Advies grvaagd voor bestaand situatie (aluminium deurkozijn)

Raaf2000

  • #1
beste leden,

Deze beginnende kantoor klusser, wil graag advies. De situatie nu

aanbouw (entree/'klompenhokje') met WC. De draairichting willen we veranderen van links naar rechts. Wij willen namelijk een kastenwand aan de linkerkant vd foto maken. En dan daarin na de wc te gaan is niet handig.

m.i. zijn de opties:
1. kozijn proberen netje los te krijgen. Alleen netjes zal niet meevallen. Link spachtelputz. Binnenkant zitten tegels om kozijn gelijmd. En plafond is gestuced.
2. Renovatie overkozijn, maar ook daar heb ik een offerte voor opgevraagd. Voordeel is dat het oude gaten laat verdwijnen, maar de paumelle en slotgat moeten ze weer infrezen, raampje gaat weg (terwijl ik dat wel handig vind met lichtinval etc. Ze adviserem dam eem hoge deur voor strakke look ipv stalen plaat boven de deur.
-3. De goedkoopste optie (weet alleen niet of dit realistisch is...) zelf de paumelle gaten namaken aan de andere kant en slotgat maken. Het aluminium is namelijk hol.
zouden de paumelles dan blijven hangen? Origineel zitten er 2 deukjes in het kozijn waar die tussen (klemt)
het grote gat van slotgat en loopslot vallen weg omdat daar de scharnierkant komt (en een opdekdeur is) alleem de paumelle gaten ergens mee dichtmaken.

roept u maar. Wat zou u doen als beginnen klussen of uitbesteden zoals renovatie. Offerte is dan 1100eur met deurtje van 200eur erin. (Kozijn 350) rest manuren.


20220418_120401.jpg 20220418_115957.jpg 20220418_115943.jpg 20220418_122744.jpg 20220418_115925.jpg 20220418_120016.jpg 20220418_120057.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Wat voor vloer ligt er in die plee?
Net gaat zelden met zo'n kozijn, ik denk dat ze niet het vel over je neus trekken met die offerte. Ik zou er zelfs nog wat stel posten in zetten
 

Raaf2000

  • #3
@Sander 1972....offerte was voor zo'n overzet kozijn. Er ligt tegenvloer in. (Daaronder beton). Maar dan nog 1100 alleen door het feit dat de deur vanuit de andere kant opengaat vind ik veel geld. Vandaar hoopte ik op optie 3....maar volgens mij heeft niemand die ooit uitgevoerdn althans kan er niets over vinden.
 

Sander 1972

  • #4
Zo'n kozijn krijg je er zelden netjes uit, en je vloer ???? Denk dat je kans hebt dat een van je tegels sneuvelt incl. dek vloer omdat het onderaan ook vaak goed vast zit.
 

Raaf2000

  • #5
Ok optie 1 valt dan af....maar ben erg benieuwd naar ervaringen optie 2, en optie 3 doet niemand?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Optie 3 is kansloos.
 

Raaf2000

  • #7
Ok helder. Optie 2 blijft dus dan over.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Optie 1 indien het een montage kozijn is.
Kozijn lossnijden en met beleid demonteren.
Als het klem zit in de hoogte de stijlen doorzagen met het handje of knippen.
 

Raaf2000

  • #9
@Rola indien het een montage kozijn is" hoe kom ik daar achter?

En wat bedoel je met beleid demonteren? Hij zit rondom in de stuc, gietvloer of tegels. Of met zagen met de hand. Dan houd je toch altijd een randje over doe uitsteekt en je alsnog noet kan verwijderen?

Voor een ander wellicht gesneden koek maar voor amateur klusser is extra info erg welkom
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #10
Waarom niet met optie 3 beginnen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Omdat dat niet gaat werken... Je krijgt de paumelles niet vast in 1,5 mm dik staal (want volgens mij is het geen aluminium, maar een stalen kozijn).

Blindklinkmoeren zijn leuk voor herstel van 1 paumelle-gat. Maar niet voor 4 of 6. Die krijg je niet uitgelijnd.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Ik kwam deze beoordeling van de Polynorm-Z inmetselkozijn (nu Theuma Solid) paumelles tegen:

"Ideale oplossing
Ik wilde een deur in een polynorm stalen kozijn uit de jaren 70 van rechtsdraaiend omzetten naar linksdraaiend. Deze paumelles passen perfect. Het is wel even een klusje om een gat te maken. Gedaan met een decoupeerzaag."

Het lijkt dus te kunnen.
(Ik zou het gat met een Dremel maken).
 

Raaf2000

  • #13
Zitten nu geen blindklinkmoeren in hoor.
 

Raaf2000

  • #14
@Rooster ja dat dacht ik ook. Zie foto eerste bericht. Met twee zaagsnedes bijna en gaatje boren. Alleen die in keepingjes in het kozijn die de paumelle op zijn plek houden is miss een dingetje.

En hoe krijg je bestaande oude paumelle gaatjes het moois dicht ideeen?

Dremel heb ik niet nooit hoeven gebruiken ook eigenlijk, maar een kennis heeft er vast wel 1 liggen. Txs.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #15
Oude gaatjes dichtplamuren met 2 componenten epoxy (houtrotvuller). Je kunt een dun stukje hout, karton of aluminium als steun in het kozijn plaatsen. Touwtje door door het steunplaatje, om het plaatje vast te houden.

Misschien werkt volpurren ter plekke van de gaten ook wel. Overtollig purschuim wegsnijden, hol schuren en weer vlak plamuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu