Badkamerradiator blijft nog steeds borrelen.

Jacco06

  • #1
Hallo,

Begin dit jaar heb ik een item gestart over mijn borrelende badkamerradiator.

radiator badkamer blijft borrelen!

Destijds leek het probleem verholpen te zijn, echter dit was van korte duur. Nu irriteert het me zo mateloos dat ik het voor eens en altijd wil verhelpen.

Welnu, mijn badkamerradiator borrelt constant zodra mijn cv verwarmt. De opstelling is als volgt:



Ik heb hele systeem reeds ontlucht, maar dit mocht niet baten. Ook als ik alle radiatoren dichtdraai, m.u.v. de badkamerradiator, en de cv vol over de badkamerradiator stook, dan is het borrelen tijdelijk opgelost, maar komt het na circa 2 dagen weer terug.

Op de vorige afbeelding is te zien dat het aanvoerpunt rechtsboven zit en het afvoerpunt linksonder. Op de installatietekening van de radiator staat echter dat de aan/afvoerpunten alleen aan de onderkant of linksboven aangesloten kunnen worden. Rechtsboven zou dus ogenschijnlijk niet kunnen?? Zie hieronder: Kan dit het probleem van het borrelen misschien veroorzaken?

 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Het borrelen betekent toch echt dat er nog steeds (of alweer) lucht in de radiator zit.

Als u voor de radiator staat, dan is het de bedoeling dat de linkerkant (waar de ontluchter zit) hoger hangt dan de rechterkant (waar de kraan zit).

Warme lucht stijgt op namelijk.

Wanneer een radiator borrelt, is het in 99% van de gevallen zo dat de radiator kraan hoger hangt dan de ontluchtings nippel.

Hangt de radiator dus niet "scheef" met de ontluchter op het hoogste punt, dan zal het geborrel altijd blijven terug komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Om het water een in de radiator een bepaalde richting te laten stromen zijn er buizen of schotten geplaatst.

Maar kan je deze radiator niet zo ophangen dat de aanvoer- en retour allebij op de bovenop zijn aangesloten.
 

Jacco06

  • #4
De radiatorkraan hangt inderdaad hoger dan het ontluchtingspunt. Zie hieronder:



Bij een bovenaansluiting kan het volgens mij ook niet anders dan dat het ontluchtingsventiel op de radiator lager is dan het kraantje. Stel dat ik de aanvoer naar links verplaats, zoals op de installatietekening, dan is dit nog steeds zo.

Het is op zich mogelijk om aan- en afvoer beide aan de bovenkant te plaatsen. Waarschijnlijk moet er dan op de afvoerleiding een ontluchtingsventiel worden aangebracht? Klopt dit? Probleem is dan nog steeds wel dat de installatietekening de ingang rechtsboven niet beschouwd als aan- of afvoerpunt.... Hoe zit het dan met de schotten die de stroomrichting dienen af te dwingen?
 

Jordi

  • #5
Ik heb een soortgelijke radiator.
Ik heb aanvoer en retour beide aan de onderkant aan gesloten
(aanvoer links retour rechts)
en een ontluchtings ventiel boven op nooit problemen gehad met lucht
misschien kun je het zo oplossen :wink:
Succes!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee hoor volgens mij zit er tegenwoordig op alle ketels een automatische ontluchting. Zo niet dan maak je er zelf een op het hoogste punt van de buizen. Kan je maken in automatisch of met het bekende sleuteltje.
Als beide buizen bovenop zijn aangesloten hoef je de radiator niet meer te ontluchten.
Die schotten kan je niet zien, je kan wel voelen hoe het warme water gaat stromen in de radiator.
 

Jacco06

  • #7
Er zijn dus twee opties: aan- en afvoer beide boven, of aan- en afvoer beide beneden. Mijn ketel heeft inderdaad een automatische ontluchter, dus dat zal goed gaan. Maar ik blijf er mee zitten dat de installatietekening van mijn radiator aangeeft dat ingang rechtsboven niet als aanvoer of retour wordt gekenmerkt. Kan iemand dat verklaren?

Verder, als ik zowel aanvoer als retour aan de benedenkant aansluit, hoe haal ik dan het water van deze radiator, zonder het hele systeem leeg te laten lopen? (Indien het borrelen daarmee niet verholpen is.)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
De radiatorkraan hangt inderdaad hoger dan het ontluchtingspunt.
Ik bedoel het anders.............

Kijkt u eens naar de horizontale lijn van de bovenzijde van de radiator. (dus niet kijken naar de ontluchter en de kraan zelf).

De radiator moet aan de linkerzijde (waar dus de onluchter zit) iets hoger hangen ( zeg maar uit het lood) dan de kant waar de radiator kraan zit.

Op uw foto te zien hangt de radiator waterpas ( en dat moet dus niet) De aanvoer leiding naar de rad kraan toe loopt op uw foto "wel"uit het lood ten opzichte van de voeg in de muur. Dus hangt u de radiator iets scheef, dan kan deze gewoon ontlucht worden via de ontluchtings nippel.

gr
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je beide buizen boven zijn aangesloten dan krijg je toch een dop aan de onderzijde en daar kan je van alles op aansluiten of indraaien.
Hoe scheef is scheef. Kan fraai zijn als langs de voeg van de tegels. :wink:
 

Jacco06

  • #10
Ik heb de waterpas er even langs gelegd en het blijkt dat de radiator al iets uit het lood staat. De kant van het ontluchtingsventiel is iets hoger. Dus de theorie Screech gaat helaas niet op.

Verder begrijp ik dat als de aanvoer en afvoer aan bovenzijde worden aangebracht ik aan de onderzijde twee tappunten vrij heb. Echter aan de bovenzijde heb ik volgens de installatietekening maar 1 aansluitpunt (namelijk linksboven). Als ik dus zowel aan- en afvoer aan de onderzijde aanbreng, hoe tap ik de radiator dan af?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Sorry :oops: ik heb het helemaal fout. Je kan deze radiator niet omdraaien. Kan dus maar op een (1) manier tegen de muur worden gehangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Volgens mij kan die radiator gewoon allebei boven aangesloten worden, de ontluchtingsnippel moet er dan uit.
Bij de retour een stijgbuis in de radiator plaatsen, soms zit er boven in de stijgbuis een klein gaatje, zo niet dan daar een gaatje van 1,5 mm in boren zodat de lucht via de retour kan ontsnappen.
Een ontluchting hebt u dan niet nodig omdat de lucht verdwijnt via de retour.
 

Jacco06

  • #13
Oke, vrij helder allemaal. Bruikbare tips, hoewel de één een volledige onderaansluiting verkiest en de ander een bovenaansluiting. Conclusie, er is dus geen ideale opstelling, alleen doeltreffende opstellingen en daar gaat het immers ook om.

Mijn doelstelling is echter om met een minimale ingreep het gewenste resultaat te bereiken. Waar ik heel benieuwd naar was, en waar ik helaas nog geen antwoord op heb gekregen, is of het ook zou helpen als ik alleen de aanvoer naar linksboven verplaats. Bij de huidige opstelling voldoe ik niet aan de installatietekening en dan wel. Is het mogelijk dat dat mijn probleem oplost of zijn de ervaringen dat dat niets uitmaakt en de installatiehandleiding dus eigenlijk voor nop erbij zit...??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
U zult of de retour boven moeten aansluiten of de aanvoer naar beneden brengen.
Als de aanvoer beneden komt moet er een stijgbuis in de aanvoer geplaatst worden, simpeler kan het volgens mij niet.

Het lijkt mij veruit het handigste en mooiste de retour bovenaan aan te sluiten en een stijgbuis in de retour (in de radiator) te plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu