Aluminium kozijn: Hoe erg is één koude brug?

Erip-eri

  • #1
Ik wil mijn huidige (40 jaar oude aluminium schuifpuien laten vervangen. In een gevel zitten 2 grote puien van 5,50m per stuk en 3m hoog naast elkaar. Deze oude puien zijn heel anders den moderne puien en het is eigenlijk een mengemoes van vaste ramen, stalen kolommen (bekleed met aluminium) en 2 schuivende ramen op rail. De afdichtingen zijn slechts tochtborstels. Reden genoeg om iets technisch moderners met betere isolatie waarden te plaatsen.

Het probleem wat ik heb betreft de stalen kolommen, omdat deze onderdeel zijn van de dragende constructie van het huis kan ik die niet zomaar weglaten. En bij een van de kolommen heb ik, vanwege vloer en plafond, geen plaats om een volledige schuifpui aan de binnenzijde voor de kolom te plaatsen. (bij de andere gaat dit wel)

De aannemer geeft mij als zijn voorkeursoptie, het plaatsen van een los raam en daarnaast een smallere 2 delige pui dan kan hij overal de (blijkbaar) gewenste koude onderbrekingen plaatsen.

Mijn voorkeur optie gaat (visueel architectonisch) naar een andere oplossing waar net zoals in de oude situatie een vast raam tegen de kolom wordt geplaatst en aan de andere kant een monorail schuifpui. De kolom zelf wordt dan bekleed met dunne alu-profielen zonder koude onderbreking. Ter plaatse van de kolom komt er dan een koudebrug.
Ik probeer te begrijpen wat hier het grote probleem is, ik snap dat het op die plaats minder goed isoleert en dat ik daar soms watcondens kan krijgen. Maar condens op een aluminium plaat, vol in het zicht in de keuken.... daar zal ik geen verbogen schimmels krijgen neem ik aan, of mis ik toch iets?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats eerst eens wat foto's en bij voorkeur een tekening wat de bedoeling is.

Wij beoordelen trouwens niet het werk van een aannemer.
 

Erip-eri

  • #3
Okay,

Alles op de foto is oud en gaat weg om er weer een symmetrisch, strak geheel van te maken.

1e afbeelding toont bestreffende glaspartij over gehele breedte. De linke zijde is momenteel een vast raam, de rechter kant was een even groot schuivend gedeelte maar is 10 jaar geleden vervangen door een nieuwe complete pui. Op dit moment is dus maar 1/4 van de breedte schuifbaar (uiterst rechts).
De bedoeling is dat het geheel wordt vervangen door een vast raam links en één schuifbaar gedeelte rechst. Een brede schuifpui dus.

Foto 2 toont een detail nabij het plafond in het midden van de andere foto. Het afdekplaatje is hier bewust tijdens het meten verbogen om te kijken hoe dicht de stalen kolom op het aluminium staat. Het is op de foto slecht te zien maar in feite zit het 1mm dikke aluminium koud op de kolom geplakt.
Aan de boven kant zie je een stukje van het plafond, wat je ziet is gips met een klein hoekje erin. Daar waar de afstand tussen Kozijn (welke verzonken in het plafond zit) plafondrand het grootst is (linker kant in de foto) zit er ongeveer 7cm ruimte tussen stalen kolom en plafond. Onder het gips zit dit plafond op een Lafarge, verzinkt regelwerk geschroeft en het buitenste profiel zit op 9cm van de kolom. Het gipsplafond kan dus relatief eenvoudig afgesneden worden waardoor er 9cm plaats is voor een schuifdeur. Er kan hier dus een (monorail) hefschuifpui worden geplaatst. Maar dan kan er geen isolatie meer tussen stalen kolom (welke buiten staat) en het schuivende gedeelte worden geplaatst.

Ik had dat ook veel korter kunnen vertellen met: de isolatie bij de kolom blijft dan zoals het nu is: 1mm aluminium plaat koud op een stalen kolom welke buiten staat.
Maar dat heb ik nu ook, grote verschil is dat alle andere oude ramen nieuw en veel beter geïsoleerd worden.

Dus als ik nu geen problemen heb met de koudebrug in een slecht geïsoleerde situatie krijg ik in de toekomst dan wel problemen met dezelfde koude plaats maar waar de rest wel geisoleerd is?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat plaatje aluminium is alleen een afwerking. Heeft geen functie om te isoleren oid.

Staat die kolom binnen of buiten? Loopt er staal van binnen naar buiten? Waar zit nu precies de koudebrug?
 

Erip-eri

  • #5
- Dit is de oude situatie, en dat dit alleen afwerking is was me wel duidelikj, anders had ik de vraag niet gesteld.
- De paal staat buiten en daar zit ook zo een plaatje, de koude brug zit NU bij het plaatje maar dat is niet relevant, in de nieuwe situatie zou de koudebrug wel ook bij het plaatje komen, over de volle hoogte van de paal (295cm)

Maar ik vroeg wat voor een problemen kunnen potentieel optreden als gevolg van zo een koude brug? De situatie ter plaatse van het plaatje gaat niet veranderen (behalve de kleur van het alu) maar de rest eromheen zal beter ge-isoleerd worden. Nu is het plaatje nagenoeg even koud als het gehele alu kozijn, dat zal veranderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je bedoelt dat de kolom tussen de kozijnen in komt? Kan er geen isolatie tegen de kolom?

 

Erip-eri

  • #7
Nee, daar is geen plaats voor. Het rechter raam gedeelte is namelijk een schuivend raam wat voor de kolom staat (op de tekeing onder het plaatje), bij openen schuift dat voor de kolom langs.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
En op deze manier? :mrgreen:

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu