ATAG code 6

Lukke

  • #1
Beste klussers, helaas weer een probleem met onze Blauwe Engel waar ik niet uitkom. Een tijdje terug heb ik de 3wegklep + motor vervangen, omdat de vorige steeds in de WW-modus bleef hangen. Nu schakelt hij weer keurig tussen WW en CV. Maar: in de CV-stand (code 3) begint de ketel wel te verwarmen maar heel langzaam, en na een tijdje, als de temperatuur ong. 65 graden is, springt-ie op 6. Vier van de vijf radiatoren zijn dan nog niet warm, en de thermostaat blijft dan ook vragen. Als de temperatuur weer wat gezakt is gaat de ketel weer even terug naar code 3, en vervolgens herhaalt zich dit.
Ik heb de maximale aanvoerwatertemperatuur verhoogd, maar dat had niet het verhoopte effect. De druk is in orde en de pomp loopt, wat kan het zijn? Iemand een idee?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Waterzeidig inregelen, de ketel krijgt van 1 of enkele radiatoren warm/heet retourwater terug en detecteerd dit met als gevolg dat de ketel denkt dat de installatie bijna of op temperatuur is en gaat dan in de nadraai fase
 

Lukke

  • #3
iets dergelijks zat ik wel aan te denken, maar wat bedoel je met 'waterzeidig inregelen'?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zoek op het forum even op "waterzijdig inregelen".
Hier is al veel over geschreven.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Toestel heeft altijd goed gewerkt neem ik aan? alle radiatoren overal warm? Dus moet het nu ook gewoon warm kunnen worden er is niets aan veranderd, waterzijdig inregelen is niet de oorzaak van het probleem maar ik krijg sterk de indruk dat hier steeds vaker naar verwezen word.
Wat voor type blauwe engel heb je hangen?
Probleem bij de atag is dat de toerenregeling van de pomp nog wel eens wil happeren.

Begrijp me niet fout he waterzijdig inregelen ga je wel zuiniger van stoken maar als de pomp defect is heb waterzijdig inregelen ook geen nut
 

Lukke

  • #6
Het gaat om een Blauwe Engel II S-HR 24. Een oud beestje inderdaad, maar ja hij hangt er nu eenmaal. Maar hij heeft het niet altijd goed gedaan. Deze hebben we overgenomen (nadat we zo'n jaar of 10 op precies zo'n ketel hadden gestookt) en vorig jaar ingehangen. Daarbij hadden we het probleem dat hij niet wou opstarten (Bl85) omdat we de boiler niet ontlucht kregen. Dat uiteindelijk opgelost, na een tip van een installateur, door de motor van de driewegklep bij het opstarten op de halve stand te zetten. Dat werkte en alles deed 't als een tierelier. Een beetje te goed eigenlijk, want bij een warmwatervraag werd ook al het water in de c.v. opgewarmd. Daar viel wel een tijdje mee te leven (ik was er wel ff klaar mee), door de radiatoren alleen aan te zetten waar en wanneer dat nodig was.
Van de zomer heb ik er dan toch maar een nieuwe motor en klep ingezet, en geconstateerd dat die het deden. Heel veel kou hebben we sindsdien nog niet gehad, dus pas kort geleden is het probleem duidelijk geworden waar mijn vraag over gaat. Nu komt eigenlijk alleen de (kleine) badkamerradiator goed op temperatuur. Tussendoor heb ik de max. aanvoerwatertemp. nog op 65 graden gehad (PARA step 1), omdat ik dacht dat het water in de boiler dan ook minder heet zou worden. Dat was niet het geval, dus alles weer teruggezet naar fabrieksinstellingen, d.w.z. PARA step 1 op 85.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Als de be 2 een code 6 geeft is de pomp niet defect deze wordt bij dit toestel elke x bij warmtevraag gecontroleerd dmv even de pomp aan te sturen, de druksensor wil dan minimaal 0,2 bar drukverhoging zien is deze er niet volgt een code BL 85
Code 6 geeft aan dat de aanvoertemperatuur hoger is als gewenst wat kan komen door een modulerende thermostaat die bij 0,5 of 1 graad verhoging een bepaalde cv watertemperatuur vraagt aan de ketel, de ketel reageert hierop door warmte te gaan leveren nu wordt van 1 radiator de retour vrij snel warm waardoor de ketel zn aanvoer temperatuur redelijk snel begint te klimmen met als actie hieropbrander en pompvermogen naar beneden (gewoonlijk rond de 20%) waardoor de radiator die snel warm retour water geeft de enigste is die nog opwarmt met daarop nog een hogere retour temperatuur wat zorgt voor een hogere aanvoertemperatuur.
Dit alles heeft als gevolg dat zn setpoint wordt overschreden en dus een code 6 geeft.
Wilt u niet waterzeidig inregelen kun je aan symptoombestrijding doen door het minimale pompvermogen te verhogen naar ongeveer een 60 a 70%
 

Lukke

  • #8
marc, de beschrijving die je geeft komt aardig overeen met het beeld. De badkamerradiator is kleiner en dichter op de ketel dan de rest, en wordt als enige warm. Ik ga proberen daar in te regelen, maar het is voor de leek niet eenvoudig om uit te vinden hoe dat moet. Pompcapaciteit snap ik ook, maar lijkt me dan een paardenmiddel.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
Zorg dat de retourtemperaturen nagenoeg gelijk zijn van alle radiatoren
 

Lukke

  • #10
Het dichtdraaien van de badkamerradiator heeft meteen effect - twee andere radiatoren worden gelijk een stuk warmer. Dus daarmee zitten we op het goede spoor. Echter, de verst verwijderde radiatoren worden nog steeds niet warm, zelfs niet als ik alle andere dichtdraai... Dit gaat mijn petje te boven, misschien wordt het toch tijd om er een vakman bij te halen. Dank voor alle meedenken tot nu toe!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
ik blijf bij de pomp code BL85 vaak toerenregeling defect
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu