HR++ glas in oude aluminium kozijnen?

linemie

  • #1
Ons huis aluminium raampartijen en grote schuifpuien. Deze zijn ongeisoleerd (eind 70/begin 80 jaren) en voorzien van 'gewoon' dubbelglas met ventilatieroosters. We overwegen nu het glas te vervangen voor HR++ glas. Het gaat om in totaal 30 m2 glas dat we in de bestaande kozijnen willen laten plaatsen. De kozijnen beslaan ongeveer 15% van de totale oppervlakte, dus 85% is glas. Zien wij, als leken, iets over het hoofd als we denken dat we een goede besparing kunnen realiseren door alleen het glas te vervangen? Onze gedachte is 85% glas vervangen is 85% verbetering. Of werkt dat zo niet?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen expert maar volgens mij moet je of kunnen ze van de U waarde van enkel -en die van HR++glas een berekeningen maken.
Onderzoek even of de alu kozijnen al de constructie hebben waardoor de warmte geleiding van binnen naar buiten sterk is verbeterd. Uitgevoerd met iets van kunststofdelen tussen binnen-en buitenprofiel.
En oriënteer je op de winddichtheid van de kozijnen. Daar valt veel te halen.
 
  • Like
Waarderingen: linemie

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
De besparing is 41%. (Uwaarde = 6 aluminium kozijn)
Met nieuwe aluminiumkozijnen (Uwaarde = 1.7) is de besparing 61%.
 
  • Like
Waarderingen: linemie

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Winddichtheid van de oude kozijnen zal zeer waarschijnlijk niet optimaal zijn. Verder kom je bij kozijnen van dik 40 jaar oud meestal nog wel andere ellende tegen bij het verwijderen van het bestaande glas.

Klembevestigingen die afbreken, rubbers die slecht zijn en bijvoorbeeld corrosie. Voordat je glas bestelt voor de bestaande kozijnen, zou ik in ieder geval eerst uitzoeken of er nog onderdelen verkrijgbaar zijn, zoals rubbers, glaslatten etc.

Ik zou overwegen om de kozijnen ook mee te vervangen. Met ruim 40 jaar zijn die eigenlijk ook einde levensduur.
 
  • Like
Waarderingen: linemie, Walker en BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Daarbij: de dikte van het HR++ glas zal waarschijnlijk afwijken van je huidige glaspakket. En dus krijg je het niet passend. Glaslatten van je huidige systeem zullen zeer waarschijnlijk niet meer leverbaar zijn...
 
  • Like
Waarderingen: linemie

linemie

  • #6
Dank allemaal voor jullie reacties. Stuk voor stuk erg waardevol vanuit diverse perspectieven.

We hebben in verhouding veel meer glas dan kozijn (34m2 glas / 6 m2 kozijn). Voor het vervangen van al het standaard dubbelglas voor HR++ glas hebben we al een offerte van 5400 euro (ex subsidie) liggen van een goede glaszetter (die de kozijnen persoonlijk heeft opgenomen). Het vervangen van alle kozijnen kost richting de 40K.

Ondanks dat het vervangen van alleen het glas misschien niet de meest optimale/maximale besparing oplevert, levert het wel degelijk een besparing op (1,5U). Dit staat voor ons het meest in verhouding tot de investering.

Nogmaals dank voor het meedenken!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Besparing haal je alleen als de huidige kozijnen goed tochtvrij zijn. Anders heeft het vervangen van het glas geen enkele zin, je besparing staat dan in gene verhouding tot de verliezen door tocht.

Overigens moet je ook goed afwegen wat de restlevensduur is van de huidige kozijnen. Het is niet heel erg duurzaam en zonde van de grondstoffen om nieuw glas te plaatsen als de huidige kozijnen binnen relatief korte tijd (bijvoorbeeld tien jaar) alsnog vervangen moeten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu