te gebruiken materialen, fundering en ontwerp

Ik heb nog dubbele openslaande deuren staan die ik in de schuur wil verwerken aan de tuinkant. Aan de poortkant wil ik een elektrische roldeur met afstandsbediening (zodat ik er in kan rijden met de motor)

- Zal ik de huidige schuur laten staan (dus opbouwen en uitbreiden) of helemaal slopen?
- Wat adviseren jullie als fundering? Mijn voorkeur gaat uit naar een betonnen plaat, kan dit nog als de schuur blijft staan?
- Wordt de hele schuur van stenen (erg zwaar en duur) of ga ik aanbouwen en opbouwen met houtconstructie

Het plan is om zo veel mogelijk werkzaamheden zelf te doen om kosten te besparen. Echter de metselwerkzaamheden en het dakleer laat ik over aan een professional (misschien met mijn hulp om kosten te drukken). Daarnaast heb ik een geen groot budget en druk ik graag de kosten. Houtskeletbouw durf ik aan om zelf te doen en dat scheelt denk ik aanzienlijk in de bouwkosten.

Laat maar weten of er nog vragen zijn, ik zal ook binnenkort een tekening maken van de schuur hoe ik hem in gedachten heb.

WhatsApp Image 2022-01-04 at 16.11.56.jpeg WhatsApp Image 2022-01-04 at 16.11.57.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de bestaande schuur op palen staat, is het zeer verstandig de nieuwe schuur ook op palen te zetten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
zelf doen scheelt aanzienlijke maar anders is hsb of metselwerk om het even qua kosten.
als er palen nodig zijn moeten deze ook onder een houten schuur met een betonvloer.
 

Markv93

  • #4
Beste Ijkenhout & Boertje,

Bedankt voor jullie reacties. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een gemetselde schuur i.v.m duurzaamheid. Een paalfundering is dus aan te raden bij zowel een houten opbouw als een stenen opbouw.

Wat voor palen moeten dit zijn en hebben jullie enig idee wat dit gaat kosten? Een heimachine past natuurlijk nooit meer in de tuin, dus het zal wel iets van schroeven worden. Ik verwacht dat te moeten uitbesteden, of zijn er mogelijkheden om dit zelf te doen?

Zouden jullie daarnaast er ook voor kiezen (als je toch beton gaat storten en een plaat gaat maken) dit ook meteen onder de open kapschuur te doen? Zodat je daar evt tegels op kan lijmen i.p.v. zand en tegelen? Dus een plaat van 5,5 x 5,5 met op 3 meter een extra funderingsbalk waar de muur van de stenen schuur op komt te staan?

Een goede metselaar kan ik wel aan komen, en daarbij kan ik natuurlijk ook gewoon helpen (zorgen voor aanvoer stenen en mengen specie). Dak constructie kan ik ook zelf maken (balken en underlayment) dakleer heb ik ook weer een kennis voor.

Helaas ben ik nog niet toe gekomen aan het tekenen van de schuur, het geheel zit nog in mijn hoofd.....

Groet,
Mark
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan bij de gemeente opvragen wat voor palen (incl. lengte) onder de huidige schuur zitten. Met een stalen buispaal kan dit prima. Er zijn heimachines die door een voordeur passen, dus die rijden zo naar achteren. Dat soort heibedrijven heien vaak door tot een bepaalde drukkracht (kalendering).

Onder een open schuur zou ik geen betonvloer maken. Het regenwater kan het beste door de tegels de grond in trekken.
 

huisverbouwer

  • #6
Leuk om dit topic even mee te lezen, toevallig ben ik zelf net plannen aan het maken voor bijna dezelfde klus. Ik heb ook een kleine schuur die ik wil doortrekken tot de gehele breedte van de tuin. Ik kan mijn plannen hier ook wel eens delen als je interesse hebt.

Heb je ook nagedacht over het isoleren van de schuur? In mijn geval wil ik de schuur geheel isoleren. Met name zodat de buren minder geluidsoverlast hebben vanuit mijn schuur en zodat in de winter de schuur iets beter geschikt is voor het opslaan van materialen.
 

Markv93

  • #7
Beste Huisverbouwer,
Leuk om je ideeën te volgen. Deze mag je in een PB naar me toe sturen!

Isoleren vind ik onzin in een schuur, zeker als ook de schuur niet verwarmd wordt. Op den duur zakt de temperatuur toch wel naar de buitentemperatuur. Ik zou alleen voordelen zien qua geluidsisolatie als je savonds laat nog staat te zagen of met perslucht werkt.
gr
Mark
 

Markv93

  • #8
@IJkenhout , met een open schuur bedoel ik eigenlijk een kapschuur. Dus wel een dak er boven, maar aan de voorzijde geheel open. Je hebt dan alleen last van water als het inregent door de wind.
Ja, ik moet nog steeds die tekening maken.......
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu