Aansluiten badkamerradiator

Joostbon

  • #1
Veel klussen pak ik thuis aan, maar als het gaat tot loodgieterswerk ben ik beperkt tot een buitenkraan aanleggen (en dus weinig ervaring) en ben dus benieuwd welke mogelijkheden ik heb;

Ik heb een badkamerradiator / handdoekradiator en die is na 20 jaar aan alle kanten aan het roesten / afbladderen en lekt ook iets. De rest van de badkamer is nog wel goed, we verwachten wel dat we tussen de 5 en 10 jaar deze gaan aanpakken maar deze radiator kan echt niet meer.

Ik heb via een collega een 1 jaar oude radiator over genomen voor weinig. Ook een bovenaansluiting helemaal prima maar het probleem is hoe ik deze kan aansluiten

het probleem is namelijk dat de nieuwe radiator de buizen 15mm dichter bij elkaar zitten. Ik zou dus 1 buis 15 mm moeten laten verspringen (of beide buizen 7 cm)

Ik heb geen ervaring met een buizentang , maar volgens mij heb ik ook simpelweg te weinig ruimte om dit te doen lijkt mij, de pijpjes steken ongeveer 15 cm uit het plafond. Een andere optie is een RVS slangetje met 15mm knelkoppelingen die gemaakt is voor wat hogere temperaturen gebruiken, maar die zijn vaak al vrij lang en ziet er bovendien niet uit (even een overweging hoe erg ik dat vind voor de jaren dat deze er nog zit en bovendien redelijk uit zicht)

nog andere opties voor een doe-het-zelver? Is er een bepaalde (knel) koppeling te koop waarbij ik zoiets makkelijk kan overbruggen? Zou zoiets met 2x45 graden op te lossen zijn? Of een stuk gereedschap waar deze situatie mee kan buigen?

IMG_20210810_201753.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ligt de leiding in de vloer, of gaan ze door de vloer heen en kan je erbij aan de bovenkant?
 

Joostbon

  • #3
Ik kan er aan de bovenkant wel bij maar daar buigen ze (gebogen) af, dus kan er weinig mee

Het is een dikke betonnen vloer, dus even een gaatje vlak naast maken is lastig en de vraag of ik dat wel wil
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Foto van het leidingwerk boven de vloer?
 

Joostbon

  • #5
Ik zie nu pas dat het ook gewoon knel is.

IMG_20210810_212456.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Een buis losmaken boven de vloer, naar beneden trekken, verzetje van 15 mm erin buigen in het gedeelte onder de vloer, buis weer aansluiten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Heeft de "nieuwe" radiator ook een stijgbuis in de retour?
Let daar wel goed op want als die er niet in zit dan wordt alleen de bovenkant straks warm...
 

Joostbon

  • #9
Gelukt! :prima: Boven op zolder de oude knelkoppelingen los gehaald. Nieuwe ringetjes er in een een buisje bij toolstation gehaald. totale kosten 4.15 euro. Radiator paar tientjes. Om de oude ophangpunten te gebruiken kwam de gehele radiator wat lager te hangen. Ik ben lui geweest en 1 pijpje licht gebogen. Gewoon met beleid op een deurdrempel een licht knikje er in gebogen met de hand/voet. De andere heb ik gewoon recht gelaten. Prima oplossing voor de komende paar 5-8 jaar totdat we een nieuwe badkamer willen. Of we moeten een leuke geldprijs winnen, dan eerder :wink:

IMG_20210821_124905.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu