Aluminium kozijn - koudebrugonderbreking

Debbus

  • #1
Hallo allen,

wij zijn recent verhuisd naar ons nieuwe huis. Hierin zit een prachtige aluminium schuifpui. Deze pui wordt echter behoorlijk koud. Nou weet ik niet of dat komt door een gebrek aan koudebrugonderbrekingen of door het glas dat erin zit (dit is normaal dubbel glas, geen hr++). De pui is ‘twee bewoners geleden’ geplaatst. Ik heb van de vorige bewoner de factuur gekregen en zie dat de pui van het merk ‘weru’ is en in 1999 is geplaatst. De vraag die ik heb: zit hier al een koudebrug onderbreking in? En zo ja: is dit van dezelfde standaard als de kunststof onderbrekingen die er tegenwoordig in alu kozijnen en puien worden geplaatst? Ondanks dat de pui en het glas koud worden zien deze er (inc het glas) netjes en modern uit. De ventatieroosters doen wel enigszins verouderd aan (wellicht is dit ook wel het probleem?). Ik heb even uitgezocht wat een nieuw pui kost en dat loopt echt richting de €10k vanwege de afmeting (3hoog 5breed). Ik wil dus eerst uitzoeken hoeveel ik kan bereiken met nieuw glas / ventilatieroosters. Daarnaast ben ik heel benieuwd vanaf wanneer deze onderbrekingen in kozijnen worden gezet en hoe ik kan zien of mijn pui dit uberhaupt heeft. En stel dat het aluminiumframe zelf de oorzaak is: heeft het dan wel zin / rendement om het glas en roosters te vervangen? Ik vind het een moeilijke afweging, omdat de pui er nog fantastisch uitziet. Bovendien ben ik ook benieuwd of er eventuele tussenoplossingen zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Debbus schreef:
in 1999 is geplaatst.

De vraag die ik heb: zit hier al een koudebrug onderbreking in? Waarschijnlijk wel

En zo ja: is dit van dezelfde standaard als de kunststof onderbrekingen die er tegenwoordig in alu kozijnen en puien worden geplaatst? Uiteraard niet. De techniek heeft afgelopen 20 jaar grote sprongen gemaakt.

Ondanks dat de pui en het glas koud worden zien deze er (inc het glas) netjes en modern uit. De ventatieroosters doen wel enigszins verouderd aan (wellicht is dit ook wel het probleem?). Ja, ook.
Naar huidige maatstaven voldoet een pui als deze niet meer. Waarschijnlijk zit je op een U-waarde boven de 3, waar rond de 1,2 - 1,3 tegenwoordig de minimale norm is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sinds kort heb ik een infrarood temperatuurmeter. Leuk speeltje.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Deze pui heeft geen onderbreking
En het glas is ook niet voor zeker
Vaak glas 4 9 5 of 4 12 15
argon zou nog kunnen
Muur de U waarde was nog niet zo een punt in die tijd
Nu veel meer een item

Afhankelijk van de grote is een nieuwe pui vaak heel betaalbaar
Glas op maat HR++ of triple past niet in oude pui
Dan zullen kliklijsten en rubbers aangepast moeten worden
Dus koudebrug zal blijven
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
@Rene de klusser : Ik durf niet te zeggen of een pui uit 1999 wel of geen thermische onderbreking heeft. Eea zal afhankelijk zijn van het systeemhuis. Wat is jouw bron?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu