Alkydhars over watergedragen verf, wat nu ?

Lemontree

  • #21
Beste Mn22, leest de berichten nog eens goed door.
Kees heeft niet gesteld, dat je allgrund moet toepassen over de losse alkyd.
Hij heeft wel gesteld dat de laag eerst mat geschuurd dient te worden, dan zijn de losse delen echt wel verdwenen. Dan is de laag schildergereed. Mn22, allgrund geldt niet alleen als een prima hechtlaag. Dit gegeven is ook niet verantwoordelijk voor de mogelijkheid om een alkyd over een acryl te zetten. Echter, de allgrund heft vervolgens spanningsverschillen op als een katalysator, volgens Kees en de documentatie van allgrund. In de praktijk heeft Kees dit gezien, dus men kan dan verder probleemloos aflakken.
Nu bleek een dag na plaatsing van dit onderwerp, dat gezien de spiritusproef, dat de laatste laag een acryl is. Dit gegeven wist ik niet zeker. Deze laag zit er nu redelijk op, maar zie wel op een paar plekken het typerende kroelende effect dat je kan zien bij spanningsverschil. Maar niet zo schrikbarend als ik bij hetzelfde werk jaren geleden ooit heb gezien. De alkyd tussenlaag kan ik nu hier en daar nog wel zien zitten. Ook ben ik zeker dat dit alkyd is.
Nogmaals, ik heb die lagen niet zelf aangebracht, men heeft mij er bij gehaald voor advies en hulp.

Mensen, svp eerst de berichten goed lezen alvorens impulsief te reageren.
Zo moeilijk is dit verhaal ook weer niet.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #22
Beste Lemontree,

Ik kan prima lezen. Ik lees ook dat U in uw startpost onvolledig bent geweest. De derde laag, dus de acryllaag die weer over de alkyd is heengezet, vermeld u pas veel later. Daarmee werkt U dus zelf de verwarring in de hand. Wees dus volledig bij het formuleren van uw probleem. Overigens heb ik niet de indruk dat U zelf nauwkeurig leest wat anderen te melden hebben.

Wat betreft het antwoord van Kees, ik lees dat kees stelt dat een acryllaag eerst dof geschuurd moet worden, waarna je all grund kunt aanbrengen. Vervolgens kun je probleemloos overschilderen met een alkydverf.

Toepassing van all grund vereist wel dat je over een goed vastzittende ondergrond gaat. U gaat er vanuit dat daarbij het wegschuren van de losse stukken voldoende is. Wie geeft echter de garantie dat de alkydlaag die rechtstreeks op het acryl zit niet nog verder los zal gaan laten? Dat is niet ondenkbaar. Daar veranderd all grund niets aan. Vandaar dat in mijn optiek de alkydlaag eraf moet.

Maar goed volgens uw laatste verhaal is de laatste laag acryl. Deze zit ook redelijk vast volgens U. Dan is het toch simpel? Overlagen met acryl dus. Of als je per definitie alkyd wilt, eerst all grund en dan een alkydverf.
Je loopt echter wel het risico dat er alsnog hechtingsproblemen ontstaan tussen de eerder aangebrachte lagen.

Zo simpel is het dus....
 

Lemontree

  • #23
Indien mensen goed lezen, kan er nooit verwarring zijn.
Hier hoeven we niet over te discusieren.
Bij de startpost wist ik een bepaald gegeven niet. Pas een paar dagen later, nog in het begin van dit topic, zo heel veel te laat was dit ook weer niet, ben ik achter een belangrijk gegeven komen, die ik niet zou kunnen verzwijgen in dit topic.
Of wel, om geen verwarring te veroorzaken ? ? Lariekoek.
Blijkbaar lees ik berichten misschien wel te nauwkeurig, gezien ik er op let dat er gequote is of niet. Indien men citeert, dient men te quoten, anders werkt dat juist verwarring in de hand en kan u mij dus niet verwijten dat ik daarom zelf niet goed lees.
Voor velen is dit toch niet simpel zoals u zelf stelt.
Niet simpel ook voor u niet. U sprak toch in het begin Kees onterecht tegen en was u blijkbaar niet op de hoogte van Kees zijn oplossing? Daarom hou ik mij vast aan het verhaal van Kees en laat ik anderen die hem tegenspraken, zonder onderbouwing, links liggen.
Verder heb ik bepaalde feiten bloot gelegd en ga ik niet op herhaling.
Daar is dit forum niet voor en raken wij uiteindelijk wel erg off topic.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #24
Even voor de duidelijkheid. Ik heb de oplossing van Kees niet tegengesproken. Ik heb alleen de oplossing van Kees anders geinterpreteerd dan dat u dat heeft gedaan. Ik heb dat later ook nog even toegelicht.

Overigens geven ook andere reageerders in dit topic al aan dat U zelf bepaalde dingen niet goed begrijpt.

Het gaat dan wat ver dat U gaat zeggen dat bepaalde mensen beter moeten gaan lezen voordat zij een zogenaamde impulsieve reactie plaatsen.

Zo, nu vind ik het mooi geweest in de topic en wens ik U veel succes met uw verfproject.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #25
@ Mn: Dat loszittende delen eerst verwijderd moeten worden alvorens er een nieuwe laag op te zetten is wel zo vanzelfsprekend dat ik dit dus niet ga noemen. Bovendien: als u een verflaag volledig mat gaat schuren blijven loszittende delen niet zitten, die verwijderd u dus het eerst tijdens het machinale schuren.

Ik ga ervan uit dat mensen tav het schilderen een bepaald basisnivo hebben en dergelijke raadgevingen volstrekt overbodig zijn, omdat dit regel nummer 1 is: verwijder loszittende en gebladderde delen. Dit hoeft niet eens tot op de kale ondergrond, want wat vast zit, zit vast.


Wat sommige mensen vergeten is de vraagstelling waar het nu eigenlijk om gaat en de oplossing die erbij hoort. Wat dat is de essentie van dit forum.

Vervolgens komen de korte lontjes te voorschijn en gaan persoonlijke opvattingen en totaal niet terzake doende verhalen op het forum verschijnen, ten doel hebbende elkaar te de oren te wassen. Jammer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu